Beschermd wonen

Lister ondersteunt het dagelijks leven. Lukt het jou nu niet om zelfstandig te wonen? En wil je dit leren? Lister biedt beschermd wonen. Beschermd wonen is voor mensen vanaf 18 met een ernstige psychiatrische kwetsbaarheid of een verslaving. Wij werken samen met jou. Zodat jij zo zelfstandig mogelijk kunt wonen en leven.

Twee mannen in gesprek

Voor wie is beschermd wonen?

Beschermd wonen is voor mensen met langdurige en ernstige psychiatrische en/of verslavingsproblemen. Het is belangrijk dat zorg dichtbij is. En dat je ondersteuning krijgt. Op meerdere gebieden.

Bijvoorbeeld:

Wij richten ons op jouw herstel.  Jij als mens staat centraal. Met jouw mogelijkheden en wensen. Samen met je begeleiders werk je toe naar meer zelfstandigheid.

Bij Lister woon je in de wijk en maak je zoveel mogelijk onderdeel uit van de samenleving.

Waarmee kan Lister helpen?

Jij geeft jouw leven vorm. Wij helpen daarbij. Zodat je zelfstandiger en prettiger thuis kunt wonen. Het versterken van jouw sociale contacten en je netwerk vinden wij belangrijk. 

Onze herstelondersteunende begeleiding is verdeeld in 4 domeinen:

Persoonlijke identiteit

In onze begeleiding gaan we uit van datgene wat jij betekenisvol vindt, wat je kan en wil leren. We helpen je bij het vinden van (nieuwe) betekenissen voor gebeurtenissen uit het heden of verleden. En we ondersteunen je waar nodig in het ontwikkelen van een positief zelfbeeld.

Maatschappelijk functioneren

Actief meedoen met en bijdragen aan de samenleving zien we als belangrijkste bron voor veerkracht en daarmee voor het (her)vinden van een prettig leven. Daarom ondersteunen we je vanaf de start bij het vinden en/of behouden van activiteiten die op dat moment passend voor je zijn. Hierbij gaat het zo veel mogelijk om activiteiten, een opleiding of (vrijwilligers)werk dat aansluit bij jou wensen en mogelijkheden.

Gezondheid

Een gezonde leefstijl, zoals een goed dag- en nachtritme, gezonde voeding en voldoende beweging, draagt ook bij aan veerkracht en uithoudingsvermogen. We begeleiden je bij het vinden van een gezonde leefstijl en werken daarin samen met onze leefstijlcoaches en sportmedewerkers.

Dagelijks functioneren

We kijken ook naar wat jou weerbaarder maakt en wat helpt om in het dagelijks leven beter te kunnen functioneren: hoe houd je je huis schoon, hoe breng je structuur aan in je dag, hoe onderhoud je mijn sociale contacten?

Wat vind jij belangrijk?

Wat vind jij belangrijk? Wat kun je? En wat wil je leren? Daar begint onze begeleiding mee. Soms is het nodig om gebeurtenissen een nieuwe betekenis te geven. Dat kunnen dingen zijn van vroeger, of van nu. Daar helpen we je mee. Nu en dan denk je negatief over jezelf. Over wie je bent en wat je kunt. Als het nodig is helpen we je ook daarmee

Actief meedoen en bijdragen

Actief meedoen en een bijdrage leveren aan de samenleving. Dat zien we als de belangrijkste bron voor veerkracht. Daarmee maak je een prettig leven voor jezelf.

Lister ondersteunt je bij het vinden van activiteiten die bij jou passen. Of het behouden van deze activiteiten. Dat kan (vrijwilligers)werk zijn, een opleiding of dagbesteding. Lister helpt je ook als je nog niet weet wat je wilt. Onze herstelcoaches en trajectbegeleiders kijken met jou naar de mogelijkheden en jouw wensen.

Werk & activering

Mensen ontmoeten zorgt voor energie. Net zoals een hobby, vrijwilligerswerk of betaald werk. Ze geven je dag een zinvolle invulling. En daardoor voel je je beter. Dat moedigt Lister aan. Bekijk hier de mogelijkheden voor een daginvulling die bij jou past. 

Drie mensen hebben hun handen in de lucht terwijl ze aan het zingen zijn.

Gespecialiseerde begeleiding hebben we voor:

Welke woonvormen zijn er bij Lister?

Lister heeft meerdere woonlocaties. Deze locaties hebben verschillende woonvormen. Lister heeft woonvormen met dag- en nachtbegeleiding. Er zijn ook woonvormen waar je op een vast moment op de dag begeleiding krijgt.

Dit zijn de verschillende vormen.

We kijken welke woonlocatie en woonvorm het beste bij je past. Dit is afhankelijk van jouw zorgbehoeften. We bespreken dit met jou tijdens het adviesgesprek.

Begeleiding thuis voor jou

Bij Lister kun je ook ambulante begeleiding krijgen. Dat betekent dat je thuis, in je eigen woning, ondersteuning krijgt van Lister. Dat is iets anders dan beschermd wonen. Je spreekt samen met de begeleiding af op welke gebieden je je wilt ontwikkelen en hoe vaak je hier ondersteuning bij nodig hebt. De intensiteit kan variëren tot meerdere keren per week.

Ervaringsdeskundigheid en peer support

Bij ons werken ook mensen die zelf te maken hebben met een psychiatrische kwetsbaarheid of verslaving. Zij weten hoe het is om vast te lopen in het leven. In de begeleiding maken we gebruik van hun kennis en kracht. Dit noemen we ervaringsdeskundigen en peer support.

Ontdek hoe anderen Lister ervaren

‘Ik voel me veilig, maar ook vrij.’

Met zijn moeder kwam Marten, gediagnosticeerd met autisme, naar Houten Castellum. Hij zou zijn vertrouwde woonplek, bij zijn moeder, verlaten…

‘Er rust een zwaar taboe op alcoholisme en TBS’

Mirande is 51 jaar. Ze woont in Nieuwegein bij Paulus Potterhage. Binnenkort vliegt ze uit naar de Fultobaan, waar ze…

‘Ruimte maken voor hen die de wereld weer in willen en hen een helpende hand bieden’

Iris de Ruiter-Talapessij werkt in Gebiedsteam Utrecht Zuidwest. Ze begon in 2018 als stagiaire en kreeg een aantal maanden later…

Bekijk ook

Foto van vrouw aan het werk aan een computer met groene planten op de voorgrond.

Aanmelden

Denk je dat Lister iets voor jou kan betekenen? Wil je beschermd wonen bij Lister? Lees meer over hoe je dit kunt doen en wat je hiervoor nodig hebt.

man met een snor en baar is in gesprek met iemand die je van achteren ziet

Wat kan ik zelf al doen?

Je weet niet zeker of Lister iets voor jou kan beteken? Of je hebt je aangemeld bij Lister, maar staat op de wachtlijst? Kijk wat je ondertussen zelf kunt ondernemen.

Foto van gebouw Lister Grauwaart

Waar vind je ons?

Ben je benieuwd of er in jouw gemeente een gebiedsteam ggz van Lister actief is voor begeleiding thuis? Of wil je weten waar onze woonlocaties zich bevinden?

Veelgestelde vragen

Je wilt je aanmelden voor wonen bij Lister? We leggen je uit hoe het werkt en wat je ervoor nodig hebt. Je kunt daarna digitaal het aanmeldformulier invullen. Lees alle informatie goed door voordat je aan de slag gaat. Zo voorkom je dat je tijdens het invullen ontdekt dat je niet alle gegevens bij de hand hebt. Je kunt het formulier tussendoor niet opslaan.

Nee. We proberen wel rekening te houden met je voorkeuren. Lister heeft veel variatie in beschermd wonen: groepswoningen, één- of tweepersoonswoningen, hostels en kleinschalige woonvormen. Door die variatie kunnen we voor iedere cliënt een passende plek vinden. Ook kun je in een later stadium doorschuiven naar een nog beter passende woning. Wel is het zo dat hoe specifieker je wensen zijn, hoe lastiger het is om die te realiseren.

Voor begeleiding door Lister is een beschikking of indicatie nodig. Er zijn 2 mogelijkheden:

  1. Indicatie WLZ (wet langurige zorg) > aanvragen via het CIZ.
  2. Beschikking WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) > aanvragen bij jouw gemeente of buurtteam.

Wanneer je een beschikking hebt vanuit de WMO of een nog lopende indicatie vanuit het CIZ dan wordt de begeleiding door je gemeente vergoed. In de meeste gevallen betaal je een eigen bijdrage voor begeleiding door Lister. De hoogte hangt af van je inkomen. Op de website van het CAK kun je jouw eigen bijdrage berekenen.

Ga je wonen op één van de Lister locaties, dan moet je mogelijk huur betalen, afhankelijk van de woonvorm. Wellicht kom je in aanmerking voor een huursubsidie.

Wil je meer weten over mogelijke kosten? Neem dan contact op met Lister.

De wachttijd voor wonen bij Lister is afhankelijk van je zorgvraag en de locatie waarvoor je wacht. De lengte van de wachttijden kunnen erg variëren. Waar mogelijk zullen we overbruggingszorg aanbieden totdat er een plek beschikbaar is.

Wat kun je in de tussentijd zelf ondernemen? Bezoek de pagina Zelfhulp met tips en suggesties.