Voor verwijzers

Misschien heb je vragen over de uitvoering van jouw rol als hulpverlener van iemand met een psychiatrische aandoening en/of een verslaving. Lister helpt je graag verder.

Wij ondersteunen je met onze expertise over herstelgericht begeleiden van mensen met psychiatrische aandoeningen en/of verslavingsproblemen. Je kan met ons op anonieme basis een casus door nemen of we gaan een keer met jou mee naar jouw cliënt ter consultatie. Met de uitkomst van onze inzet kan je zelf weer verder in jouw rol als hulpverlener.

Een persoon zit achter een bureau en praat met iemand

Wil je consultatie of advies? Neem dan direct contact op met het ambulante team dat werkt in jouw wijk of met de dichtstbijzijnde Lister locatie.

Wanneer verwijzen naar Lister?

Lister biedt begeleiding thuis en beschermd wonen aan iedereen vanaf 18 jaar met een ernstige psychische kwetsbaarheid en/of verslavingsproblematiek. We begeleiden mensen van wie het leven ontwricht is geraakt door hun psychiatrische kwetsbaarheid of verslaving. En maken het mogelijk dat mensen met een psychische kwetsbaarheid en zeer complexe zorgvragen in hun eigen omgeving kunnen herstellen. Wij bieden ondersteuning bij wonen, werken en leren om een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden.

Wil je een cliënt direct aanmelden voor begeleiding thuis of beschermd wonen? Voor beide vormen van ondersteuning gelden andere richtlijnen en is er een andere aanmeldroute.

Waarom kiezen voor Lister?

twee mannen zijn in gesprek over de administratie

Wat kenmerkt onze ambulante begeleiding?

Onze herstelondersteunende begeleiding is gericht op het vergroten van veerkracht en draagkracht. In onze begeleiding sluiten we aan bij de verwachtingen, verlangens, het tempo en de ontwikkelstijl van de cliënt. We werken daarbij samen met mensen die voor de cliënt belangrijk zijn en stemmen de ondersteuning met elkaar af.

Ervaringsdeskundigheid en peer support

Nog een kenmerk van Lister is het werken met ervaringsdeskundigen en peer support. Bij ons werken ook mensen die te maken hebben (gehad) met een psychiatrische kwetsbaarheid en/of verslaving en weten hoe het is om vast te lopen in het leven. Ook in de begeleiding zelf maken we gebruik van de kennis en kracht van ervaringsdeskundigen.

Brochure - Richtlijn Goede Zorg

Tips en folders

Lister heeft folders en tipkaarten over verschillende onderwerpen. Zo is er een folder over onze begeleiding (ook in het Engels en Arabisch), begeleiding bij autisme en folders voor familie en naasten. Ook vind je er onze richtlijn Goede zorg en informatie over begeleiding door onze gebiedsteams. Alle publicaties zijn online te bekijken en te downloaden.

Hoe kan ik een cliënt aanmelden voor beschermd wonen?

Beschermd wonen is voor mensen met langdurige en ernstige psychiatrische en/of verslavingsproblemen. Zij hebben nabijheid van zorg en ondersteuning op meerdere gebieden nodig. Je kunt een cliënt (helpen) aanmelden voor beschermd wonen bij Lister via ons digitale aanmeldformulier. Dit is een eerste verzameling aan noodzakelijke praktische en inhoudelijke gegevens waarop onze afdeling Voordeur beoordeelt of Lister mogelijk passende verblijfszorg kan leveren. Op de Lister aanmeldpagina vind je meer informatie over het proces en de stappen die volgen na aanmelding.

Overleggen over een verwijzing van een cliënt?

Twijfel je of begeleiding bij Lister de juiste keuze is voor een cliënt, neem dan eerst contact op met Lister.

Een adempauzeplek bij Lister

Bij Lister kunnen mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid en/of verslaving zonder verblijfsindicatie ook gebruik maken van een adempauzeplek. Soms moet iemand even afstand nemen van de situatie thuis om verdere escalatie of een crisis te voorkomen. Op een adempauzeplek kan iemand tot rust komen, zodat de situatie kan verbeteren of stabiliseren. Lister organiseert samen met Kwintes, De Tussenvoorziening, Leger des Heils en Abrona adempauzeplekken in de regio Utrecht.

Wil je weten hoe je iemand kan aanmelden voor een adempauzeplek?

Veelgestelde vragen

Lister is actief in de stad Utrecht, Groenekan, Houten, Lopik, Nieuwegein, Vijfherenlanden, IJsselstein. Hier vind je onze gebiedsteams en woonlocaties:

Je wilt jezelf of iemand anders aanmelden voor begeleiding thuis en/of beschermd wonen bij Lister? We leggen je uit hoe het werkt en wat je ervoor nodig hebt. Je kunt daarna digitaal het aanmeldformulier invullen. Lees alle informatie goed door voordat je aan de slag gaat. Zo voorkom je dat je tijdens het invullen ontdekt dat je niet alle gegevens bij de hand hebt. Je kunt het formulier tussendoor niet opslaan.

De wachttijd voor wonen bij Lister is afhankelijk van je zorgvraag en de locatie waarvoor je wacht. De lengte van de wachttijden kunnen erg variëren. Waar mogelijk zullen we overbruggingszorg aanbieden totdat er een plek beschikbaar is.

Op onze pagina Zelfhulp vind je suggesties en handige websites.