Zelfhulp

Je bent op zoek naar ondersteuning. Misschien heb je je aangemeld voor begeleiding door Lister. Of je staat op een wachtlijst voor een plek voor beschermd wonen bij Lister. We kunnen je op weg helpen. Zo kun je wellicht zelf al een stap ondernemen om je situatie te verbeteren.

man met een snor en baar is in gesprek met iemand die je van achteren ziet

Lister heeft tipkaarten ontwikkeld die je meteen kunt downloaden. Bijvoorbeeld over omgaan met angst, stress en rouw. Ook kun je onze herstelacademie Enik Recovery College terecht, of je nu wel of geen cliënt bent van Lister. Verder kun je ervaringsverhalen lezen van onze cliënten en medewerkers. Tenslotte bieden we je een overzicht met handige websites en video’s.

Tipkaarten

Tipkaart – Omgaan met slaap

Tevreden zijn met je slaap is belangrijk voor je mentale en lichamelijke gezondheid.Het is niet altijd makkelijk om een goed…
Download , opent in een nieuw tabblad
Tipkaart

Tipkaart – Omgaan met Rouw en Verlies

Het leven zit vol verschillende soorten van verlies. Een scheiding of het weggaan bij wie we liefhebben, maar ook het afscheid nemen van de kindertijd, het loslaten van dromen of van verwachtingen die niet meer uit gaan komen. Hoe ga je daar mee om?
Download , opent in een nieuw tabblad
Tipkaart

Tipkaart – Omgaan met Stress

Een versnelde hartslag, slapeloosheid, vermoeidheid, veel of juist weinig eetlust, hoofdpijn of spierpijn. Het zijn symptomen van te veel stress. Deze tipkaart geeft handvatten om beter om te gaan met stress.
Download , opent in een nieuw tabblad
Tipkaart

Enik Recovery College

Bij Enik Recovery College kun je lotgenoten ontmoeten en van elkaar leren. De herstelacademie wordt volledig gerund door ervaringsgenoten (peers). Dit zijn mensen die zelf ervaring hebben met een psychiatrische kwetsbaarheid en/of verslaving, de peers. Bij Enik kun je trainingen volgen en werkgroepen bijwonen. Door het delen van elkaars verhalen leer je van elkaar, je inspireert en steunt elkaar.

Indekerngezond

Indekerngezond is een wijkinitiatief en ontmoetingsplek in Leidsche Rijn Centrum, opgezet vanuit inwoners, voor en door de buurt, voor iedereen die in Leidsche Rijn en Vleuten – De Meern e.o. woont en werkt. Je kunt er terecht voor een kop koffie en een praatje. En er worden workshops en ontmoetingsmomenten georganiseerd.

eettafel met oranje stoelen en planten op de achtergrond

Maak je Eigen Thuis Training

Een eigen huis hebben is fijn, maar soms kan het lastig zijn om hier ook een thuis van te maken. Zeker als je dit nooit echt hebt gekend. Lister geeft de ‘Maak Je Eigen Thuis Training’ (METT), voor iedereen die wel wat steun kan gebruiken bij het maken van een thuis in je woning en in je wijk.

Ervaringsverhalen

“Ik voel me veilig, maar ook vrij.”

“De naam zegt het al”, vertelt Marten enthousiast, “In de KrachtFabriek kun je in jouw kracht staan. Striptekenen is mijn…

“Er rust een zwaar taboe op alcoholisme en TBS”

Mirande is 51 jaar. Ze woont in Nieuwegein bij Paulus Potterhage. Binnenkort vliegt ze uit naar de Fultobaan, waar ze…

“Bij Indekerngezond kan ik mezelf zijn”

Marleen (37) krijgt ambulante begeleiding bij Lister en werkt nu driekwart-jaar bij Indekerngezond als host op vrijwillige basis. Ze doet…

Handige websites

De KrachtFabriek

De KrachtFabriek in Houten is een broedplaats van werkwillenden. Het kan bijdragen aan een transitie naar een meer humane en duurzame samenleving, door mensen in hun talent samen te laten komen. Deelnemers kunnen elkaar ontmoeten, helpen, motiveren, inspireren en uitdagen. 

Thuisbuis

Ggz-instelling Arkin ontwikkelde in de coronatijd filmpjes op het gebied van gezonde leefstijl. Je vindt er tal van clips met kooktips & recepten, beweegtips en sport- en ontspanningsoefeningen, advies om je beter in je vel te voelen, ideeën om thuis creatief te zijn en iets nieuws te leren. Je vindt ze op YouTube.

Jekuntmeer

Woon je in de gemeente Utrecht? En wil je graag (weer) aan de slag gaan en ontdekken wat je kunt?  Jekuntmeer.nl is een marktplaats voor mogelijkheden. Op deze website kun je zoeken in een actueel aanbod van activiteiten (dagbesteding, activering), cursussen en werk.

  

Bekijk ook

Lister Centraal Bureau

Waar vind je ons?

Neem hier alvast een kijkje op onze locaties. Je kunt je helaas niet opgeven voor een locatie. Afhankelijk van jouw zorgvraag en de wachttijd krijg je een plek op één van onze locaties.

Aanmelden bij Lister

Je wilt je aanmelden voor begeleiding thuis of wonen bij Lister? Aanmelden voor beschermd wonen kan via ons digitale aanmeldformulier. Voor begeleiding thuis verwijzen we je naar de loketten per gemeente.