Terug naar het nieuwsoverzicht

De FUIF: een geslaagd feest voor cliënten en medewerkers van Utrechtse zorgorganisaties

27 juni 2022

Maandag 20 juni konden cliënten en medewerkers van Utrechtse (zorg)organisaties eindelijk feestvieren tijdens de FUIF – het Fantastisch Utrecht Inclusief Festival in het Beatrixtheater van de Jaarbeurs. Vorig jaar won samenwerkingsverband ADSU (Aan de Slag in Utrecht) de actie ‘Win de Jaarbeurs voor één dag’, een initiatief van de Jaarbeurs en RTV-Utrecht. Het resultaat na een lange periode van isolatie door corona en een maandenlange voorbereiding is een geweldig feest met heel veel blije mensen.

Een glimlach voor iedereen

Het organiseren van dit prachtige, inclusieve feest was niet mogelijk geweest zonder de inzet van de ADSU-organisaties en vele vrijwilligers op de dag zelf. Ook onmisbaar waren de donaties van vele mensen en de 35 bedrijven via de crowdfunding en Social Return, waarmee we van de FUIF een echt groot feest konden maken. Claudy, die namens de cliënten van het ADSU in de organisatie zat, is erg tevreden, vertelt ze aan RTV-Utrecht: ‘Fantastisch, we hebben volgens mij dik bereikt wat we wilden bereiken: een enorme glimlach voor iedereen.’

De band Maatvol opende het festival met hun aanstekelijke Nederpop vol meezingers. Dankzij onze zakelijke hoofdsponsor, Willemsen Infra die het mogelijk heeft gemaakt om levensliedvertolker Frans Duijts te strikken, ging het dak eraf tijdens de polonaise. Bij de Tante Joke Karaoke Band zongen de  festivalbezoekers zélf de liedjes op het grote podium onder begeleiding van de enthousiaste band. In de foyer speelde Donne Dijkhorst (DD King) en zorgde
het grote popkoor Prestige voor een spetterend slotakkoord. Presentator Stijn van Vliet, ondermeer bekend van het televisieprogramma Streetlab, gaf de bezoekers alle informatie die ze nodig hadden om het maximale uit hun bezoek aan de FUIF te halen.

In andere ruimtes kon je onder meer terecht voor een heerlijk ontspannen massage en een stil rustmoment, voor een karaokebar en een silent disco. Bijzonder was de aangrijpende voorstelling ‘Straatslim’ van Stut Theater in samenwerking met Straatnieuws.

Het is gelukt om er echt een FUIF van te maken van, voor en door cliënten en zorgprofessionals.. Dit is waar ADSU voor staat. Werk is de beste zorg. Mooi om te zien!’  Theo den Hertog, voorzitter van de ADSU.

‘Dank jullie wel, dit heb ik nog nooit meegemaakt!’ zei een bezoeker, die iemand van de organisatie huilend in de armen vloog. ‘Er is zoveel te doen, het is ongelofelijk’  gaf een andere bezoeker aan.

Naast de grote theaterzaal was de Expozaal een grote trekker. Je kon hier terecht voor vele workshops en sporten, zoals stunten op de BMX-fiets, dichten bij Straatnieuws, mixen bij de DJ workshop, een boeket maken bij UW Flora, een vrolijke vlaggenlijn naaien bij atelier Naald & Draad, een nieuw kapsel of een houten sleutelhanger laseren bij Noest. Een bijzonder onderdeel in de centrale foyer was ‘Burgemeester op het doek’. Verschillende kunstenaar
hebben een portret gemaakt van onze burgemeester en bezoekers konden stemmen op het meest bijzondere of mooiste werk. De winnaar met de meeste stemmen, mag het portret zelf overhandigen aan de burgemeester.

Marjan van Lexmond, een van de initiatiefnemers, liep de hele middag met een grote glimlach rond. ‘Ik vind het zo gaaf, zoveel blije gezichten, het is echt een feest’ Cliënten vertelden haar dat ze nog nooit zoveel rode stoelen hadden gezien en nog nooit in het theater zijn geweest. Met elkaar er een fuif van maken, dat is zeker gelukt!

De FUIF is samen met cliënten tot stand gekomen. Cliënten hebben meegedacht en hebben taartjes, festivalbandjes, festivalkranten, bloemen, groene bouwhekken en heel veel andere artikelen gemaakt op de verschillende werkplaatsen van ADSU. Zelfs verschillende workshops, het ontwerpen van de huisstijl en de financiële administratie wordt gedaan in samenwerking met cliënten.

Volop aandacht van RTV-Utrecht

RTV-Utrecht heeft volop aandacht besteedt aan de FUIF. Zij waren de hele dag aanwezig voor reportages op radio en televisie. Bekijk de televisiereportage over de FUIF hier. Vooraf zond RTV-Utrecht het speciale televisieprogramma Op weg naar de FUIF uit, online te bekijken via de speciale FUIF webpagina van RTV-Utrecht.

Deel via:

Het laatste nieuws

2023 was een mooi jaar voor Lister

In 2023 vierde Lister haar jubileum: we bestonden 40 jaar. In ons Jaarbericht lees je de verhalen én de cijfers...

Akkoord Souvereinburg: prettig wonen voor jongvolwassenen

Kort geleden is het Akkoord Souvereinburg en omgeving ondertekend door Lister, Woonin, Movactor en de gemeente Nieuwegein. Zij werken samen...

Activering Lister-cliënten zet door

Lister ziet graag dat haar cliënten meedoen in de samenleving. Ongeveer 7 op de 10 cliënten hebben een activiteit die...