Over ons

Lister biedt gespecialiseerde herstelondersteunende begeleiding aan volwassenen met een psychiatrische kwetsbaarheid en/of verslaving. We doen dit vanuit een onvoorwaardelijk vertrouwen in de herstelkracht en de eigen regie van jou als cliënt. Daarbij sluiten we aan bij jouw behoeften, wensen, mogelijkheden en ontwikkelstijl. Jouw kennis en kracht gebruiken we in onze begeleiding en in de ontwikkeling van onze begeleiding.

Onze begeleiding richt zich op jou en jouw netwerk. We verbinden ons aan dit netwerk en ondersteunen zowel jou als jouw netwerk. Zo dragen we bij aan prettige leefomgeving voor iedereen en houden we oog voor de kwetsbaarheden in de context van onze cliënten. Lister begeleidt al 40 jaar in de provincie Utrecht. En we doen dit voor circa 1900 cliënten met ruim 800 medewerkers.

Onze vier zorgdomeinen

De herstelondersteunende begeleiding van Lister is onderverdeeld in vier domeinen:

Persoonlijke identiteit

In onze begeleiding gaan we uit van datgene wat jij betekenisvol vindt, wat je kan en wil leren. We helpen je bij het vinden van (nieuwe) betekenissen voor gebeurtenissen uit het heden of verleden. En we ondersteunen je waar nodig in het ontwikkelen van een positief zelfbeeld.

Maatschappelijk functioneren

Actief meedoen met en bijdragen aan de samenleving zien we als belangrijkste bron voor veerkracht en daarmee voor het (her)vinden van een prettig leven. Daarom ondersteunen we je vanaf de start bij het vinden en/of behouden van activiteiten die op dat moment passend voor je zijn. Hierbij gaat het zo veel mogelijk om activiteiten, een opleiding of (vrijwilligers)werk dat aansluit bij jou wensen en mogelijkheden.

Gezondheid

Een gezonde leefstijl, zoals een goed dag- en nachtritme, gezonde voeding en voldoende beweging, draagt ook bij aan veerkracht en uithoudingsvermogen. We begeleiden je bij het vinden van een gezonde leefstijl en werken daarin samen met onze leefstijlcoaches en sportmedewerkers.

Dagelijks functioneren

We kijken ook naar wat jou weerbaarder maakt en wat helpt om in het dagelijks leven beter te kunnen functioneren: hoe houd je je huis schoon, hoe breng je structuur aan in je dag, hoe onderhoud je mijn sociale contacten?

Onze gespecialiseerde medewerkers geven de begeleiding samen met jou en je netwerk vorm. Hoe intensief deze begeleiding is, is afhankelijk van wat nodig is. In onze aanpak gebruiken we de kennis en kracht van opgeleide ervaringsdeskundigen en ook van peersupportwerkers. We gaan door tot je weer zonder ons verder kan. Dat dit moment komt, daar vertrouwen we op!

Onze missie en visie: Thuis in de wijk

Lister biedt ondersteuning en als het nodig is ook huisvesting aan mensen wiens leven door een psychische kwetsbaarheid ontwricht is geraakt. Gespecialiseerde medewerkers geven de begeleiding samen met de cliënt en zijn of haar netwerk vorm. Hoe intensief deze begeleiding is, is afhankelijk van wat nodig is. In onze aanpak gebruiken we onder andere de kennis en kracht van opgeleide ervaringsdeskundigen. We streven naar een samenleving waarin voor iedereen plek is, waar iedereen zich thuis voelt en het leven betekenisvol is.

Wij werken vanuit de volgende kernwaarden:

Lees meer over

Meerjarenbeleidsplan 2022-2026 – Thuis in de wijk

Lister gaat en staat voor een samenleving waarin voor iedereen plek is, waarin iedereen zich thuis voelt, iedereen kan en mag meedoen en het leven betekenisvol is. Zo’n leven vraagt om veerkracht en draagkracht. Die groeien als iemand zijn of haar talenten kan inzetten en tijd kan besteden aan wat hij of zij belangrijk vindt.
Download , opent in een nieuw tabblad
Brochure

Richtlijn Goede Zorg

Voor je ligt de richtlijn Goede Zorg van Lister. We zijn er trots op dat we de afgelopen jaren deze richtlijn van Lister hebben vormgegeven in de praktijk. Elk mens wil met respect en waardigheid behandeld worden. Dit vormt het uitgangspunt voor de waardegedreven herstelondersteunende zorg die wij bieden.
Download , opent in een nieuw tabblad
Brochure

Onze specialisaties

Lister is gespecialiseerd in ondersteuning aan mensen met complexe zorgvragen op het gebied van psychiatrie en verslaving met:

Bij de ondersteuning van deze cliëntengroepen werken we samen met gespecialiseerde instellingen zoals Altrecht, Jellinek, en de Forensische Zorgspecialisten.

Groep mensen van Lister die met elkaar in gesprek zijn.

Jaarberichten

Elk jaar publiceren wij ons jaarbericht met daarin een verslag van onze activiteiten, onze inkomsten en onze bestedingen. Bekijk onze publieke online jaarbericht van de afgelopen jaren.

Bekijk ook

twee mannen zijn in gesprek over de administratie

Begeleiding thuis

Wil je meer weten over hoe onze begeleiding eruit ziet en welke mogelijkheden er zijn?

Beschermd wonen

Wil je meer weten over beschermd wonen bij Lister?

Ton Verspoor (l) en Dylan Peters (R) ontvangen het kunstwerk van Jaap van Weeghel

Ervaringsdeskundigheid

Wil je weten hoe wij ervaringsdeskundigen inzetten in onze begeleiding?

Uitgelicht nieuws

De Lister activiteitenkalender voor oktober is er

De kalender met de activiteitenkalender van oktober staat online! Op de vernieuwde activiteitenpagina zijn nu alle activiteiten van september en oktober te…

Socialrun: Lister deelnemers liepen 555 kilometer in 48 uur!

De Socialrun zit er weer op. Lister medewerkers en cliënten liepen dit weekend 555 kilometer in 48 uur voor het…

Volg en steun Lister tijdens de Socialrun

De Socialrun is gestart! Ook team Lister is weer van de partij. Tussen vrijdag 15 en zondag 17 september 2023…