Terug naar alle locaties

Lister de Boerderij

Lister de Boerderij is een innovatieve voorziening waar mensen wonen met een psychiatrische- en/of verslavingsachtergrond. Zij hebben vaak lange tijd ‘naast’ de maatschappij en op straat geleefd. Ze hebben bijvoorbeeld een verleden waarin ze langdurig opgenomen zijn geweest in een (beveiligde) psychiatrische omgeving of in detentie hebben gezeten.

  • 24 uurs begeleiding
  • 28 bewoners

Begeleiding

Bij Lister de Boerderij is dag en nacht begeleiding aanwezig. De begeleiding is herstelondersteunend en de Richtlijn Goede Zorg vormt de basis. Het belangrijkste doel is iets te bereiken, op welk vlak dan ook, met een groep bewoners die normaal gesproken buiten de boot valt. Dit vraagt een unieke manier van werken. Een veilige leefomgeving creëren vormt de basis voor de zorg die wij leveren: het bieden van structuur, onvoorwaardelijk vertrouwen en er zijn. Juist als het spannend wordt. Een crisis of moeilijk gedrag is voor ons een uitnodiging om in contact te komen, in gesprek te raken, iemand te bereiken. Er is aandacht voor autonomie, sociale relaties en ontwikkeling en daarmee werken we aan een positief leefklimaat. Lister de Boerderij is niet omringd door hoge hekken; de leefomgeving die wij bieden, zorgt voor de noodzakelijke veiligheid.

De enige regel is: jouw gedrag mag niet ten koste gaan van anderen. Lister de Boerderij richt zich heel specifiek op het creëren van een leefomgeving met gangbare normen en waarden, waarin je kunt zijn wie je bent.

Team

Ons team bestaat uit woonondersteuners, herstelcoaches, een trajectbegeleider, een peer worker, een onderhoudsmedewerker, een locatie secretaresse en een locatiehoofd. Samen met de bewoners wordt er aan een veilige en prettige woon- en werkomgeving gewerkt.

Locatie

Tien bewoners hebben hun eigen chalet op ons buitenterrein. Nog eens elf bewoners wonen in het hoofdgebouw van Lister de Boerderij. Met de uitbreiding van het buitenterrein worden nog 6 woonunits geplaatst op het terrein naast het hoofdgebouw. In het hoofdgebouw hebben bewoners een eigen kamer en maken ze gebruik van gezamenlijk sanitair. Er is een algemene woonkamer en een eetzaal waar 3 maal daags de maaltijd wordt genuttigd. De chalets en woonunits bevatten een eigen keukenblok, sanitaire ruimte en een woon/slaapkamer. Op de locatie mogen de bewoners in hun eigen kamer/chalet middelen (tabak, alcohol en drugs) gebruiken.

Lister is een rookvrije organisatie. In onze gebouwen, op onze terreinen en voor de ingang van onze terreinen wordt niet gerookt. Cliënten kunnen roken in hun eigen woonruimte.

Omgeving

Lister de Boerderij ligt aan de Nieuwe Houtenseweg, vlak voor een viaduct met de snelweg. Het is een monumentaal pand. Het is een karakteristieke oude boerderij met knotwilgen en fruitbomen ervoor. Er grazen een paar schapen en zijn nog enkele gezellige huisdieren.

Daginvulling

De bewoners brengen hun dag veelal op Lister de Boerderij door. Iedereen draagt naar vermogen bij; in het runnen van het huishouden, het onderhoud van de tuin en de verzorging van de dieren. Zinvolle dagbesteding is iets waar veel aandacht voor is, samen met de bewoner, de trajectbegeleider van de Boerderij en de herstelcoach wordt daar actief aan gewerkt.

Samenwerking

Lister de Boerderij werkt nauw samen met het ACT Altrecht. Zij behandelen en begeleiden mensen met psychiatrische stoornissen in combinatie met verslaving. Verder wordt samengewerkt met Jellinek, het Veiligheidshuis en het FIT team van Lister. Iedere bewoner heeft een behandelaar bij Altrecht of Jellinek.

Medewerkers van Lister de Boerderij hebben goede contacten met de gemeente Utrecht en de wijkagenten in Lunetten. Medewerkers van Lister de Boerderij zoeken actief de samenwerking op met organisaties/initiatieven die in de zorg en begeleiding van de bewoners van betekenis kunnen zijn.

Wonen bij lister?

Man zit op de bank met rood shirt en heeft een bril op en kijkt naar de andere persoon die op de bank zit.

Wil je jezelf of iemand anders aanmelden voor wonen bij Lister? Op onze aanmeldpagina Wonen leggen we je uit hoe het werkt en wat je ervoor nodig hebt. Je kunt je niet opgeven voor een locatie. Afhankelijk van jouw zorgvraag en de wachttijd krijg je een plek op één van onze locaties.

Bekijk ook

Wonen

Lister biedt beschermd wonen aan mensen vanaf 18 jaar met een ernstige psychiatrische kwetsbaarheid en/of verslaving. Lukt het momenteel niet om zelfstandig te wonen? Dan is beschermd wonen misschien iets voor jou.

Een vrouw staat tegen de muur te leunen. Ze kijkt rechtstreeks de camera in. Ze heeft half blond haar en draagt een gebreide trui die gestreept is met de kleuren groen, blauw, rood, roze en paars.

“De Boerderij is niet voor tere zieltjes.”

Bernadette, herstelcoach bij Lister vindt het heerlijk om te werken op De Boerderij: “Het herstel van mensen gaat hier in hele kleine stapjes en dat moet iemand wel energie geven. Dat doet het mij in ieder geval wel!”