Begeleiding thuis
Heb je psychiatrische problemen of een verslaving? Loop je hierdoor vast in je leven? Of ben je veel verloren, zoals je werk, sociale contacten, vertrouwen of toekomstdromen? Weet dat je er niet alleen voor staat. Lister geeft begeleiding thuis in verschillende gemeenten in de provincie Utrecht.

Jij staat centraal
Met begeleiding thuis helpt Lister je om je dagelijks leven op orde te krijgen en houden. We ondersteunen je om jezelf én je plek in de samenleving terug te vinden. Onze begeleiding is erop gericht dat jij zoveel mogelijk weer zelf kunt, in je eigen omgeving. We ondersteunen je bij het ontdekken van jouw eigen wensen en verlangens én bij het waarmaken daarvan. We werken daarbij samen met mensen die voor jou belangrijk zijn, betrekken zo nodig andere organisaties en werken met elkaar samen.
Jij, als mens met jouw behoeften en mogelijkheden, staat centraal.
Voor wie is Lister?
Begeleiding thuis is er voor iedereen vanaf 18 jaar met een psychiatrische kwetsbaarheid of verslavingsproblematiek. De mensen die bij ons terecht komen, hebben vaak ernstige en complexe problemen en maken een moeilijke periode door in hun leven.
Woon je zelfstandig, maar kun je wel ondersteuning gebruiken? Met ambulante begeleiding door onze gebiedsteams krijg je thuis begeleiding op verschillende leefgebieden. De manier waarop je begeleiding kunt krijgen en de regelmaat zijn voor iedereen verschillend. Voor de één is dat eens per week, voor een ander meerdere keren per dag. Lister biedt ook beschermd wonen, als zelfstandig wonen even niet lukt.
Waarmee kan Lister jou helpen?
Wij helpen je met vormgeven van je dagelijkse leven. Zodat je zelfstandiger en prettiger thuis kunt wonen. Ook het versterken van jouw sociale contacten en netwerk vinden wij belangrijk. De herstelondersteunende begeleiding van Lister is onderverdeeld in vier domeinen:
Persoonlijke identiteit
In onze begeleiding gaan we uit van datgene wat jij betekenisvol vindt, wat je kan en wil leren. We helpen je bij het vinden van (nieuwe) betekenissen voor gebeurtenissen uit het heden of verleden. En we ondersteunen je waar nodig in het ontwikkelen van een positief zelfbeeld.
Maatschappelijk functioneren
Actief meedoen met en bijdragen aan de samenleving zien we als belangrijkste bron voor veerkracht en daarmee voor het (her)vinden van een prettig leven. Daarom ondersteunen we je vanaf de start bij het vinden en/of behouden van activiteiten die op dat moment passend voor je zijn. Hierbij gaat het zo veel mogelijk om activiteiten, een opleiding of (vrijwilligers)werk dat aansluit bij jou wensen en mogelijkheden.
Gezondheid
Een gezonde leefstijl, zoals een goed dag- en nachtritme, gezonde voeding en voldoende beweging, draagt ook bij aan veerkracht en uithoudingsvermogen. We begeleiden je bij het vinden van een gezonde leefstijl en werken daarin samen met onze leefstijlcoaches en sportmedewerkers.
Dagelijks functioneren
We kijken ook naar wat jou weerbaarder maakt en wat helpt om in het dagelijks leven beter te kunnen functioneren: hoe houd je je huis schoon, hoe breng je structuur aan in je dag, hoe onderhoud je mijn sociale contacten?
Actief meedoen en bijdragen
Actief meedoen met en bijdragen aan de samenleving zien we als een belangrijke bron voor veerkracht en daarmee voor het (her)vinden van een prettig leven. Lister ondersteunt je vanaf de start bij het vinden en/of behouden van activiteiten die op dat moment passend zijn, zoals (vrijwilligers)werk, een opleiding of dagbesteding. Als je nog niet weet wat je wilt of waar je wilt beginnen, helpt Lister je daarbij. Onze herstelcoaches en trajectbegeleiders bekijken met jou de mogelijkheden en bespreken jouw wensen.
Werk en activering
Mensen ontmoeten geeft je energie. Net zoals een hobby, vrijwilligers- of betaald werk. Deze activiteiten geven een zinvolle invulling van je dag. En daar ga je je beter van voelen. Lister heeft veel aandacht voor activering in de begeleiding. Bekijk de mogelijkheden voor een passende en zinvolle daginvulling.

Gespecialiseerde begeleiding hebben we voor:
- Mensen met autisme
- Mensen met een justitiële titel
- Mensen met een verslaving
- Mensen met een eetstoornissen
- Mensen met cultuurspecifieke vraagstukken
- Mensen met complexere begeleidingsvraagstukken (FIT)
Bij Lister werken er gespecialiseerde medewerkers voor het begeleiden van mensen met een Autisme Spectum Stoornis, eetstoornissen, verslaving of een forensische achtergrond. Bij de ondersteuning van deze cliënten werken we samen met gespecialiseerde instellingen zoals Altrecht, Jellinek, en de Forensische Zorgspecialisten. We behandelen zelf niet, maar werken wel samen met de mensen die jou behandelen.

Beschermd wonen bij Lister?
Lukt het jou momenteel niet om zelfstandig te wonen of wil je dit leren? Lister biedt ook beschermd wonen aan mensen vanaf 18 jaar met een ernstige psychiatrische kwetsbaarheid of verslaving.
Ervaringsdeskundigheid en peer support
Lister werkt met ervaringsdeskundigen en peer support. Bij ons werken ook mensen die te maken hebben met een psychiatrische kwetsbaarheid of verslaving. Zij weten ook hoe het is om vast te lopen in het leven. In de begeleiding maken we gebruik van de kennis en kracht van ervaringsdeskundigen.
Ontdek hoe anderen Lister ervaren

“Ook Willem Alexander kan dakloos worden. Het kan iedereen overkomen.”

“Ik wil mensen raken met mijn kunst”

“Dit werk is een schot in de roos.”
Bekijk ook

Aanmelden
Denk je dat Lister iets voor jou kan betekenen? Wil je begeleiding thuis via de buurtteams? Lees hoe je je in jouw gemeente kunt aanmelden.

Wat kan ik zelf al doen?
Je weet niet zeker of Lister iets voor jou kan beteken? Of je hebt je aangemeld bij Lister, maar staat op de wachtlijst? Kijk wat je ondertussen zelf kunt ondernemen.

Waar vind je ons?
Ben je benieuwd of er in jouw gemeente een gebiedsteam ggz van Lister actief is voor begeleiding thuis? Of wil je weten waar onze woonlocaties zich bevinden?
Veelgestelde vragen
Je wilt jezelf of iemand anders aanmelden voor begeleiding en/of wonen bij Lister? We leggen je uit hoe het werkt en wat je ervoor nodig hebt. Je kunt daarna digitaal het aanmeldformulier invullen. Lees alle informatie goed door voordat je aan de slag gaat. Zo voorkom je dat je tijdens het invullen ontdekt dat je niet alle gegevens bij de hand hebt. Je kunt het formulier tussendoor niet opslaan.
Lister ondersteunt bij het vormgeven van je dagelijks leven. We betrekken hierbij de mensen en activiteiten die voor jou belangrijk zijn. Jouw persoonlijke doelen zijn het uitgangspunt in jouw begeleidingsplan. Zo groei je toe naar zo prettig mogelijk leven en wonen in de samenleving, waarbij je (samen) zorg draagt voor je kwetsbaarheden.
Op welke gebieden kunnen wij je ondersteunen?
- Wonen: huishouden, koken, hygiëne
- Werk & Activering: maatschappelijke participatie, zinvolle bezigheden
- Sociale contacten: familie, buren, collega’s, kennissen
- Financiën en administratie: Inkomsten en uitgaven, rekeningen
- Lichamelijke Gezondheid: beweging, zelfzorg, voeding
- Geestelijke Gezondheid: weerbaarheid, eigen regie, welbevinden, omgaan met problematiek
- Middelengebruik: medicatie, verslavende middelen
- Zingeving: drijfveren, wensen en hoop
- Relaties, Intimiteit en Seksualiteit: verbondenheid, fysiek contact, grenzen
- Zelfhulp: cursussen, trainingen, herstelgroepen, ervaringsdeskundigheid
Een psychiatrische kwetsbaarheid en/of een verslaving is niet alleen voor een cliënt ingrijpend, maar ook voor jou als naastbetrokkene. Als familie/naastbetrokkene bent u een belangrijk onderdeel van de sociale omgeving van een cliënt. Lister biedt bijvoorbeeld familiecoaching en er zijn familievertrouwenspersonen. We hebben folders voor naasten over hoe we je betrekken bij onze begeleiding van jouw naaste.
Als jij ouder bent dan 18 jaar en een ernstige psychiatrische kwetsbaarheid of verslaving hebt, kun je bij Lister terecht. Lukt het thuis wonen momenteel niet en wil je op een Lister locatie wonen? Je kunt je aanmelden met ons digitale aanvraagformulier. Als alle benodigde documenten binnen zijn, zal ons team Voordeur op grond van jouw zorgvraag of je in aanmerking komt voor verblijfszorg bij Lister en ook op welke locatie dit zal zijn.
Voor begeleiding door Lister is een beschikking of indicatie nodig. Er zijn 2 mogelijkheden:
- Indicatie WLZ (wet langurige zorg) > aanvragen via het CIZ.
- Beschikking WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) > aanvragen bij jouw gemeente of buurtteam.
Wanneer je een beschikking hebt vanuit de WMO of een nog lopende indicatie vanuit het CIZ dan wordt de begeleiding door je gemeente vergoed. In de meeste gevallen betaal je een eigen bijdrage voor begeleiding door Lister. De hoogte hangt af van je inkomen. Op de website van het CAK kun je jouw eigen bijdrage berekenen.
Ga je wonen op één van de Lister locaties, dan moet je mogelijk huur betalen, afhankelijk van de woonvorm. Wellicht kom je in aanmerking voor een huursubsidie.
Wil je meer weten over mogelijke kosten? Neem dan contact op met Lister.