Terug naar alle ervaringsverhalen

‘We spelen allemaal met de kaarten die we gekregen hebben’

Ik werk sinds kort bij Lister Hostel Wittevrouwen als woonondersteuner. Vanaf mijn zeventiende ben ik hovenier geweest. Ik wilde iets anders in mijn leven. Iets betekenen voor mensen om me heen. Ik heb het zelf ook niet altijd makkelijk gehad en wil er zijn voor mensen die een zwaar leven hebben. Bovendien werd het hovenierswerk fysiek wel zwaar, daarom ben ik me gaan oriënteren op een andere baan. Een vriend van me bracht me in contact met Lister.

Ik was meteen enthousiast. Ik vind het heel mooi dat we deze mensen, die door de buitenwereld worden gezien als vieze junkies, een veilig thuis kunnen bieden. Verslaafd zijn is geen keuze. Niemand wil afhankelijk zijn van drugs. Het is een ziekte en ik geloof ook echt dat mensen kunnen herstellen. Elke kleine stap is al mooi. Ik vind het heel mooi als mensen blij zijn dat ik in dienst kom. Ze vragen ook hoe het met me is. Één van de mooiste momenten in het Hostel was dat ik een cliënt een boek voor zijn verjaardag gaf dat hij zelf niet meer kon krijgen. Ik zag de dankbaarheid op zijn gezicht en dat was onbetaalbaar. Ik ben niet bang op mijn werk, maar ben wel eens op mijn hoede.

Je moet in dit werk echt wel tegen een stootje kunnen. Als je dat kunt, heb je een prachtige baan bij Lister. Als je goed in je vel zit, kun je heel goed met deze doelgroep werken. Maar mensen prikken echt wel door je heen hoor, als je niet eerlijk en oprecht bent. Als je een slechte dag hebt, voelen zij dat ook. Ik ga in september starten met een BBL- (Beroeps Begeleidende Leerweg) bezig op niveau 4 van het MBO. Ik vind het heel interessant om bij te leren en ben heel gemotiveerd. In de toekomst zou ik graag met ex-gedetineerde jongeren willen werken. Er valt nog zoveel te doen en te ontdekken in de hulpverlening. We spelen allemaal met de kaarten die we gekregen hebben. Ik ben blij dat Lister mij daar de kans voor biedt. Mijn vriendin heeft me altijd gestimuleerd om deze stap te maken en daar ben ik haar tot op de dag van vandaag nog dankbaar voor.

Lees nog meer ervaringsverhalen

Wonen in BUUR: ‘Je voelt echt dat je hier samen leeft’

Lunalee woont in BUUR, een nieuw gemengd-wonenproject waar ook Lister-cliënten wonen. Hoe bevalt het haar?

‘We krijgen alle ruimte om langdurig naast iemand te staan’

Bij Lister krijgen ervaringsdeskundigen ruim baan. Hun inbreng wordt door cliënten erg gewaardeerd. Ervaringsprofessional Miriam Timmerarends vertelt.

De metamorfose van Michael

Michael kwam 8 jaar geleden in het ziekenhuis terecht met wat achteraf een psychose bleek te zijn. In de jaren…

Deel via: