Terug naar alle locaties

Lister Waalstraat

Lister Waalstraat begeleidt mensen met ernstige psychiatrische problematiek, soms met een forensische achtergrond. Met de juiste, intensieve ondersteuning van Lister, leiden zij een relatief zelfstandig leven.

  • 24 uurs begeleiding
  • 47 bewoners

Begeleiding

De begeleiding is op maat. Dit betekent dat er per bewoner wordt gekeken naar wat er nodig is, qua hoeveelheid afspraken en inhoud van afspraken. Afhankelijk van de indicatie is het mogelijk om dagelijkse of wekelijks met elkaar af te spreken. Het minimum hierin is één keer per week fysiek contact. Medicatie onder toezicht innemen is ook mogelijk als dit nodig is. De begeleiding is gericht op herstel en het vergroten van de zelfredzaamheid. 

Je zelf stelt jouw eigen doelen op en samen met de herstelcoach wordt dit vastgelegd in het persoonlijk zorgplan. Bij de een zal de begeleiding vooral praktisch zijn, bijvoorbeeld ondersteuning bij het koken. En bij anderen zullen het meer gesprekken zijn om overzicht te behouden en vanuit daar te kijken wat nodig is in het herstel. Dit kan ook afhankelijk zijn van wel of niet wonen in een groepswoning. In de groepswoning wordt soms (vrijblijvend) samen gegeten en er zijn huisoverleggen.

Team

Binnen het team zijn er meerdere functies en specialisaties. Het team bestaat uit ervaringsdeskundigen, peerworkers, woonondersteuners, persoonlijk begeleiders, herstelcoaches, trajectbegeleiding, een ggz-specialist, een secretaresse en een locatiehoofd. Binnen deze functies bestaan er verschillende specialisaties, waardoor specialistische begeleiding op basis van expertise mogelijk is op het gebied van specifieke hulpvragen.

Locatie

Lister Waalstraat heeft groepswoningen, gedeelde appartementen en zelfstandige woonplekken (studio’s). De studio’s van appartementencomplex ‘de Amerhof’ zijn gericht op community wonen. De woningen zijn niet rookvrij, dit geldt ook voor blowen. In de groepswoningen is roken en blowen allebei wel verboden. Harddrugs is in alle woningen verboden. Er wordt ingezet om ongeveer na twee jaar door te stromen naar een eigen woning of andere begeleid wonen plek. 

Begeleiding is op werkdagen aanwezig van 8-21 uur. In het weekend is dat van 8.30-21 uur. De nachtdienst maakt rondes in de wijk en ANW (avond, nacht, weekenddienst) is telefonisch bereikbaar voor noodgevallen.

Lister is een rookvrije organisatie. In onze gebouwen, op onze terreinen en voor de ingang van onze terreinen wordt niet gerookt. Cliënten kunnen roken in hun eigen woonruimte.

Omgeving

Ons kantoor ligt op Waalstraat 1. De woningen voor gemiddeld 50 bewoners liggen in de wijk (allemaal op loopafstand) en een vijftal woningen zit aan kantoor gekoppeld. Utrecht Centrum is met de bus goed bereikbaar en het is een kwartier fietsen naar de stad. 

Daginvulling

Begeleiding op maat gaat ook over dagbesteding. Samen met jou zoeken begeleiders een dagbesteding die het beste aansluit bij jouw mogelijkheden, wensen en je woonomgeving. Zinvol bezig zijn, zoveel mogelijk in het bestaande netwerk, dat is het doel. Er zijn meerdere dagbestedingslocaties waar contacten mee zijn en waar een samenwerkingsverband is, met veel mogelijkheden voor de bewoners.

Samenwerking

De locatie werkt samen met drie Lister locaties binnen het gebied Utrecht Zuidwest. Daarnaast werken we nauw samen met Altrecht, de meest betrokken behandelpartij in de omgeving. Ook is er een buurthuis in de wijk waar Lister kookt voor bewoners en buurtgenoten. Er is nauw contact met Enik Recovery College. Ook vindt Lister Waalstraat het contact met de buren erg belangrijk, zodat iedereen een goede buur kan zijn voor elkaar en iedereen prettig woont in de wijk.

Wonen bij lister?

Man zit op de bank met rood shirt en heeft een bril op en kijkt naar de andere persoon die op de bank zit.

Wil je jezelf of iemand anders aanmelden voor wonen bij Lister? Op onze aanmeldpagina Wonen leggen we je uit hoe het werkt en wat je ervoor nodig hebt. Je kunt je niet opgeven voor een locatie. Afhankelijk van jouw zorgvraag en de wachttijd krijg je een plek op één van onze locaties.

Bekijk ook

Wonen

Lister biedt beschermd wonen aan mensen vanaf 18 jaar met een ernstige psychiatrische kwetsbaarheid en/of verslaving. Lukt het momenteel niet om zelfstandig te wonen? Dan is beschermd wonen misschien iets voor jou.

Een vrouw zit aan het bureau. Ze heeft lang grijs haar en ze lacht. Op het bureau liggen allemaal spullen die ze verzameld heeft.

Ervaringsverhalen

Lees de verhalen van cliënten, medewerkers, familie en naasten. Wat hebben zij meegemaakt? En wat hebben zij gedaan om zich beter te voelen? Dit zijn hun ervaringen.