Terug naar alle ervaringsverhalen

‘Dit werk is een schot in de roos.’

Loes werkt gemiddeld 2,5 dag per week bij Brickr in Den Dolder, waar ze van incomplete Lego-sets weer volledige sets samenstelt. Werk waar ze veel voldoening uit haalt.

Loes: ‘Ik zocht in coronatijd iets wat me structuur kon geven. Mijn vrijwilligerswerk was weggevallen en ik was erg gespannen. Op de activiteitenlijst op de website van Lister kwam ik het werk bij Brickr tegen. Dit sprak me gelijk aan!’ Dit gevoel klopte, Loes is goed in haar werk. Het sorteren en uitzoeken doet ze met anderen in één ruimte, maar iedereen werkt wel aan een eigen project. Soms helpen ze elkaar, als er bijvoorbeeld een stukje Lego niet gevonden kan worden. Door haar autisme en haar goede detailwaarneming werkt ze secuur en vindt ze altijd de juiste steentjes. ‘Dan hoor ik van mijn collega’s: ja hoor, jij hebt het weer gevonden!’ lacht Loes.

Soms moet Loes worden afgeremd

Sabine legde voor Loes het contact bij Brickr en ondersteunt haar in de communicatie met Niels, Loes’s leidinggevende. Soms richt die ondersteuning zich op ‘hoe maak je dingen bespreekbaar’, een andere keer gaat ze met Loes mee tijdens een gesprek. Sabine: ‘We kijken naar wat Loes nodig heeft, bijvoorbeeld om prikkels te reduceren. Dan gaan we met z’n tweeën naar de bouwmarkt en kopen we een koptelefoon tegen het lawaai. We kijken echt samen naar de voorwaarden waarop Loes haar werk kan doen. En soms moet ik haar afremmen, zodat ze genoeg energie overhoudt voor andere zaken.’ Loes lacht: Dat klopt, ik moet soms echt geremd worden. Het werk is ook zó leuk! Ik denk vaak op zondag “yesss, morgen is het maandag, ik mag weer naar Den Dolder!”. Maar dit is ook mijn valkuil, als ik in hyperfocus ben dan ga ik maar door. Ik moet echt leren om op tijd pauze te nemen. Daar helpt Sabine me dan bij, hoe zorg ik ervoor dat ik mijn grenzen goed bewaak. Gelukkig is het werk heel flexibel.’

Yes, morgen is het maandag, ik mag weer naar Den Dolder!

Structuur werkt goed voor Loes

Loes heeft het erg naar haar zin bij de dagbesteding. Eerst voelde het een beetje als een stap terug. Van studie naar vrijwilligerswerk en dan nu dagbesteding. Maar uiteindelijk is het echt een schot in de roos geweest, vertelt ze. ‘Ik heb het idee dat ik iets doe wat ik goed kan en wat ik echt leuk vind. Hierdoor gaat het nu in huis ook steeds beter. De structuur in de week werkt goed voor me.’ Sabine: ‘Je krijgt van Niels ook veel vertrouwen. Dat doet je goed. Je vertrouwen op andere gebieden neemt ook toe. Het was eerst overleven, nu geeft het je energie en zingeving. Je bent echt sterker geworden.’ Dat beaamt Loes ook, ze werkt nu al meer uren dan dat ze deed bij haar vrijwilligerswerk. Loes: ‘Ik kan veel beter anticiperen, zo kan ik zelfs bij een krappe planning na een werkdag nog naar de supermarkt. Sowieso, met mensen in één ruimte werken, lawaai, met de trein of de fiets reizen, dit was een paar jaar geleden nog ondenkbaar.’

Lees nog meer ervaringsverhalen

Wonen in BUUR: ‘Je voelt echt dat je hier samen leeft’

Lunalee woont in BUUR, een nieuw gemengd-wonenproject waar ook Lister-cliënten wonen. Hoe bevalt het haar?

‘We krijgen alle ruimte om langdurig naast iemand te staan’

Bij Lister krijgen ervaringsdeskundigen ruim baan. Hun inbreng wordt door cliënten erg gewaardeerd. Ervaringsprofessional Miriam Timmerarends vertelt.

De metamorfose van Michael

Michael kwam 8 jaar geleden in het ziekenhuis terecht met wat achteraf een psychose bleek te zijn. In de jaren…

Deel via: