Terug naar het nieuwsoverzicht

Update leefstijl onderzoek binnen Lister

3 maart 2022

Lisanne Koomen, onderzoeker bij Lister en psychiater in opleiding bij het UMC Utrecht, doet onderzoek naar het effect van gezonde leefstijl op psychisch herstel. Het leefstijl onderzoek binnen Lister loopt nu ruim een jaar. Wat is de status en hoe zijn de eerste reacties? Lisanne Koomen geeft een update.

“In Overvecht, Leidsche Rijn, IJsselveld en Utrecht-Zuid startte vorig jaar januari het Muva leefstijl onderzoek. Drie van de vier deelnemende gebieden (Overvecht, Leidsche Rijn en IJsselveld) zijn gestart met meer begeleiding op het gebied van gezonde leefstijl. In deze gebieden is het leefstijl aanbod uitgebreid met o.a. drie cursussen; een slaapcursus, een cursus stoppen met roken en een cursus gezonde voeding. Verder hebben deze gebieden ook toegang tot de Muva beweeg app en is er op elke locatie een beweegaanbod. Het beweegaanbod verschilt per locatie en wordt gegeven door herstelcoaches, persoonlijk begeleiders en sportmedewerkers. Ook wordt er gebruik gemaakt van het laagdrempelige en betaalbare beweegaanbod in de buurt. Daarnaast hebben herstelcoaches en persoonlijk begeleiders aandacht voor leefstijl in de begeleidingsgesprekken met hun cliënt. Tot slot kregen deelnemers die hier toestemming voor hebben gegeven een medicatiecheck. Medicatie kan een drempel vormen om je leefstijl te veranderen of om een gezonde leefstijl te hebben. De medicatiecheck is uitgevoerd door een psychiater en een apotheker.

Positief

De reacties van de deelnemers die meedoen aan het leefstijl aanbod zijn erg positief. Zo vinden deelnemers die meedoen aan het beweegaanbod het heel fijn om begeleid te sporten en te worden gemotiveerd. Deelnemers aan de slaapcursus zien hun slaap aanzienlijk verbeteren. Zo vertelde een deelnemer van de slaapcursus: “Ik weet nu dat het normaal is om meerdere keren per nacht wakker te worden, sindsdien slaap ik als een roosje.” Sommige deelnemers aan de stoppen met roken cursus lukt het om daadwerkelijk te stoppen of te minderen. De cursus heeft hen veel inzicht gegeven in hun rookpatroon. Ook de deelnemers aan de cursus gezonde voeding geven aan dat de cursus een eye-opener is. Nu ze meer kennis hebben over voeding, maken ze gezondere keuzes.

Indrukwekkende inzet

De inzet van de cliënten en de medewerkers voor het onderzoek is indrukwekkend. Zo worden de meeste vragenlijsten trouw ingevuld. Ook kwamen maar liefst 72 cliënten naar het UMC Utrecht voor fysieke metingen, vaak gesteund door hun herstelcoach of persoonlijk begeleider. Er zijn inmiddels in elk gebied Lister medewerkers die expert zijn in slaap, gezonde voeding en stoppen met roken. Dit vinden wij als onderzoeksteam fantastisch om te zien en hiervoor willen we alle deelnemende cliënten én medewerkers dan ook heel hartelijk danken!”

Deel via:

Het laatste nieuws

In gesprek over de ramadan

Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis kan voelen bij Lister. Daarom doen we ons best om aandacht te besteden aan diverse feest- en herdenkingsdagen.

Maak muziek met TUNE IN in de week van het autisme.

Het Autisme Fonds heeft deze week uitgeroepen tot de week van het autisme onder de titel: "Ken je één iemand met autisme dan ken je...

Begin de lente met kunstzinnige activiteiten

Het voorjaar is voor velen een mooi moment om een frisse start te maken en iets nieuws te proberen. In...