Terug naar het nieuwsoverzicht

In Utrecht worden Oekraïense vluchtelingen steeds zelfstandiger, maar de opvang blijft een puzzel

22 februari 2023

Afgelopen jaar kwamen tienduizenden vluchtelingen uit Oekraïne naar Nederland. Hoe gaat het met hen én met de gemeente die hen huisvest? In Utrecht worden Oekraïners steeds zelfstandiger, maar in de organisatie van de opvang piept en kraakt het.

Op de derde verdieping van zorgcentrum Rosendael heerst rust. Alleen de woorden ‘Don’t worry, be happy’ schreeuwen in zwarte letters van de muur, en uit de woonkamer klinkt zachte pianomuziek. Dat stopt abrupt als Luka, de pianist, de rolstoel van Andrey voor de deur ziet verschijnen. Hij duwt zijn vriend – druk pratend in het Oekraïens – verder door de gang naar de gemeenschappelijke keuken, waar een paar vrouwen eten opwarmen.

Luka en Andrey – beiden begin twintig – zijn twee van de 38 vluchtelingen uit Oekraïne die op deze opvanglocatie verblijven. Ze leerden elkaar hier kennen, in een vleugel van de betonnen kolos van zorginstelling Careyn in de Utrechtse wijk Overvecht.

Aan het woord is ook Debby de Graaf, projectleider bij Lister. In het zorgcentrum
begon deze taak vorig jaar april. Dat was wel even omschakelen, zegt ze, want Lister
begeleidt normaal gesproken mensen met een verslaving of psychiatrische klachten.

Het hele artikel is te lezen op de site van het Nederlands Dagblad. Let wel: het artikel staat achter een betaalmuur.

Deel via:

Het laatste nieuws

In gesprek over de ramadan

Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis kan voelen bij Lister. Daarom doen we ons best om aandacht te besteden aan diverse feest- en herdenkingsdagen.

Maak muziek met TUNE IN in de week van het autisme.

Het Autisme Fonds heeft deze week uitgeroepen tot de week van het autisme onder de titel: "Ken je één iemand met autisme dan ken je...

Begin de lente met kunstzinnige activiteiten

Het voorjaar is voor velen een mooi moment om een frisse start te maken en iets nieuws te proberen. In...