Terug naar het nieuwsoverzicht

TUNE IN op de helende kracht van muziek

21 augustus 2023

Veel mensen vinden het fijn om naar muziek te luisteren. Muziek kan ook helpen bij herstel. Het muziekproject genaamd TUNE IN speelt hier goed op in. Om de kracht van muziek te ontdekken, hebben de twee studenten Myrthe Suurd en Anne van de Lagemaat onderzoek gedaan bij TUNE IN. 

Muziek als middel

Het onderzoek van Anne van de Lagemaat en Myrthe Suurd is gedaan bij het initiatief TUNE IN. Dit onderzoek was in opdracht van de Christelijke Hogeschool Ede en Lister. Het onderzoek ging over de rol van muziek in herstel. 

Bij TUNE IN komt er acht keer, wekelijks een clubje deelnemers bij elkaar om muziek te maken. Improvisatie is daarbij het belangrijkste. Door muziek te maken ontwikkelen de deelnemers zich niet alleen muzikaal, maar ook op persoonlijk vlak. Muziek is een krachtig middel om te ontdekken wie je bent. Wat de deelnemers leren bij TUNE IN, kunnen ze ook toepassen in het dagelijks leven. Ze werken toe naar een eindvoorstelling in TivoliVredenburg. 

Beter geheugen door muziek

De resultaten van het onderzoek naar de rol van muziek op herstel zijn veelbelovend. Zo heeft muziek een positief effect op de hersenen. Het verbetert zelfs het geheugen. Daarnaast biedt muziek afleiding. Ook kan het meer zelfvertrouwen geven. Bovendien maak je geluksstofjes aan door je lievelingsmuziek. Deze geluksstofjes kunnen zelfs pijn verminderen. Je weet wat je dus te doen staat, de volgende keer als je je teen stoot! 

De wereld om je heen

Ook onderzochten de twee studenten het maatschappelijk functioneren van de deelnemers. Dit gaat over je rol vinden in de wereld om je heen. Door TUNE IN kunnen deelnemers actief hun plekje in de wereld om hen heen vinden en kunnen ze zichzelf zijn. Een deelnemer vertelt: “TUNE IN was voor mij zoveel meer dan muziekles. Het heeft mij enorm geholpen in mijn persoonlijke ontwikkeling en therapieproces. Als ik me somber voelde, kon ik denken aan de workshops, of uitkijken naar de volgende workshop. Dan voelde ik me een stuk beter.Het geeft je een stukje zingeving en iets om naartoe te werken.”

Wie ben ik?

Een ander thema in het onderzoek is persoonlijke identiteit, oftewel ‘wie ben ik?’ Uit het onderzoek van Anne en Myrthe bleek dat deelnemers die langere tijd meededen aan TUNE IN een blijvende groei ervaren in hoe ze zich voelen en in hoe blij ze zich voelen. TUNE IN helpt hen om te ontdekken wie ze zijn en om dit te ontwikkelen. Hierdoor ervaren deelnemers meer zelfvertrouwen. 

Meedoen met TUNE IN?

Het onderzoek laat zien dat TUNE IN een waardevol project is. Ben je nieuwsgierig wat TUNE IN voor jou kan betekenen? Of lijkt je het fijn om ook met andere muziek te maken?  In september start een nieuwe TUNE IN reeks in Leidsche Rijn. Deelname is gratis! 

Deel via:

Het laatste nieuws

2023 was een mooi jaar voor Lister

In 2023 vierde Lister haar jubileum: we bestonden 40 jaar. In ons Jaarbericht lees je de verhalen én de cijfers...

Akkoord Souvereinburg: prettig wonen voor jongvolwassenen

Kort geleden is het Akkoord Souvereinburg en omgeving ondertekend door Lister, Woonin, Movactor en de gemeente Nieuwegein. Zij werken samen...

Activering Lister-cliënten zet door

Lister ziet graag dat haar cliënten meedoen in de samenleving. Ongeveer 7 op de 10 cliënten hebben een activiteit die...