Zelfhulp

Je bent op zoek naar ondersteuning. Misschien heb je je aangemeld voor begeleiding door Lister. Of je staat op een wachtlijst voor een plek voor beschermd wonen bij Lister. 

We helpen je graag op weg. Zo kun je misschien zelf al een stap ondernemen om je situatie te verbeteren.

man met een snor en baar is in gesprek met iemand die je van achteren ziet

Wat kun je nu al doen?

Lister heeft tipkaarten ontwikkeld. Deze kaarten vind je hieronder. De tipkaarten geven advies over hoe je kunt omgaan met angst, stress of rouw. 

Je kunt ook bij onze herstelacademie Enik Recovery College terecht. Bij Enik Recovery College ontmoet je lotgenoten en leer je van elkaar. Iedereen kan hier terecht. Of je nu wel of geen cliënt bent van Lister. Dat geldt ook voor Indekerngezond. Ga mee sport bij de Sport Coalitie of meld je aan voor de Maak Je Eigen Huis Training.

In elke gemeente en online vind je ideeën en adressen die misschien interessant voor je zijn voor een zinvolle daginvulling. Je vindt hier enkele handige websites.

Verder kun je de ervaringsverhalen lezen van onze cliënten en medewerkers. 

Tipkaarten

Tipkaart – Omgaan met slaap

Tevreden zijn met je slaap is belangrijk voor je mentale en lichamelijke gezondheid.Het is niet altijd makkelijk om een goed…
Download Tipkaart – Omgaan met slaap, opent in een nieuw tabblad
Tipkaart

Tipkaart – Omgaan met Rouw en Verlies

Het leven zit vol verschillende soorten van verlies. Een scheiding of het weggaan bij wie we liefhebben, maar ook het afscheid nemen van de kindertijd, het loslaten van dromen of van verwachtingen die niet meer uit gaan komen. Hoe ga je daar mee om?
Download Tipkaart – Omgaan met Rouw en Verlies, opent in een nieuw tabblad
Tipkaart

Tipkaart – Omgaan met Stress

Een versnelde hartslag, slapeloosheid, vermoeidheid, veel of juist weinig eetlust, hoofdpijn of spierpijn. Het zijn symptomen van te veel stress. Deze tipkaart geeft handvatten om beter om te gaan met stress.
Download Tipkaart – Omgaan met Stress, opent in een nieuw tabblad
Tipkaart

Enik Recovery College

Enik Recovery College is een initiatief van Lister. Bij Enik ontmoet je lotgenoten. Je leert van elkaar. De herstelacademie wordt volledig gerund door ervaringsgenoten. Dit noemen we peers. 

Peers zijn mensen die zelf ervaring hebben met een psychiatrische kwetsbaarheid en/of verslaving. Bij Enik kun je in verschillende gemeenten trainingen volgen en werkgroepen bijwonen. 

Iedereen deelt zijn of haar verhaal. Daar leer je van. Je inspireert en je steunt elkaar.

Indekerngezond

Lister is een samenwerkingspartner van Indekerngezond. Dit is een wijkinitiatief en ontmoetingsplek in Leidsche Rijn Centrum. Het is opgezet door inwoners. Indekerngezond is voor iedereen die in Leidsche Rijn en Vleuten – De Meern en omgeving woont en werkt. 

Je kunt er terecht voor een kop koffie en een praatje. Er worden ook workshops en ontmoetingsmomenten georganiseerd. Op de website vind je meer informatie:

Twee vrouwen verven een meubel

Activiteiten voor cliënten

Lister vindt het belangrijk dat iedereen kan meedoen aan activiteiten. Daarom organiseren we verschillende activiteiten. Je kunt muziek maken, schilderen, hardlopen of wandelen met een groep. Maar we doen nog veel meer. Lijkt het jou leuk om mee te doen? Kijk dan hier wat er allemaal te doen is.

Maak je Eigen Thuis Training

Het is fijn om een eigen plek te hebben. Maar het kan ook lastig zijn om een thuis te maken van je huis. Zeker als je nooit echt een eigen plek hebt gekend.

Lister geeft de ‘Maak Je Eigen Thuis Training’ (METT). METT is voor iedereen die wel wat steun kan gebruiken bij het maken van een thuis. In je woning, maar ook in je wijk.

Eettafel met oranje stoelen en planten op de achtergrond
Foto van sportende mensen.

Sport Coalitie Utrecht

De Sport Coalitie biedt sport op maat voor mensen van 16 jaar en ouder in Utrecht die kampen met complexe problematiek.

Wekelijks organiseren zij maatschappelijke sportactiviteiten zoals voetbal, dansen en wandelen. Ze bieden cursussen aan en helpen mensen verder op weg naar herstel. Lister is één van de samenwerkingspartners van de Sport Coalitie.

Meer mogelijkheden

Jekuntmeer – Utrecht

Woon je in de gemeente Utrecht? En wil je graag aan de slag? Of wil je nog ontdekken wat je kunt? Bezoek dan de website Jekuntmeer.nl. Jekuntmeer.nl is een marktplaats voor activiteiten. Zoals dagbesteding, activering, cursussen en werk.

  

Recreatieve activering – Nieuwegein

In Nieuwegein biedt Recreatieve Activering in elke wijk dagactiviteiten, speciaal voor bewoners die actief willen zijn en daarbij ondersteuning kunnen gebruiken. Organisaties zoals Lister, WIJ 3.0, Abrona, Leger des Heils en Reinaerde werken hiervoor samen met welzijnsorganisatie MOVactor.

  

Ervaringsverhalen

‘Ik voel me veilig, maar ook vrij.’

Met zijn moeder kwam Marten, gediagnosticeerd met autisme, naar Houten Castellum. Hij zou zijn vertrouwde woonplek, bij zijn moeder, verlaten…

‘Er rust een zwaar taboe op alcoholisme en TBS’

Mirande is 51 jaar. Ze woont in Nieuwegein bij Paulus Potterhage. Binnenkort vliegt ze uit naar de Fultobaan, waar ze…

‘Bij Indekerngezond kan ik mezelf zijn’

Marleen (37) krijgt ambulante begeleiding bij Lister en werkt nu driekwart-jaar bij Indekerngezond als host op vrijwillige basis. Ze doet…

Bekijk ook

Lister Centraal Bureau

Waar vind je ons?

Neem hier alvast een kijkje op onze locaties. Je kunt niet kiezen voor een locatie. We kijken naar jouw zorgvraag en naar de wachttijd. Aan de de hand daarvan krijg je een plek op één van onze locaties.

Aanmelden bij Lister

Wil je je aanmelden voor begeleiding thuis of wonen bij Lister? Daar zijn 2 verschillende trajecten voor. 

Aanmelden voor beschermd wonen kan via ons digitale aanmeldformulier. 

Voor begeleiding thuis kun je je aanmelden bij de loketten van jouw gemeente.

Je vindt alle informatie hier: