Begeleiding thuis

Heb je psychiatrische problemen of een verslaving? Loop je hierdoor vast in je leven? Of ben je veel verloren, zoals je werk, sociale contacten, vertrouwen of toekomstdromen? Weet dat je er niet alleen voor staat. Lister geeft begeleiding thuis in verschillende gemeenten in de provincie Utrecht.

twee mannen zijn in gesprek over de administratie

Jij staat centraal

Met begeleiding thuis helpt Lister je om je dagelijks leven op orde te krijgen. En op orde te houden. We ondersteunen je om jezelf weer terug te vinden. En je plek in de samenleving. Met onze begeleiding kun jij zoveel mogelijk weer zelf, in je eigen omgeving. Jij ontdekt jouw eigen wensen en verlangens. Daar helpen we jou mee. En we helpen bij het waarmaken daarvan. Dat doen we samen met mensen die voor jou belangrijk zijn. Als het nodig is werken we ook samen met andere organisaties.

Jij staat centraal. Met jouw behoeften en mogelijkheden.

Voor wie is Lister?

Begeleiding thuis is er voor iedereen vanaf 18 jaar met een psychiatrische kwetsbaarheid of verslavingsproblematiek. Mensen die zich bij ons aanmelden, hebben vaak ernstige en complexe problemen. Ze maken een moeilijke periode door in hun leven. 

Woon je zelfstandig, maar kun je wel ondersteuning gebruiken? Met ambulante begeleiding door onze gebiedsteams krijg je thuis begeleiding. Dat kan over meerdere dingen gaan. Ambulante begeleiding is afgestemd op jouw persoonlijke situatie en op jouw hulpvragen. Hoe vaak je begeleiding kunt krijgen is voor iedereen verschillend. Voor de één is dat eens per week. Voor een ander is dat meerdere keren per dag. En als zelfstandig wonen even niet lukt, dan biedt Lister ook beschermd wonen.

Folder – Gebiedsteam GGZ – Welke zorg krijg ik van het Gebiedsteam ggzDownloaden

Waarmee kan Lister jou helpen?

Wij helpen je met je dagelijkse leven en je dagelijkse activiteiten. Zodat je zelfstandiger en prettiger thuis kunt wonen. Wij vinden het ook belangrijk dat je je sociale contacten en je netwerk versterkt.

De herstelondersteunende begeleiding van Lister is onderverdeeld in vier gebieden.

Wat vind jij belangrijk?

Wat vind jij belangrijk? Wat kun je? Wat wil je leren? Daarmee gaan we aan de slag. Soms is het nodig om gebeurtenissen een nieuwe betekenis te geven. Dat kunnen dingen zijn van vroeger, of van nu. Daar helpen we je mee. 

Soms denk je negatief over jezelf. Over wat je kunt en wie je bent. Als het nodig is helpen we je ook daarmee.

Actief meedoen in de maatschappij

Actief meedoen en een bijdrage leveren aan de samenleving. Dat zien we als de belangrijkste bron voor veerkracht. Daarmee vind je een prettig leven. 

Daarom helpen we met  het vinden en/of behouden van activiteiten die bij jou passen. Dat doen we meteen vanaf het begin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een opleiding, betaald werk of vrijwilligerswerk.

Gezondheid

Een gezonde leefstijl draagt ook bij aan veerkracht en uithoudingsvermogen. Hierbij moet je denken aan een goed dag- en nachtritme, gezonde voeding en voldoende beweging. We helpen je bij het vinden van een gezonde leefstijl. Dit doen we samen met onze leefstijlcoaches en sportmedewerkers.

Dagelijks functioneren

Wat maakt jou weerbaarder? En wat helpt jou om beter te functioneren in je dagelijks leven? Daar kijken we ook naar. Hoe houd je je huis schoon? Hoe breng je structuur aan in je dag?  Hoe onderhoud je je sociale contacten?

Actief meedoen en bijdragen

Actief meedoen en een bijdrage leveren aan de samenleving. Dat vinden we de belangrijkste bron voor veerkracht. Daarmee vind je een prettig leven. 

Daarom helpen we je bij het vinden en/of behouden van activiteiten die bij jou passen. Dat doen we meteen vanaf het begin. Hierbij gaat het zo veel mogelijk om activiteiten die bij jou passen. Een opleiding bijvoorbeeld, (vrijwilligers)werk of dagbesteding. 

Misschien weet je nog niet wat je wilt. Of weet je nog niet waar je wilt beginnen. Dan helpt Lister je daarbij. Onze herstelcoaches en trajectbegeleiders kijken samen met jou naar de mogelijkheden en jouw wensen.

Werk en activering

Mensen ontmoeten geeft je energie. Net zoals een hobby, vrijwilligerswerk of betaald werk. Deze activiteiten geven een zinvolle invulling van je dag. En daar ga je je beter van voelen. Lister heeft veel aandacht voor een zinvolle daginvulling in de begeleiding. Bekijk de mogelijkheden voor een passende en zinvolle daginvulling.

Een groep mensen die met elkaar muziek maakt. Je ziet klankschalen, gitaren en een tamboerijn.

Gespecialiseerde begeleiding hebben we voor:

We behandelen zelf niet, maar werken wel samen met de mensen die jou behandelen. Dat zijn gespecialiseerde instellingen zoals Altrecht, Jellinek, en de Forensische Zorgspecialisten.

Beschermd wonen bij Lister?

Lukt het jou nu niet om zelfstandig te wonen? Of wil je dit leren? Lister biedt ook beschermd wonen. Dat is voor mensen vanaf 18 jaar met een ernstige verslaving of psychiatrische kwetsbaarheid.

Ervaringsdeskundigheid en peer support

Bij ons werken ook mensen die zelf te maken hebben met een psychiatrische kwetsbaarheid of verslaving. Zij weten hoe het is om vast te lopen in het leven. In de begeleiding maken we gebruik van hun kennis en kracht. Dat noemen we ervaringsdeskundigen en peer support.

Ontdek hoe anderen Lister ervaren

“Ook Willem Alexander kan dakloos worden. Het kan iedereen overkomen.”

Sabrina (41) woont zelfstandig en krijgt ambulante begeleiding van Lister. Dat het online leven vele mooie kanten heeft, weet zij…

‘Ik wil mensen raken met mijn kunst’

Als je het huis van Joe binnenstapt, waan je je in een groot atelier. Het is alleen maar kunst dat…

‘Dit werk is een schot in de roos.’

Loes werkt gemiddeld 2,5 dag per week bij Brickr in Den Dolder, waar ze van incomplete Lego-sets weer volledige sets…

Bekijk ook

Aanmelden

Denk je dat Lister iets voor jou kan betekenen? Wil je begeleiding thuis via de buurtteams? Lees hoe je je in jouw gemeente kunt aanmelden.

man met een snor en baar is in gesprek met iemand die je van achteren ziet

Wat kun je zelf al doen?

Weet je niet zeker of Lister jou kan helpen? Of sta je op de wachtlijst? Kijk wat je nu zelf al kunt doen.

Lister Centraal Bureau

Waar vind je ons?

Ben je benieuwd of er in jouw gemeente een gebiedsteam ggz van Lister actief is voor begeleiding thuis? Of wil je weten waar je onze woonlocaties kunt vinden?

Veelgestelde vragen

Je wilt jezelf of iemand anders aanmelden voor begeleiding en/of wonen bij Lister? We leggen je uit hoe het werkt en wat je ervoor nodig hebt. Je kunt daarna digitaal het aanmeldformulier invullen. Lees alle informatie goed door voordat je aan de slag gaat. Zo voorkom je dat je tijdens het invullen ontdekt dat je niet alle gegevens bij de hand hebt. Je kunt het formulier tussendoor niet opslaan.

Lister ondersteunt bij het vormgeven van je dagelijks leven. We betrekken hierbij de mensen en activiteiten die voor jou belangrijk zijn. Jouw persoonlijke doelen zijn het uitgangspunt in jouw begeleidingsplan. Zo groei je toe naar zo prettig mogelijk leven en wonen in de samenleving, waarbij je (samen) zorg draagt voor je kwetsbaarheden.

Op welke gebieden kunnen wij je ondersteunen?

 • Wonen: huishouden, koken, hygiëne
 • Werk & Activering: maatschappelijke participatie, zinvolle bezigheden
 • Sociale contacten: familie, buren, collega’s, kennissen
 • Financiën en administratie: Inkomsten en uitgaven, rekeningen
 • Lichamelijke Gezondheid: beweging, zelfzorg, voeding
 • Geestelijke Gezondheid: weerbaarheid, eigen regie, welbevinden, omgaan met problematiek
 • Middelengebruik: medicatie, verslavende middelen
 • Zingeving: drijfveren, wensen en hoop
 • Relaties, Intimiteit en Seksualiteit: verbondenheid, fysiek contact, grenzen
 • Zelfhulp: cursussen, trainingen, herstelgroepen, ervaringsdeskundigheid

Een psychiatrische kwetsbaarheid en/of een verslaving is niet alleen voor een cliënt ingrijpend, maar ook voor jou als naastbetrokkene. Als familie/naastbetrokkene bent u een belangrijk onderdeel van de sociale omgeving van een cliënt. Lister biedt bijvoorbeeld familiecoaching en er zijn familievertrouwenspersonen. We hebben folders voor naasten over hoe we je betrekken bij onze begeleiding van jouw naaste.

Als jij ouder bent dan 18 jaar en een ernstige psychiatrische kwetsbaarheid of verslaving hebt, kun je bij Lister terecht. Lukt het thuis wonen momenteel niet en wil je op een Lister locatie wonen? Je kunt je aanmelden met ons digitale aanvraagformulier. Als alle benodigde documenten binnen zijn, zal ons team Voordeur op grond van jouw zorgvraag of je in aanmerking komt voor verblijfszorg bij Lister en ook op welke locatie dit zal zijn.

Voor begeleiding door Lister is een beschikking of indicatie nodig. Er zijn 2 mogelijkheden:

 1. Indicatie WLZ (wet langurige zorg) > aanvragen via het CIZ.
 2. Beschikking WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) > aanvragen bij jouw gemeente of buurtteam.

Wanneer je een beschikking hebt vanuit de WMO of een nog lopende indicatie vanuit het CIZ dan wordt de begeleiding door je gemeente vergoed. In de meeste gevallen betaal je een eigen bijdrage voor begeleiding door Lister. De hoogte hangt af van je inkomen. Op de website van het CAK kun je jouw eigen bijdrage berekenen.

Ga je wonen op één van de Lister locaties, dan moet je mogelijk huur betalen, afhankelijk van de woonvorm. Wellicht kom je in aanmerking voor een huursubsidie.

Wil je meer weten over mogelijke kosten? Neem dan contact op met Lister.