Terug naar het nieuwsoverzicht

Herstel in beweging van Petra Hunsche

16 december 2022

‘De psychoses, stemmen en beelden bleken overlevingsstrategieën,’ beschrijft Irene van de Giessen. Zij is eigenaar van het succesvolle Zeeuwse bedrijf Hersteltalent. Ooit ging zij uit eigen ervaring aan de slag met peersupport.

Nu te bestellen: Herstel in beweging van Petra Hunsche

‘De psychoses, stemmen en beelden bleken overlevingsstrategieën,’ beschrijft Irene van de Giessen. Zij is eigenaar van het succesvolle Zeeuwse bedrijf Hersteltalent. Ooit ging zij uit eigen ervaring aan de slag met peersupport. ‘Met lichaamswerk in de natuur. Buiten word je beter.´

Zij is een van de pioniers die in dit boek aan het woord komen over wat tegenwoordig de Herstelbeweging heet, met ontelbare initiatieven, deelnemers en voortrekkers van 2000 tot 2020.

Acht woordvoerders en twaalf denkers beschrijven de fundamentele omslag van ziekte- naar hersteldenken in de ggz. De verbindende krachten van de afgelopen jaren, de vooruitgang, maar ook de knelpunten.

Zoals de standaardfinanciering die leidde tot veel onnodige dwangbehandeling en overmatig medicijngebruik. Sinds 2002 veroveren ervaringsdeskundigen de psychiatrie. Zij hanteren een nieuwe taal, waaruit gelijkwaardigheid spreekt. Ook activisten voor mensenrechten in de ggz komen hier aan het woord. ´Om te behandelen is het nodig dat je iemand herkent als je medemens´. 

Lister en de herstelbeweging
Lister maakte samen met het vriendenfonds van HVO Querido dit boek mogelijk. De ontwikkeling van onze visie op herstel en zorg is sterk beïnvloed door mensen die zelf leven met een psychische kwetsbaarheid.  We vinden het belangrijk dat hun stem wordt gehoord én ook wordt vastgelegd. Zo helpen we mee zichtbaar te maken wat hun invloed was en is op de ontwikkeling van zorg.

Vermogen deed de vormgeving van dit boek. 

Dit toegankelijke boek is geschreven voor professionals, ervaringsdeskundigen, cliënten (en hun naasten) in de ggz.

Boekinfo: Titel: Herstel in beweging, De cliëntenbeweging in de 21e eeuw

Auteur:  Petra Hunsche  ISBN 9789085602149 | 124 Pagina’s

Prijs: 23,- euro

Deel via:

Het laatste nieuws

De zorg springt om jou!

De zorg staat te springen om goede mensen, daarom deed Lister mee aan de campagne: de zorg springt om jou!...

Lister stopt met het Binnenstebuiten

Het Binnenstebuiten in Groenekan gaat sluiten. Lister heeft vanwege inhoudelijk, financiële en locatietechnische redenen besloten om te stoppen met het...

Nieuwe ´collega´ bij Lister

Op de derde verdieping van het Centraal Bureau van Lister staat ze te stralen: onze nieuwe ´collega´ Tessa. Geen echte...