Terug naar alle ervaringsverhalen

“Bij Indekerngezond kan ik mezelf zijn”

Marleen (37) krijgt ambulante begeleiding bij Lister en werkt nu driekwart-jaar bij Indekerngezond als host op vrijwillige basis. Ze doet van allerlei taken zoals koekjes bakken voor alle bezoekers van Indekerngezond, een lunch voorbereiden voor een groep van Lister of collega’s en allerlei regelzaken. Op haar veertiende kreeg Marleen de diagnose autisme. Dit was voor haar een opluchting. Ze vertelt openhartig over haar leven. “Ik voelde me altijd al anders.” 

Begripvolle docenten

Als kind vond Marleen het altijd al moeilijk om aansluiting te vinden bij leeftijdsgenoten. Ze had onder andere moeite met onvoorspelbaarheid, veranderingen en angsten. De diagnose autisme voelde voor haar als een opluchting omdat alle puzzelstukjes in elkaar vielen. Op de middelbare school had Marleen hele begripvolle docenten en kreeg zij bijvoorbeeld met een examen extra tijd om haar opdrachten te maken. Na de middelbare school wilde Marleen graag MBO-dierenverzorging gaan doen, maar door haar psychische kwetsbaarheid was dit eigenlijk niet haalbaar. “Achteraf is dat ook maar beter”, vertelt Marleen. Ze lacht. “Ik ben hartstikke overgevoelig voor geur, dus dan is zo’n opleiding niet echt handig.” Marleen ging na haar middelbare school twee jaar in dagbehandeling bij het Dr Leo Kannerhuis, aansluitend ging ze daar ook nog ca 2,5 jaar wonen op een zelfstandige leefgroep in Doorwerth. Vervolgens was het zoeken naar een overgang om zelfstandig te kunnen gaan wonen met begeleiding. Ze vond een plek bij een beschermd wonen locatie van Stichting Philadelphia in Driebergen. Na dertien jaar vond zij met een beetje mazzel een zelfstandige woning in Utrecht via een woonvereniging en vanaf dat moment ontvangt zij ambulante begeleiding aan huis van Lister.

Fybromyalgie

“In de dertien jaar dat ik bij Philadelphia woonde, ben ik veel zelfredzamer geworden”, vertelt Marleen. “Ik ben in kleine stapjes zelfstandiger geworden en ben steeds meer gegroeid.” Inmiddels doet Marleen eigenlijk alles zelf. “Ik werk ongeveer drie dagen als host bij Indekerngezond op vrijwillige basis en verder ben ik graag creatief bezig. Ik heb een eigen hobbykamer waar ik onder andere werk aan online cursussen over art journaling en mixed media. Ik maak wenskaarten en doe aan boekbinden. Ik sport ook heel graag, maar onlangs is er fibromyalgie bij mij vastgesteld waardoor ik minder (intensief) kan sporten. Maar ik vind het heel fijn om de kracht van mijn lichaam te voelen. De combinatie van bewegen op muziek bij groepsfitness geeft mij veel mentale ontspanning omdat ik dan geen mogelijkheid meer heb om ergens anders aan te denken.”

Bij Indekerngezond kan ik mezelf zijn

Indekerngezond

Als ik Marleen vraag wat er nu zo bijzonder en fijn is aan werken bij Indekerngezond, somt ze een hele waslijst aan positieve punten op. “Voor mij is het sowieso belangrijk dat ik op de fiets naar mijn werk kan”, zegt Marleen. “Verder is het pand heel prettig, er komt veel licht binnen en het ziet er mooi en verzorgd uit. De sfeer is heel goed en ik mag hier mezelf zijn. Verder kan ik hier al mijn talenten ontwikkelen. Toen ik bij Indekerngezond met het idee kwam om koekjes te bakken voor bezoekers, zagen ze dit als een cadeautje. Er is ook veel vertrouwen, want ik kreeg meteen de pinpas mee en mocht boodschappen doen voor de ingrediënten. Er wordt hier gewerkt op basis van gelijkwaardigheid en ik voel me gezien. Ik heb hier ook ontdekt dat ik het nog leuker vind dan ik dacht om met plannen en organiseren bezig te zijn zoals het bijwerken van de digitale agenda van Indekerngezond.”

Marleen zit zeker goed op haar plek bij Indekerngezond. Ze is gelukkig en tevreden met haar begeleiding bij Lister op dit moment en heeft een goed contact met haar ouders en jongere zus die in de buurt wonen. Marleen heeft nog wel een wens voor de toekomst. “Ik zou wel graag een vrouw in mijn leven willen”, vertelt ze. “Een relatie zou ik heel leuk vinden.”

Lees nog meer ervaringsverhalen

“Actief meedoen geeft zelfvertrouwen”

Wouter Spronk is cliënt van Lister. Hij woont zelfstandig met zijn vrouw in IJsselstein en zet zich op allerlei manieren…

“Het is belangrijk om elkaar te kennen, want samen sta je sterk”

Als iemand een groot netwerk heeft, is het wel Ahmed Salama. Ahmed werkt met veel mensen en organisaties samen om…

De kracht van een goed netwerk

Jeci (31) wordt sinds 2017 begeleid door Lister. Ze werkt als individueel begeleider bij Kwintes en volgt daarnaast een opleiding…

Deel via: