Spring naar content
Terug naar ervaringsverhalen

Het verhaal van Herstel op poten

"Dafne Rademakers is alweer tien jaar met veel passie en voldoening aan het werk in de hulpverlening. Op de dinsdagochtenden is ze, met haar gecertificeerde psychosociaal hulphonden, bij Enik te vinden om cliënten te begeleiden met haar honden. ‘Honden kun je niet voor de gek houden. Een hond spiegelt jouw gedrag’."

Honden veroordelen je niet

Dafne Rademakers is alweer tien jaar met veel passie en voldoening aan het werk in de hulpverlening. Op de dinsdagochtenden is ze, met haar gecertificeerde psychosociaal hulphonden, bij Enik te vinden om cliënten te begeleiden met haar honden. ‘Honden kun je niet voor de gek houden. Een hond spiegelt jouw gedrag’.

‘Ik ben zelf ervaringsdeskundige’, vertelt Dafne. Tijdens haar opname ontmoette Dafne een therapeute die met paarden werkte. Haar aandacht was meteen getrokken en nu heeft Dafne haar eigen bedrijf ‘Herstel op Poten’. ‘Ik vond dieren in de zorg altijd al heel mooi. En honden veroordelen je niet. Een hond reageert zonder oordeel’.

Doelen

‘Wat een deelnemer uit de training haalt, is natuurlijk heel verschillend’, legt Dafne uit. Het programma Topdog Honden SOVA Training is een sociale vaardigheidstraining met de nadruk op over- en onderassertiviteit. Het programma kan voor verschillende doelen ingezet worden, waaronder sociale vaardigheids, -, weerbaarheids-, agressieregulatie- en/ of motivatietraining tot andere vormen van hulpverlening, opleiding en (vrijwilligers)werk. Elke deelnemer heeft zijn eigen doelen om aan te werken. ‘Een training is voor mij geslaagd als iemand trots is op zichzelf’, vertelt Dafne.

Signalen van een hond

‘Ik zie de hulphond echt als middel in de hulpverlening’, zegt Dafne. ‘Een hond kan er op een speelse manier voor zorgen dat iemand kalmeert. Maar zodra jij zelf heel onrustig bent, gaat de hond jouw gedrag spiegelen. Of een hond gaat lopen klieren, wegrennen, zichzelf uitschudden of enorm gapen. Dat zijn allemaal signalen dat een hond jou wil kalmeren’.

Pilot bij Lister

Deelnemers die hun ‘ik’ willen versterken zijn bij Herstel op Poten aan het goede adres. Zo kan een Topdogtraining ervoor zorgen dat iemand zijn basisvertrouwen terugkrijgt of minder boosheid of verlegenheid ervaart. Dafne heeft al eerder een succesvolle pilot binnen Lister gedaan met drie deelnemers. Een deelnemer aanmelden? Kijk op: www.hersteloppoten.nl

Tekst: Aefke ten Hagen
Foto: Willem Mes