Terug naar het nieuwsoverzicht

Onderzoek | Hoe voorkomen we herhaalde dakloosheid?

11 januari 2024

Deze week verscheen de vijfde en laatste rapportage van University of Amsterdam uit een reeks onderzoeksmetingen in de periode 2019 tot 2023.

‘In Utrecht is er in 2019 een aanpak ontwikkeld die op meerdere levensgebieden ingrijpt om dit weerbarstige probleem te voorkomen.‘ Socioloog dr. Nienke Boesveldt onderzocht met haar team van onderzoekers en ervaringsdeskundigen de effectiviteit van deze aanpak.

Van 2019 tot en met 2023 volgde het team de levenstrajecten van 69 (ex-)dak- en thuisloze personen in de regio Utrecht en brengt daarmee beschermende en risicofactoren in kaart. ‘Uit onze bevindingen blijkt hoe belangrijk het is om dakloosheid te voorkomen.’

Negatieve jeugdervaringen zoals fysieke mishandeling, verslaving en criminaliteit blijken een belangrijke rol te spelen bij herhaalde dakloosheid. En ze versterken elkaar. Voor een succesvolle uitstroom uit opvangvoorzieningen zijn een duurzaam huurcontract nodig. Een proactieve en lange adem van ondersteuning zijn van groot belang. De nadruk op een andere sociale identiteit dan die van ‘dakloos zijn’ is ook belangrijk.

Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Gemeente UtrechtLeger des HeilsStichting De Tussenvoorziening, Lister, Kwintes & Buurtteams Utrecht.

Lees een uitgebreid artikel van de Universiteit van Amsterdam, met een link naar de rapportage rond dit onderzoek.

(De afbeelding is eigendom van Het Beelddepot)

Deel via:

Het laatste nieuws

‘Meedoen met activiteiten kan een overwinning zijn op jezelf’

Binnen Lister wordt activering van cliënten steeds belangrijker. Maar hoe pak je dat aan?

2023 was een mooi jaar voor Lister

In 2023 vierde Lister haar jubileum: we bestonden 40 jaar. In ons Jaarbericht lees je de verhalen én de cijfers...

Akkoord Souvereinburg: prettig wonen voor jongvolwassenen

Kort geleden is het Akkoord Souvereinburg en omgeving ondertekend door Lister, Woonin, Movactor en de gemeente Nieuwegein. Zij werken samen...