Terug naar het nieuwsoverzicht

10 september Wereld Suïcide Preventiedag: ‘Suïcide raakt ons allemaal’

7 september 2023

Op 10 september is het Wereld Suïcide Preventiedag. Voorafgaand aan deze dag wordt er landelijk extra aandacht gevraagd voor het voorkomen van zelfdoding. Dit wordt niet zomaar gedaan: in 2022 maakten 1916 mensen een einde aan hun leven, gemiddeld 5 per dag. Elke zelfdoding raakt ongeveer 135 mensen. Daarom is het thema van deze week: ‘suïcide raakt ons allemaal’.

Iedereen kan zelf te maken krijgen met suïcidale gedachten of iemand tegenkomen die hiermee worstelt. Praten over de dood kan spannend zijn. Er rust nog steeds een taboe op het onderwerp zelfdoding. Toch is het beste advies: praat erover. Door aandacht te hebben voor elkaar, samen te werken én suïcide bespreekbaar te maken, kunnen we suïcide helpen voorkomen.

Voor deze week worden verschillende dingen georganiseerd, een overzicht vind je op op samenmindersuicide.nl. Daar kan iedereen die de campagne steunt een foto uploaden. Daar zijn ook verhalen te lezen van mensen die te maken hebben gehad met zelfdoding in hun omgeving. Het dragen van een geel lintje staat ook voor het steunen van deze campagne.


Hulp nodig?

Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om iemand? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 (24/7 bereikbaar), 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl

Deel via:

Het laatste nieuws

‘Meedoen met activiteiten kan een overwinning zijn op jezelf’

Binnen Lister wordt activering van cliënten steeds belangrijker. Maar hoe pak je dat aan?

2023 was een mooi jaar voor Lister

In 2023 vierde Lister haar jubileum: we bestonden 40 jaar. In ons Jaarbericht lees je de verhalen én de cijfers...

Akkoord Souvereinburg: prettig wonen voor jongvolwassenen

Kort geleden is het Akkoord Souvereinburg en omgeving ondertekend door Lister, Woonin, Movactor en de gemeente Nieuwegein. Zij werken samen...