Terug naar het nieuwsoverzicht

Wereld Autisme Dag

1 april 2022

Zaterdag 2 april is het Wereld Autisme Dag. Jaarlijks wordt er op deze dag aandacht gevraagd voor mensen met een Autisme Spectrum Stoornis. 

Lister vindt ook dat autisme positieve aandacht verdient. Daarom delen we vandaag het ervaringsverhaal van een cliënt. Negen jaar geleden werd Marten gediagnosticeerd met autisme. Twee jaar later kwam hij samen met zijn  moeder naar locatie Houten Castellum. Hij zou zijn vertrouwde woonplek, bij zijn moeder, verlaten voor een woning bij Lister. Hoe was dat voor hem? Daarover en meer spraken we met hem en zijn persoonlijk begeleider Arnoud.

Begeleiding bij autisme

Lister biedt begeleiding aan cliënten met autisme. Onze begeleiders zijn in autisme gespecialiseerd. Er wordt structuur geboden in de begeleiding en er is, onder meer, aandacht voor dagbesteding en vrije tijd. Hierbij worden cliënten gestimuleerd deel te nemen aan reguliere activiteiten. Daarnaast is bij Lister ook intensieve begeleiding mogelijk. 

Kennisontwikkeling en publicatie

Lister doet ook doet actief aan kennisontwikkeling, maakt onderdeel uit van het Netwerk Innovatie & Productontwikkeling Autisme (NIPA) en voerde samen met Parnassia Groep en financiering van het NIPA onderzoek uit naar zelfmanagement bij autisme. Maurits Beenackers van Lister en Thijs van der Rol van de Parnassia Groep interviewden 20 professionals (afkomstig uit en buiten de ggz) die zelf ook autisme hebben en die zich al jaren inzetten voor meer begrip, erkenning en maatschappelijke inclusie van mensen met autisme. Het resultaat is gepubliceerd in een boek: ’Zoektocht naar jezelf. Ervaringsdeskundige professionals over zelfmanagement en autisme. Beleidsaanbevelingen voor de ggz’. 

Wil je meer weten over wat Lister doet op het gebied van autisme? Bekijk dan onze pagina over begeleiding bij autisme. 

Deel via:

Het laatste nieuws

Lister steunt het Museum van de Geest

Lister ondersteunt het Museum van de Geest in Haarlem en Amsterdam.

Lister verbetert toegankelijkheid websites

Inclusie vinden we belangrijk bij Lister. In de omgang met cliënten, maar ook in onze publicaties. Het toegankelijker maken van...

De activiteitenkalender van april staat online

De kalender met activiteiten van april staat online! Op de activiteitenpagina op Lister.nl zijn nu alle activiteiten van april te bekijken. Onderaan...