Terug naar het nieuwsoverzicht

Nederlands eerste alpiniste vereeuwigd in Lunetten

21 juli 2022

Jeanne Immink (1853 -1929), Nederlands eerste alpiniste is vereeuwigd op de blinde muur van het kantoorpand van Lister aan het Furkaplateau 15 welke grenst aan het fietspad waarover je vanaf het Furkaplateau de wijk Lunetten in fietst.

Onthulling muurschildering

Begin juli heeft het internationaal bekende schilderscollectief De Strakke Hand uit Utrecht de muurschildering gerealiseerd. Donderdag 21 juli werd de muurschildering onthuld in aanwezigheid van relaties, medewerkers van Lister, omwonenden én Harry Muré, biograaf van Jeanne Immink. Hij vertelde over haar opmerkelijke leven en haar ongewoon moedige kwaliteiten als bergbeklimster. Met een heerlijke kop koffie of thee en een klein taartje bewonderden omwonenden en medewerkers van Lister in de regen de muurschildering. Iedereen vindt de afbeelding van Jeanne staand op een richel tegen een steile bergwand in de Dolomieten een welkome verfraaiing van het straatbeeld in de wijk Lunetten.

Waarom een muurschildering van Nederlands eerste alpiniste?

Op de blinde muur van het kantoorpand van Lister zat vaak ongewenste en soms zelfs aanstootgevende graffiti. Schoonmaak en herstel kosten tijd en geld. Samen met SPORE is Lister op zoek gegaan naar een goed alternatief. SPORE is een initiatief van Jacqueline Castelijns en Marieke Bemelman, opgezet om wetenschapper Johanna Westerdijk (1883-1961) en andere historisch belangrijke vrouwen bekend te maken bij een breder publiek. De link tussen het kantoorpand en de wijk Lunetten met de vele straatnamen die verwijzen naar bergen en toppen, was snel gelegd. Met veel plezier kozen SPORE en Lister voor een muurschildering van pionier Jeanne Immink de eerste, ‘de vrouw die de wolken beklom’.

Jeanne Immink in het kort

Jeanne Immink was een avontuurlijke vrouw, met een passie voor de bergen. Ze beklom de moeilijkste bergen, vaak meer dan 4.000 hoog, met in haar tijd nog beperkte middelen. Hierdoor kreeg zij in veel Europese landen bekendheid. Als bedreven bergbeklimster dacht ze ook na hoe bergbeklimmen veiliger en makkelijker kon. Zo ontwierp zij de klimgordel, een sindsdien niet meer weg te denken hulpmiddel voor bergbeklimmers.

Deel via:

Het laatste nieuws

Lister steunt het Museum van de Geest

Lister ondersteunt het Museum van de Geest in Haarlem en Amsterdam.

Lister verbetert toegankelijkheid websites

Inclusie vinden we belangrijk bij Lister. In de omgang met cliënten, maar ook in onze publicaties. Het toegankelijker maken van...

De activiteitenkalender van april staat online

De kalender met activiteiten van april staat online! Op de activiteitenpagina op Lister.nl zijn nu alle activiteiten van april te bekijken. Onderaan...