Terug naar het nieuwsoverzicht

In Utrecht worden Oekraïense vluchtelingen steeds zelfstandiger, maar de opvang blijft een puzzel

22 februari 2023

Afgelopen jaar kwamen tienduizenden vluchtelingen uit Oekraïne naar Nederland. Hoe gaat het met hen én met de gemeente die hen huisvest? In Utrecht worden Oekraïners steeds zelfstandiger, maar in de organisatie van de opvang piept en kraakt het.

Op de derde verdieping van zorgcentrum Rosendael heerst rust. Alleen de woorden ‘Don’t worry, be happy’ schreeuwen in zwarte letters van de muur, en uit de woonkamer klinkt zachte pianomuziek. Dat stopt abrupt als Luka, de pianist, de rolstoel van Andrey voor de deur ziet verschijnen. Hij duwt zijn vriend – druk pratend in het Oekraïens – verder door de gang naar de gemeenschappelijke keuken, waar een paar vrouwen eten opwarmen.

Luka en Andrey – beiden begin twintig – zijn twee van de 38 vluchtelingen uit Oekraïne die op deze opvanglocatie verblijven. Ze leerden elkaar hier kennen, in een vleugel van de betonnen kolos van zorginstelling Careyn in de Utrechtse wijk Overvecht.

Aan het woord is ook Debby de Graaf, projectleider bij Lister. In het zorgcentrum
begon deze taak vorig jaar april. Dat was wel even omschakelen, zegt ze, want Lister
begeleidt normaal gesproken mensen met een verslaving of psychiatrische klachten.

Het hele artikel is te lezen op de site van het Nederlands Dagblad. Let wel: het artikel staat achter een betaalmuur.

Deel via:

Het laatste nieuws

Lister steunt het Museum van de Geest

Lister ondersteunt het Museum van de Geest in Haarlem en Amsterdam.

Lister verbetert toegankelijkheid websites

Inclusie vinden we belangrijk bij Lister. In de omgang met cliënten, maar ook in onze publicaties. Het toegankelijker maken van...

De activiteitenkalender van april staat online

De kalender met activiteiten van april staat online! Op de activiteitenpagina op Lister.nl zijn nu alle activiteiten van april te bekijken. Onderaan...