Terug naar het nieuwsoverzicht

Creatief Atelier: lekker met je handen werken!

22 februari 2024

In De Meern huist in een doodgewoon bedrijfspand een prachtig initiatief: Vidas Novas (Portugees voor ‘nieuwe levens’). Een creatieve plek waar nieuw leven wordt geblazen in oude meubels. De initiatiefnemers zijn gestart vanuit een ideaal; een broedplaats starten voor mensen die uit hun hoofd willen en lekker met hun handen willen werken. Éven in een andere energie.

Marloes Wijtsma is opgeleid als handvaardigheidsdocent aan de kunstacademie en gaf jarenlang les op een ROC. Ze kwam bij toeval bij Lister terecht en geeft cliënten kunstlessen in het Maximapark. Toen ze Vidas Novas ontdekte ging er een ander vlammetje branden: de visie van Vidas Novas past uitstekend bij die van Lister. En zo startte ze afgelopen juni met acht cliënten van Lister het Creatief Atelier in de werkplaats van Vidas Novas. 

Marloes: “Ik werk nu elke dinsdag met de cliënten van Lister hier in ons creatief atelier. Ik heb een zelfgemaakte poster naar begeleiders van Lister gestuurd. Dat leidde tot deze eerste groep. Inmiddels hebben we zelfs een wachtlijst, het slaat echt aan. Ik zie de deelnemers niet als cliënten, het zijn echt mijn cursisten. Ik ken ook hun achtergrond niet. En dat hoeft ook niet, ik zie snel genoeg wat ze nodig hebben. Ze voelen zich hier veilig en gezien, ze komen hier graag. Dat vind ik het belangrijkst.”

Uit het hoofd

“Het opknappen van meubels, schuren, schilderen, dat was echt nieuw binnen Lister. Het is ambachtelijk werk wat we hier doen, we werken zoveel mogelijk met handgereedschap. Afhankelijk van wat bij je past kun je het ook kunstzinnig inzetten. 

Wat we hier zien gebeuren is zo mooi. Een cursist heeft bijvoorbeeld haar eigen kast meegenomen, met ontzettend veel lagen verf. Thuis kwam ze er niet aan toe, maar hier is ze met een krabber en een brander de huid eraf aan het halen. Het is echt therapeutisch wat ze hier doen. 

Ik heb me aangemeld om iets met m’n handen te kunnen doen én iets te doen wat ik nog nooit had gedaan.

Deelnemer Wendy

Sommigen kletsen hier met elkaar, anderen werken liever alleen. Je hoeft hier ook niet te praten. Er zijn cursisten die helemaal in hun werk gedoken zijn en maanden aan een tafeltje werken. Het maakt allemaal niks uit. In de reguliere hulpverlening zitten we te vaak in het hoofd. Bewegen of creatief bezig zijn is heel helpend in het opbouwen van een vertrouwensband. Dat maakt het makkelijker om te praten. 

Ik merk nu al dat de cursisten zelfstandiger worden. Hun zelfvertrouwen wordt groter, omdat ze zich hier zelfstandig kunnen redden. En daarmee groeit hun eigenwaarde en komen ze weer een stap dichter bij functioneren in de maatschappij. Allemaal op hun eigen tempo. Een meubelstuk opknappen is voor de cursisten het doel, maar eigenlijk is het een middel om ergens te komen.”

Een vrouw verft een meubel

¨Het is hier zo leuk!¨

Vera en Janna zijn allebei cursisten bij het Creatief Atelier. Vera is bezig met een tafeltje waar ze de zonsondergang op schildert, met prachtige kleurverlopen. Janna werkt aan een zesdelige stoelenset die ze opknapt en uiteindelijk wil bekleden.

Vera: “Ik ben altijd al kunstzinnig bezig, schilderen, tekenen, mijn opleiding in de mode. Dit past dus erg bij me. Ik maak hier meubels voor mezelf of mijn omgeving, het liefst met veel kleur. Ik houd ervan mezelf uit te dagen. Soms denk ik, ik weet niet of het lukt maar boeie, ik probeer het gewoon!” 

Janna heeft wat ervaring met het opknappen van meubelen, maar niet met het bekleden ervan. “Ik woon in een wooninitiatief voor mensen met autisme. Mijn begeleider attendeerde me op dit initiatief. Ik had een set stoelen thuis die ik graag wilde laten opknappen. Dat kost me een hoop geld. Omdat ik zzp´er ben kan ik zelf m’n tijd indelen, dus ik dacht: misschien moet ik het zelf proberen? Ik probeer de stoelen nu hier op te knappen; schuren, lakken en stofferen. Eerst maar eens de eerste vier. Ik win advies in bij professionele bedrijven en bij ChatGPT. Al doende leer ik dan. Ik ben nu bezig met mijn prototype en als die lukt doe ik de rest ook! Het is hier heel inspirerend!”

Ben jij iemand die mogelijk ook interesse heeft in deelname aan het Creatief Atelier? De groep bestaat al, maar er is ruimte voor nieuwe deelnemers. Je kunt nu instromen zolang er plek is. De cursus bestaat uit 15 lessen. Kijk voor meer informatie en data op de website van Lister.

Deel via:

Het laatste nieuws

2023 was een mooi jaar voor Lister

In 2023 vierde Lister haar jubileum: we bestonden 40 jaar. In ons Jaarbericht lees je de verhalen én de cijfers...

Akkoord Souvereinburg: prettig wonen voor jongvolwassenen

Kort geleden is het Akkoord Souvereinburg en omgeving ondertekend door Lister, Woonin, Movactor en de gemeente Nieuwegein. Zij werken samen...

Activering Lister-cliënten zet door

Lister ziet graag dat haar cliënten meedoen in de samenleving. Ongeveer 7 op de 10 cliënten hebben een activiteit die...