Begeleiding bij een autismespectrumstoornis (ASS)

Lister biedt begeleiding aan cliënten met een autismespectrumstoornis (ASS). Cliënten worden bij Lister begeleidt door in autisme gespecialiseerde begeleiders. In de begeleiding wordt structuur geboden en er wordt onder andere aandacht besteed aan dagbesteding en vrije tijd. Hierbij worden cliënten gestimuleerd deel te nemen aan reguliere activiteiten. Daarnaast is bij Lister ook intensieve begeleiding mogelijk. Indien nodig, zeven dagen per week, 24 uur per dag.

Bekijk onze vacature voor GGZ-specialist ASS

Beschermd wonen en ambulante begeleiding bij autismespectrumstoornis

De autismespecifieke ambulante begeleiding wordt geboden in de gemeenten Utrecht, Nieuwegein, Houten, IJsselstein, Lopik en Vianen.

In Nieuwegein heeft Lister De Pauw woonplekken voor mensen met een ASS. De woningen zijn voor één tot drie personen. Daarnaast biedt Lister De Pauw ook ambulante begeleiding. Lister Houten Castellum heeft individuele appartementen voor mensen met een ASS en biedt zowel beschermd wonen als ambulante begeleiding. Ook locatie Lister Leidsche Rijn Oost biedt begeleiding aan mensen met autisme. In Utrecht-stad werkt het Ambulant Autisme Team Utrecht.

In de andere gemeenten wordt de ambulante begeleiding geboden vanuit de hierboven genoemde locaties.

Begeleiding bij studeren

Studenten met autisme kunnen bij Lister Leidsche Rijn Oost terecht voor begeleiding bij het zelfstandig(er) wonen (op kamers) en studeren. Deze begeleiding, Casa Confetti genoemd, is een samenwerking met Universiteit Utrecht.

Samenwerking Leo Kannerhuis Nederland en Altrecht

De beste behandeling voor mensen met autisme binnen bereik!

Lister werkt ook samen met Altrecht en Leo Kannerhuis Nederland. Het Leo Kannerhuis Nederland is een landelijk samenwerkingsverband van ggz-instellingen die gespecialiseerde behandeling en begeleiding bieden aan kinderen, jongeren en volwassenen met een ASS. Lister en Altrecht zijn onafhankelijke aanbieders van zorg voor mensen met ASS, maar ontwikkelen gezamenlijk de hulpverlening om tot specialistische zorg te komen. Deze samenwerking zal zorgen voor meer continuïteit en een betere afstemming van behandeling en begeleiding.

Door de samenwerking met zowel Altrecht als het Leo Kannerhuis Nederland bundelen en ontwikkelen we onze kennis en deskundigheid op het gebied van autisme. Wij streven naar de best denkbare ondersteuning voor mensen met autisme.

Begeleidingsarrangementen autisme

Lister heeft een overzicht gemaakt van de begeleidingsarrangementen voor mensen met een ASS. Dit overzicht lijkt op een soort ´menukaart´ waaruit cliënten en begeleiders een keuze kunnen maken als zij zoeken naar passend aanbod, een goede tip of een fijne werkwijze. Deze ´menukaart´ bestrijkt alle levensdomeinen waarop een cliënt bij Lister ondersteund kan worden.

  • Klik hier voor de publicatie met een overzicht van de begeleidingsarrangementen / de ´menukaart´.
  • Klik hier voor de documenten die te downloaden zijn over de doelen, programma´s en modulen per levensdomein.

Wil je meer informatie over de begeleiding van Lister aan mensen met autisme? Klik dan hier voor onze folder.