Terug naar het nieuwsoverzicht

Afsluiting Mūva leefstijl onderzoek

27 oktober 2022

Heeft begeleiding op het gebied van leefstijl een positief effect op de mentale gezondheid ? Welke invloed heeft een gezonde(re) leefstijl op het sociaal functioneren, de kwaliteit van leven en de ernst van de symptomen? En in hoeverre verbetert de lichamelijke gezondheid? Dit en meer wordt onderzocht in het Mūva leefstijl onderzoek, een onderzoekssamenwerking tussen Lister en UMC Utrecht.

Het doel van het Muva onderzoek is om begeleiding op het gebied van leefstijl onderdeel te maken van de herstelbegeleiding van Lister.  De gebieden Leidsche Rijn, IJsselveld, Overvecht en Utrecht-Zuid nemen namens Lister deel aan het onderzoek. Circa 80 cliënten hebben meegewerkt aan het onderzoek, net als de persoonlijk begeleiders en herstelcoaches van deze cliënten. Er zijn digitale vragenlijsten ingevuld en er zijn vooraf en achteraf fysieke metingen uitgevoerd in het UMC Utrecht. Uiteraard is er ook een mooi leefstijlaanbod ontwikkeld voor alle cliënten, maar ook voor medewerkers omdat het motiverend werkt om dit samen te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende beweegactiviteiten en leefstijlcursussen over slapen, gezonde voeding en stoppen met roken.

Inmiddels zijn alle data verzameld en sloten we deze periode op 18 oktober op een feestelijke en leerzame manier af bij Het BinnensteBuiten. Via deze weg willen we iedereen bedanken die zich voor dit onderzoek heeft ingezet, want de geleerde lessen vormen nu al een waardevolle bron van inspiratie om leefstijl een duurzame plek te geven in de herstelbegeleiding. Uiteraard kijken we met ingehouden adem uit naar de resultaten die uit de analyse komen. Gelukkig konden we onder leiding van een professionele ademcoach weer rustig doorademen en ervaren wat het effect is van iets vanzelfsprekends als ademhalen op spanning en ontspanning. Het was een mooie, leerzame ochtend!

Deel via:

Het laatste nieuws

Muzikale eindpresentatie Tune In!

Op 7 november gaven deelnemers van Tune In in Tivoli hun muzikale eindpresentatie. Tune In is een muziekproject voor cliënten...

Pilot Herstelondersteunende Intake veelbelovend 

Drie huisartsenpraktijken in Utrecht Oost experimenteerden in 2021-2022 met een nieuwe benadering van mentale gezondheid. Praktijkondersteuners en professionele ervaringsdeskundigen van...

Openingstijden en programma Enik rondom feestdagen

Ken je mensen of heb je zelf last van de donkere dagen rond Kerstmis? Daar is bij Enik Recovery College...