Autisme

Je hebt een autisme spectrum stoornis (ASS) en je zoekt begeleiding. Je wilt een zelfstandiger leven leiden en daar heb je meer structuur of hulp bij nodig. Lister is gespecialiseerd in deze vorm van begeleiding.

Wat houdt onze begeleiding bij autisme in?

Lister kan je thuis en op een Lister locatie begeleiden. Je krijgt structuur in je begeleiding. Er is ook aandacht voor dagbesteding en vrije tijd. Je wordt gestimuleerd om mee te doen aan activiteiten. 

Intensieve begeleiding

Je kunt bij Lister ook intensieve begeleiding krijgen. Als je het nodig hebt, 7 dagen per week, 24 uur per dag.

Begeleiding thuis

Mensen met ASS bieden we thuis begeleiding in de gemeenten Utrecht, Nieuwegein, Houten, IJsselstein, Lopik en Vianen. Dat doen we via de gebiedsteams. 

Begeleiding op locatie

Lister heeft ook woonplekken voor mensen met ASS. Voor als het zelfstandig wonen niet gaat. Deze woningen zijn voor 1tot 3 personen. Lister Houten Castellum en Lister Rijnsche Maan in Utrecht hebben appartementen voor 1 persoon. Op deze locaties kun je 24-uurs-begeleiding krijgen.

Studenten met ASS

Studenten met ASS in Utrecht kunnen begeleiding krijgen in de studentenflat Casa Confetti op de Uithof. Daar zijn 2 woongroepen voor studenten met ASS. Begeleiding daar duurt maximaal 2 jaar. Daarna verhuis je naar een andere studentenhuisvesting. De begeleiding kan wel doorlopen. Dit project is een samenwerking met Stichting Studenten Huisvesting (SSH), Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht.
Heb je een vraag of wil je je aanmelden? Mail dan naar casaconfetti@lister.nl.

Portretfoto van Arnoud.

“We hebben autisme, maar dat betekent niet dat alles hetzelfde voor ons voelt.”

Arnoud werkt nu 10 jaar bij Lister Houten Castellum. Daar is hij persoonlijk begeleider met ervaringsdeskundigheid. Daarvoor werkte hij 17 jaar als persoonlijk begeleider in de forensische hulpverlening. 

Tijdens zijn werk heeft Arnoud altijd oog voor de eigen regie van de cliënt. Hij zal altijd controleren of hij de cliënt goed begrijpt. En de behoeften, de gevoelens of gedachten. 

Kennisontwikkeling autisme bij Lister

We bundelen en ontwikkelen onze kennis en deskundigheid over autisme. Dat doen we binnen het kenniscentrum Phrenos. Wij willen mensen met autisme zo goed mogelijk ondersteunen.

Lister is onderdeel van het NIPA, het Netwerk Innovatie & Productontwikkeling Autisme. Het netwerk stuurt ongeveer iedere 8 weken een online nieuwsbrief. Hierin staan onder andere samenvattingen van belangrijke recente autisme-onderzoeken. Aanmelden kan via deze link.

Autisme is een bijzondere wereld om in te werken.

Boek over Autisme: Zoektocht naar jezelf

Leven met autisme is niet altijd makkelijk. Wat kun je zélf doen?  

Lister en Parnassia Groep deden onderzoek naar zelfmanagement bij autisme. 

Voor dat onderzoek interviewden ze 20 professionals. Een deel van deze mensen werkte binnen de ggz, sommigen niet. Alle 20 hadden zelf autisme. 

Het onderzoek is gepubliceerd in een boek: ’Zoektocht naar jezelf. Ervaringsdeskundige professionals over zelfmanagement en autisme. Beleidsaanbevelingen voor de ggz‘. 

Er is ook een handreiking beschikbaar. Dit is een overzicht van boeken, organisaties en hulpmiddelen die kunnen helpen. Als je autisme hebt of als je wilt uitzoeken of je autisme hebt. Je kunt het boek en het overzicht gratis downloaden.

Meer informatie

Zoektocht naar jezelf – Handreiking

Deze handreiking is gemaakt als bijlage van het verslag Zoektocht naar jezelf. Ervaringsdeskundige professionals over zelfmanagement en autisme. Deze handreiking omvat een brede inventarisatie van boeken, online bronnen, netwerken, organisaties en hulpmiddelen die door de geïnterviewden zijn genoemd als waardevol bij hun eigen zoektocht. De handreiking kan worden gebruikt binnen of buiten de hulpverlening ter ondersteuning van de zoektocht van mensen die binnen het autistische spectrum vallen, of zich dit afvragen.
Download Zoektocht naar jezelf – Handreiking, opent in een nieuw tabblad
Boek

Zoektocht naar jezelf – Boek

In Zoektocht naar jezelf vertellen 20 ervaringsdeskundige professionals over hoe zij zelf tegen autisme aankijken. Ze spreken ook over hun ervaring als hulpvrager in de ggz en over wat zij zelf doen en hebben gedaan om met het leven en zijn uitdagingen om te gaan (zelfmanagement). Ten slotte bespreken zij de waarde van ervaringsdeskundigheid, ook voor de ggz.
Download Zoektocht naar jezelf – Boek, opent in een nieuw tabblad
Boek

Autisme Begeleiding

Als je autisme hebt, kan hulp vragen soms moeilijk zijn. Terwijl je deze ondersteuning soms wel nodig hebt. Bijvoorbeeld bij het doen van huishoudelijke taken, het maken van afspraken of voor het onderhouden van contact met andere mensen.
Download Autisme Begeleiding, opent in een nieuw tabblad
Folder

Bekijk ook

twee mannen zijn in gesprek over de administratie

Begeleiding

Begeleiding is er voor mensen vanaf 18 jaar met een psychiatrische kwetsbaarheid en/of verslavingsproblematiek. Lister begeleidt mensen thuis met onze gebiedsteams ggz of met beschermd wonen.

Twee mannen in gesprek

Wonen

Lister biedt beschermd wonen aan mensen vanaf 18 jaar met een ernstige psychiatrische kwetsbaarheid en/of verslaving. Lukt het nu niet om zelfstandig te wonen? Dan is beschermd wonen misschien iets voor jou.

Een groep mensen zit om een grote tafel

Locaties

Neem hier alvast een kijkje op onze locaties.Je krijgt een plek op een van onze locaties. We kunnen van tevoren niet aangeven welke locatie dat is. Je kunt je ook niet opgeven voor een locatie. Dat is namelijk afhankelijk van jouw zorgvraag en de wachttijd. Je vindt onze locaties hier: