Spring naar content
Terug naar ervaringsverhalen

Het verhaal van Melissa de Kruijf

"De psychiatrie kan wel wat glamour gebruiken! "

Melissa woont samen met haar vriend Dylan en hondje Fleur in Nieuwegein. Sinds een paar maanden is ze gestart met haar eigen visagie-praktijk.

“Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in mode en kleding”, vertelt Melissa. “Ik heb de studie mode gedaan, want op dat moment wilde ik mode-ontwerpster worden. Maar op dat moment was ik zelf eigenlijk meer bezig met uitgaan en gezelligheid en ook daarom heb ik de opleiding eerder afgebroken.”

Visagie Bibbidi Bobbidi Beauty

‘Bibbedi Bobbedi Beauty’. Een bijzonder mooie naam voor een visagiepraktijk. “De naam komt uit de Disneyfilm Assepoester”, vertelt Melissa. “Assepoester wordt op een gegeven moment omgetoverd naar een echte beauty: ‘Bibbidi, Bobbidi, Boo!´ En dat wil ik dus ook bereiken met mijn visagie. Mensen laten ´shinen´!”

Pieken en dalen

Melissa heeft hard moeten knokken om zover te komen waar ze nu is. Ze heeft veel meegemaakt en zelf vertelt ze dat haar leven in pieken en dalen is verlopen. Ze is op haar 17e uit huis gegaan om mode te studeren in Hilversum en woont sinds haar 19e bij Lister. “Ik ben gediagnosticeerd met een vorm van autisme”, vertelt de visagiste. “Soms voel ik me overprikkeld en moet ik echt even mijn rust pakken. Ik kom tot rust als ik mijn series kijk en lekker thuis ben met mijn vriend en Fleur. Gelukkig lukt het me nu wel vaak om op tijd aan de bel te trekken. Dan geef ik mijn omgeving aan dat het niet lekker met me gaat en daar houden mensen dan vaak rekening mee.”

Zonder make-up naar de winkel

“Ik voel me echt op mijn plek in de salon”, vertelt Melissa. “Ik kan mijn eigen plan trekken, ik bepaal zelf mijn werktijden en ik ben lekker creatief bezig met uiterlijk en make-up. Ik vind dat mensen die zich niet goed voelen, vaak te weinig aandacht aan hun uiterlijk besteden”, zegt de visagiste beslist. “Ik snap het wel hoor, ik ga ook gerust zonder make-up naar de winkel. Maar je voelt je vaak zoveel beter met wat mooie make-up op. Als je dan ook nog leuke kleding draagt en je haar mooi hebt, voel je je een ander mens. Vaak hebben mensen met psychische problemen wat anders aan hun hoofd, maar ik zou het leuk vinden om bij deze mensen aandacht voor hun uiterlijk te vragen en ze op die manier beter te laten voelen. Daar is in de psychiatrie echt te weinig aandacht voor.”

Kledingkast

En aandacht voor uiterlijke verzorging heeft Melissa altijd al gehad. “Ik heb mode en kleding altijd al interessant gevonden. Ik vond het als jong meisje al heel leuk om me op te maken. De salon was eerst mijn kledingkast, dus ik heb een behoorlijke collectie!” Melissa heeft niet altijd voldoende geld gehad om te kunnen doen wat ze wilde. “Ik heb het altijd belangrijk gevonden om mijn sociale contacten te onderhouden, dus ik wilde wel elke week op stap. En dan wou ik ook nog wel eens wat nieuws aan.”

Werk

“Ik heb geleerd om te gaan met mijn beperkingen”, legt Melissa uit. “Ik vind het bijvoorbeeld moeilijk om onder een baas te werken en dat is in het verleden wel eens mis gegaan. Ik vind het fijn dat ik nu mijn eigen boontjes kan doppen, lekker creatief bezig kan zijn en ik ben blij dat mijn ouders me hierin ondersteunen. Verder hebben we dit bedrijf helemaal op eigen houtje opgezet. We hebben geen externe hulp gehad. Het is fijn om de dingen in eigen hand te hebben. Vaak denken mensen namelijk wel dat ze jou met jouw beperking begrijpen, maar in de praktijk heb ik dat vaak anders meegemaakt. Ik kan bijvoorbeeld ook van hele leuke dingen overprikkeld raken.” Melissa beschrijft het begin van een paniekaanval met een ´zucht in je lijf´. Als ze dan haar rust neemt, pakt ze daarna de draad weer op. Zoals ze zelf zegt: “ik ben een aanpakker.”