Terug naar het nieuwsoverzicht

10 september Wereld Suïcide Preventiedag: ‘Suïcide raakt ons allemaal’

7 september 2023

Op 10 september is het Wereld Suïcide Preventiedag. Voorafgaand aan deze dag wordt er landelijk extra aandacht gevraagd voor het voorkomen van zelfdoding. Dit wordt niet zomaar gedaan: in 2022 maakten 1916 mensen een einde aan hun leven, gemiddeld 5 per dag. Elke zelfdoding raakt ongeveer 135 mensen. Daarom is het thema van deze week: ‘suïcide raakt ons allemaal’.

Iedereen kan zelf te maken krijgen met suïcidale gedachten of iemand tegenkomen die hiermee worstelt. Praten over de dood kan spannend zijn. Er rust nog steeds een taboe op het onderwerp zelfdoding. Toch is het beste advies: praat erover. Door aandacht te hebben voor elkaar, samen te werken én suïcide bespreekbaar te maken, kunnen we suïcide helpen voorkomen.

Voor deze week worden verschillende dingen georganiseerd, een overzicht vind je op op samenmindersuicide.nl. Daar kan iedereen die de campagne steunt een foto uploaden. Daar zijn ook verhalen te lezen van mensen die te maken hebben gehad met zelfdoding in hun omgeving. Het dragen van een geel lintje staat ook voor het steunen van deze campagne.


Hulp nodig?

Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om iemand? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 (24/7 bereikbaar), 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl

Deel via:

Het laatste nieuws

De Lister activiteitenkalender voor oktober is er

De kalender met de activiteitenkalender van oktober staat online! Op de vernieuwde activiteitenpagina zijn nu alle activiteiten van september en oktober te...

Socialrun: Lister deelnemers liepen 555 kilometer in 48 uur!

De Socialrun zit er weer op. Lister medewerkers en cliënten liepen dit weekend 555 kilometer in 48 uur voor het...

Volg en steun Lister tijdens de Socialrun

De Socialrun is gestart! Ook team Lister is weer van de partij. Tussen vrijdag 15 en zondag 17 september 2023...