Lister-cliënten namen deel aan onderzoek lichaamshouding
30 juli 2024
Mensen die gevoelig zijn voor psychoses hebben vaak een leven waarin ze veel zitten en weinig bewegen. Als gevolg daarvan nemen ze vaak een voorovergebogen houding aan. Dat kan weer leiden tot een reeks klachten, variërend van hoofd- rug- en nekpijn tot problemen met slikken en ademhalen. Ook lopen en je balans houden kan moeilijker gaan. Dans- en bewegingstherapeut Ilona van de Meent van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht deed onderzoek naar het verschijnsel en nodigde cliënten van Lister uit voor deelname.
De studie van Ilona, die recentelijk werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature, had 85 deelnemers. Van hen waren er 57 cliënt van Lister, met een psychotische kwetsbaarheid of autisme. Hun lichaamshouding en hun fysieke en mentale gezondheid werd vergeleken met die van gezonde niet-cliënten. Deelnemers met een psychotische diagnose hadden duidelijk vaker een zogeheten ‘voorwaartse nekhouding’ dan deelnemers met autisme en gezonde proefpersonen. Ook bleek dat een voorwaartse nekhouding slecht kan zijn voor het uithoudingsvermogen bij sporten en kan zorgen voor andere gezondheidsproblemen.
Pijn en ongemakken
Een conclusie van de studie is dat cliënten weliswaar wordt geadviseerd om meer aan lichaamsbeweging te doen, maar dat cliënten met een psychotische kwetsbaarheid daarbij pijn en andere ongemakken kunnen ervaren. Het zou goed zijn als begeleiders daarmee rekening houden. Nader onderzoek zou moeten aantonen of bijvoorbeeld fysiotherapie een uitkomst kan zijn.
Aandacht voor bewegen
Het onderzoek van Ilona maakt deel uit van het zogeheten Muva-project, een onderzoekssamenwerking tussen Lister en het UMC Utrecht. Doel van het project is om in de begeleiding van Lister meer aandacht te hebben voor een gezonde leefstijl, waar meer bewegen een onderdeel van is.