Terug naar het nieuwsoverzicht

HUMAN’s de Publieke Tribune bij Enik

8 december 2022

Maandag 5 december werd het programma De Publieke Tribune opgenomen bij Enik Recovery College in Utrecht. Onderwerp van gesprek was hoe de inzet van ervaringsdeskundigheid de geestelijke gezondheidszorg kan ontlasten.

Met grote personeelstekorten, groeiende wachtlijsten en alsmaar stijgende kosten stapelen de problemen in de ggz zich op. Zorgt meer geld voor een oplossing? Of is er een compleet andere blik nodig? Vanuit het Enik Recovery College Hoograven sprak presentator Coen Verbraak samen met drie ervaringsdeskundigen en minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport over een nieuwe kijk op mentale gezondheid. Lister bestuurder Theo den Hertog nam vanuit het publiek deel aan het gesprek en psychiater en hoogleraar bij het UMC Jim van Os zorgde voor een kritische noot.

Erkenning ervaringsdeskundigheid

De waarde van ervaringsdeskundigheid bij het herstel(traject) wordt steeds meer erkend en is inmiddels ook wetenschappelijk onderbouwd. Chantal, Nicky en Joost namen de de minister, de presentator en het publiek mee in het effect dat ervaringsdeskundigen hebben gehad op hun eigen herstelproces. Coen Verbraak vatte Joost zijn verhaal als volgt samen: “Hier, bij Enik begon dus jouw nieuwe leven?” Na een kort moment van stilte, beaamde Joost dit volmondig en enigszins aangedaan.

Tot slot gaven Chantal, Nicky, Joost, Theo en Jim de minister ook tips mee. In het Integraal Zorgakkoord staat immers dat iedere gemeente een herstelacademie of een zelfregiecentrum of een centrum voor mentale gezondheid moet hebben. Maar hoe dan én wat is daarbij belangrijk? Dat is nog onduidelijk.

Terugkijken?

De uitzending kun je terugkijken op NPO2 De Publieke Tribune.

Deel via:

Het laatste nieuws

De zorg springt om jou!

De zorg staat te springen om goede mensen, daarom deed Lister mee aan de campagne: de zorg springt om jou!...

Lister stopt met het Binnenstebuiten

Het Binnenstebuiten in Groenekan gaat sluiten. Lister heeft vanwege inhoudelijk, financiële en locatietechnische redenen besloten om te stoppen met het...

Nieuwe ´collega´ bij Lister

Op de derde verdieping van het Centraal Bureau van Lister staat ze te stralen: onze nieuwe ´collega´ Tessa. Geen echte...