Over ons

Lister begeleidt volwassenen met een psychiatrische kwetsbaarheid en/of verslaving. Wij zijn gespecialiseerd in begeleiding die jouw herstel ondersteunt.

Lister heeft onvoorwaardelijk vertrouwen in jouw herstelkracht. En jouw eigen regie. Daarom werken we op deze manier.

Wij sluiten aan bij jou. Bij wat jij wil, wat jij nodig hebt en wat jij kunt. Dit doen we op de manier die het beste bij jou past. Waar jij goed in bent, daar gaan we mee aan de slag.  En met jouw ontwikkeling.

Met onze begeleiding richten we ons op jou en op de mensen om jou heen. Jouw naasten en jouw netwerk. We ondersteunen jou en en jouw netwerk. 

Op deze manier helpen we mee aan een fijne leefomgeving voor iedereen. 

Lister begeleidt al 40 jaar in de provincie Utrecht. Dit doen we voor ongeveer 1.900 cliënten, met meer dan 900 medewerkers.

Onze 4 zorgdomeinen

De herstelondersteunende begeleiding van Lister richt zich op 4 onderdelen:

Persoonlijke identiteit

In onze begeleiding gaan we uit van datgene wat jij betekenisvol vindt, wat je kan en wil leren. We helpen je bij het vinden van (nieuwe) betekenissen voor gebeurtenissen uit het heden of verleden. En we ondersteunen je waar nodig in het ontwikkelen van een positief zelfbeeld.

Maatschappelijk functioneren

Actief meedoen met en bijdragen aan de samenleving zien we als belangrijkste bron voor veerkracht en daarmee voor het (her)vinden van een prettig leven. Daarom ondersteunen we je vanaf de start bij het vinden en/of behouden van activiteiten die op dat moment passend voor je zijn. Hierbij gaat het zo veel mogelijk om activiteiten, een opleiding of (vrijwilligers)werk dat aansluit bij jou wensen en mogelijkheden.

Gezondheid

Een gezonde leefstijl, zoals een goed dag- en nachtritme, gezonde voeding en voldoende beweging, zorgt voor een betere lichamelijke en psychische gezondheid. We begeleiden je bij het vinden van een gezonde leefstijl en werken daarin samen met onze leefstijlcoaches en sportmedewerkers. Ook willen we iedereen die bij ons woont, werkt of op bezoek komt een gezonde omgeving bieden. Daarom is Lister sinds 1 januari 2024 rookvrij.

Dagelijks functioneren

We kijken ook naar wat jou weerbaarder maakt en wat helpt om in het dagelijks leven beter te kunnen functioneren: hoe houd je je huis schoon, hoe breng je structuur aan in je dag, hoe onderhoud je mijn sociale contacten?

Wie ben ik?

We beginnen met jou. Wat jij belangrijk vindt. Wat jij kunt en wilt leren. Soms heb je last van dingen die in het verleden zijn gebeurd. Daar gaan we aan werken. En als het nodig is, dan helpen we je ook om meer zelfvertrouwen te krijgen. 

Onze medewerkers gaan samen met jou en de mensen om je heen aan de slag. Onze medewerkers zijn specialisten. Jullie bepalen samen hoe de begeleiding er uit zal zien. 

Wat heb jij nodig? Dat bepaalt hoe intensief de begeleiding zal zijn. Bij Lister werken we met  ervaringsdeskundigen en peersupportwerkers. 

We gaan door tot je weer zonder ons verder kan. Dat moment komt. Daar vertrouwen we op!

Thuis in de wijk, dat willen we

Lister biedt ondersteuning aan psychisch kwetsbare mensen. Soms lukt het door die kwetsbaarheid niet om thuis te wonen. Dan bieden we ook een tijdelijk thuis. 

Onze medewerkers gaan samen met jou en jouw naasten aan de slag. Jullie bepalen samen hoe de begeleiding er uit gaat zien. 

Wat heb je nodig? Dat bepaalt hoe intensief de begeleiding zal zijn. Bij Lister werken we met ervaringsdeskundigen en peersupportwerkers. Dit zijn specialisten in hun vak. 

Lister wil een samenleving met plek voor iedereen. Waar iedereen zich thuis voelt en waar iedereen een fijn leven kan leiden. 

Dit vinden wij belangrijk: 

Lees meer over

Meerjarenbeleidsplan 2022-2026 – Thuis in de wijk

Lister gaat en staat voor een samenleving waarin voor iedereen plek is, waarin iedereen zich thuis voelt, iedereen kan en mag meedoen en het leven betekenisvol is. Zo’n leven vraagt om veerkracht en draagkracht. Die groeien als iemand zijn of haar talenten kan inzetten en tijd kan besteden aan wat hij of zij belangrijk vindt.
Download Meerjarenbeleidsplan 2022-2026 – Thuis in de wijk, opent in een nieuw tabblad
Brochure

Richtlijn Goede Zorg

Voor je ligt de richtlijn Goede Zorg van Lister. We zijn er trots op dat we de afgelopen jaren deze richtlijn van Lister hebben vormgegeven in de praktijk. Elk mens wil met respect en waardigheid behandeld worden. Dit vormt het uitgangspunt voor de waardegedreven herstelondersteunende zorg die wij bieden.
Download Richtlijn Goede Zorg, opent in een nieuw tabblad
Brochure

Onze specialisaties

Lister ondersteunt mensen met ingewikkelde zorgvragen. We specialiseren ons op de volgende gebieden:

We werken samen met gespecialiseerde instellingen zoals Altrecht, Jellinek, en de Forensische Zorgspecialisten.

Jaarberichten

Elk jaar publiceren wij ons jaarbericht. Hierin staat wat we hebben gedaan, hoeveel geld we uitgegeven hebben en hoeveel we binnengekregen hebben.  Bekijk de jaarberichten hier:

Bekijk ook

Begeleiding thuis

Wil je meer weten over hoe onze begeleiding en welke mogelijkheden er zijn?

Beschermd wonen

Wil je meer weten over beschermd wonen bij Lister?

Ervaringsdeskundigheid

Wil je weten hoe wij onze ervaringsdeskundigen werken?

Uitgelicht nieuws

De activiteitenkalender van juni staat online

De kalender met activiteiten van juni staat online! Op de activiteitenpagina op Lister.nl zijn nu alle activiteiten van juni te bekijken. Onderaan…

Pride activiteiten bij Lister

Op 1 juni is het Pride Utrecht. Op die dag vieren we dat iedereen zichzelf mag zijn. Het maakt niet uit…

Lister vervulde de wens van Michael

Vorig jaar bestond Lister 40 jaar. Daarom hebben we voor veel cliënten een speciale wens in vervulling laten gaan. Door…