Kunst

Lister vindt het belangrijk dat iedereen kan meedoen aan kunst- en cultuuractiviteiten. Lekker aan de slag met muziek, tekenen, schrijven of theater. Je leert kunst maken en kan kunst meemaken. Culturele activiteiten kunnen helpen bij je herstel. Ontdek je eigen talenten en mogelijkheden.

Vier mensen maken muziek op een podium. Één speelt keyboard, een gitaar en twee zingen.

Kunst en cultuur

Lister organiseert zelf workshops en lessen in samenwerking met kunstenaars en artiesten uit de regio. Bekijk het volledige overzicht van activiteiten op de pagina activiteiten. De kunst en cultuuractiviteiten starten meerdere keren per jaar.

Hieronder vind je alle kunst en cultuur activiteiten die bij Lister georganiseerd worden. Zit er niks voor je bij en heb je wel een idee wat je zou willen doen? Of wil je een activiteit op aanvraag organiseren? Neem dan contact op met Linn, medewerker Kunst in de Zorg bij Lister via

Cursussen

Bij Tune In ga je onder leiding van professionele muzikanten samen improviseren. Er is geen muzikale kennis nodig om mee te doen. Tijdens de sessies leer je improviseren, samenspel en componeren.

Tune In wordt georganiseerd bij het Muziekhuis in Utrecht, Cultuurcampus in Vleuten en Buurtcentrum Hoge Weide in Leidsche Rijn.

Het Kunst Atelier is voor mensen die willen (leren) tekenen en schilderen. Je doet dit op een fijne plek, onder professionele begeleiding en in een kleine groep. 

Wat kun je verder verwachten? Er wordt gewerkt met acrylverf op doek en/of papier. Technieken als de nat-in-nat-techniek, pasteus werken, houtskool en pastelkrijt komen aan bod. Op basis van de inbreng van deelnemers wordt een passend programma samengesteld. 

We werken in een groep van maximaal 8 deelnemers. Je werkt individueel aan je eigen werkstuk. Je kunt geen losse lessen volgen. Deze cursus bestaat uit 10 lessen. Hij word gegeven op Alendorperweg 10A, De Meern.

In het Creatief Atelier staan meubels die een opknapbeurt nodig hebben. Onder professionele begeleiding van Marloes Wijtsma ga je aan de slag met het schuren, gronden en aflakken.

Het atelier is een rustige plek met een fijne sfeer. Bij mooi weer kun je ook buiten aan het werk gaan met schuren en/of lakken. Er is koffie, thee en wat lekkers aanwezig.

Het maakt niet uit of je ervaring hebt of een beginner bent in het opknappen van meubels. Je werkt op je eigen tempo.

Het atelier is bij Vidas Novas, De Meern.

Bij de Klei Brigade leer je de grondbeginselen van het werken met klei. Je leert werken met de draaischijf en de verschillende decoratietechnieken. Ook leer je hoe je keramiek kunt glazuren. Na afloop neem je jouw eigen kunstwerk mee naar huis.

Deze cursus bestaat uit 10 lessen en wordt gegeven in een kleine groep. De lessen zijn bij De Wilg, Utrecht.

Wil je van kunst leren in plaats van over kunst? Dan is Art Based Learning misschien iets voor jou. Met deze methode kun je iets leren over jezelf. Dit doe je door op een bepaalde manier naar een kunstwerk te kijken of een vraag te stellen. Art Based Learning wordt begeleid door kunstenares Iris Honderdos. Je kunt hier alleen of samen met je begeleider aan meedoen.

Art Based Learning wordt georganiseerd bij het Centraal Museum, Utrecht.

Tijdens de theaterlessen ga je verschillende dingen uitproberen. Je onderzoekt het werken met tekst, stil spel en bewegingen. Bovendien spelen we de-vloer-op-scènes en gaan we improviseren. Samen met je medespelers zet je al improviserend leuke scènes neer. Naast techniek zijn veel uitproberen, vrolijk falen en spelplezier de belangrijkste ingrediënten.

Spelervaring is niet nodig. De lessen worden wekelijks gegeven door theaterdocente Mirjam Roepman en ondersteuning van Floris van Bennekom. De locatie is Lombok, Utrecht.

Op aanvraag

Schrijfster Anna van der Kruis komt op locaties van Lister. Je kunt jouw verhaal aan haar vertellen. Deze geeft zij vervolgens terug in de vorm van een brief in een gouden envelop. 

Post voor… kan op aanvraag en in overleg worden uitgevoerd.

Je gedachten, dromen en emoties kun je vaak goed aan papier toevertrouwen. In de workshop Spoken Word word je uitgedaagd om aan de hand van opdrachten te gaan schrijven. De workshop wordt gegeven door acteur, schrijver en rapper Ozan Aydogan. Samen met hem leer je schrijven op een manier die bij jou past.

Een workshop duurt 4 middagen. Tijdens deze middagen nodigt Ozan je uit om terug te gaan naar momenten die voor jou een emotionele betekenis hebben. Als het nodig is zet hij theatrale opdrachten in om je hierbij te helpen. Hierna ga je schrijven. Het schrijven kan in verschillende vormen, bijvoorbeeld; poëzie, een verhaal, spoken word of raps. 

Deze workshop wordt op aanvraag en in overleg georganiseerd.

Tijdens deze cursus ga je met een fototoestel op pad. Je gaat met een frisse blik naar de wereld kijken. De foto’s die je maakt bespreek je vervolgens met de groep. Er is aandacht voor elkaars verhalen. Ervaring met fotografie is niet nodig. Je hoeft ook niet over een camera te beschikken.

De professionele begeleiding is in handen van fotografe Jacqueline Besemer van Stichting BlauwLicht. In Beeld kan op aanvraag en in overleg worden uitgevoerd.