Terug naar het nieuwsoverzicht

Pilot met robot Tessa van start

1 maart 2023

Lister is volop bezig met initiatieven op het gebied van digitalisering. Eerder meldden we al dat we de mogelijkheden van robot Tessa gaan verkennen. Deze week is de pilot met de kleine robot gestart. We testen op onze locaties Noordzeestraat, Waalstraat, Castellum en Spoorhaag. De gebiedsteams Zuidwest en Houten doen ook mee aan de pilot. Helpt de robot onze cliënten om meer dagstructuur te krijgen en zo bij te dragen aan meer zelfregie?

Robot Tessa kan 24/7 verbale begeleiding geven aan cliënten, met als doel dat zij meer zelfregie ervaren en minder zorg nodig hebben. Tessa kan cliënten helpen om meer structuur aan hun dag te geven. Ze kan bijvoorbeeld melden dat het tijd is om medicatie in te nemen, naar een afspraak te gaan, op te staan of naar bed te gaan, te gaan eten, of te gaan wandelen/sporten. Ze kan vragen of ze muziek zal afspelen of ze geeft je een compliment. Maartje Schreuder begeleidt de pilot vanuit het programma Lister Digitaal:¨Tijdens deze pilot beginnen we met het herinneren van cliënten aan hun medicatie en aan afspraken met anderen.¨ 

Het programma Lister Digitaal verkent de mogelijkheden van robot Tessa voor onze cliënten. Er werd een team samengesteld om deze vraag uit te gaan werken. Dit team bestaat uit een trajectbegeleider, een herstelcoach en 5 persoonlijk begeleiders. Zij worden begeleid vanuit het programmateam.  

Voordat de pilot van start ging, is er het nodige voorwerk gedaan: 

De pilot loopt 3 maanden. Als de inzet van Tessa bevalt, kunnen alle locaties gebruik gaan maken van Tessa en wordt er bekeken of Tessa voor meer mogelijkheden kan worden ingezet.

Digitalisering binnen Lister
Het innovatieprogramma Lister Digitaal houdt zich binnen Lister bezig met het versnellen van de digitalisering binnen Lister. Het is niet de bedoeling dat digitale (zorg)middelen onze persoonlijke begeleiding gaan vervangen. We willen hiermee onder meer de zelfredzaamheid van onze cliënten in de digitale maatschappij vergroten en onze begeleiders ondersteunen in slimmer en fijner werken met deze middelen. 

Heb je vragen over de pilot Tessa of over andere initiatieven van het programma Lister Digitaal? Laat het ons weten! 

Deel via:

Het laatste nieuws

In gesprek over de ramadan

Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis kan voelen bij Lister. Daarom doen we ons best om aandacht te besteden aan diverse feest- en herdenkingsdagen.

Maak muziek met TUNE IN in de week van het autisme.

Het Autisme Fonds heeft deze week uitgeroepen tot de week van het autisme onder de titel: "Ken je één iemand met autisme dan ken je...

Begin de lente met kunstzinnige activiteiten

Het voorjaar is voor velen een mooi moment om een frisse start te maken en iets nieuws te proberen. In...