Terug naar alle locaties

Lister Leerdam

Lister Leerdam is een beschermde woonvorm, gelegen in Leerdam (regio Lekstroom). Er wonen mensen vanaf 18 jaar waarbij zelfstandig wonen op dit moment nog niet lukt. 

De begeleiding is erop gericht om voldoende zelfstandigheid te kunnen ontwikkelen, zodat men kan doorstromen naar een eigen woning (eventueel met ambulante begeleiding). We beseffen dat dit niet voor iedereen mogelijk zal zijn. Voor een bepaalde groep bewoners zal gelden dat zij voor een lange periode bij Lister Leerdam zullen verblijven.

  • 24 uurs begeleiding
  • 25 appartementen

Begeleiding

De begeleiding van Lister Leerdam staat vooral in het teken van leefstijl en positieve gezondheid. Omdat elk persoon uniek is en ieder in zijn of haar eigen herstelproces zit, maken we met iedere bewoner een plan op maat. In de praktijk kan dit betekenen dat de begeleiding ondersteuning biedt bij het leren omgaan met geld, het doen van de boodschappen of ondersteuning bij het bereiden van een maaltijd. Zo ook met zelfzorg en het onderhouden en aangaan van sociale contacten. We bieden een dagstructuur en stimuleren tot het organiseren/participeren van activiteiten. Ook ondersteunen we bij het zoeken en behouden van werk. Om dit te bereiken werken we nauw samen met de naastbetrokkenen/familie én met de buurt. Regels zijn er zo min mogelijk, we maken graag met iedere bewoner samenwerkingsafspraken.

Team

Op Lister Leerdam is overdag en ’s avonds begeleiding aanwezig, en in de nacht is er een slaapwacht. Het basisteam bestaat uit herstelcoaches, persoonlijke begeleiders, woonondersteuners en een slaapwacht. Daarnaast zijn trajectbegeleiders, een peerworker, een ggz-specialist en een sportcoach betrokken. Elke bewoner heeft een eigen persoonlijk begeleider of herstelcoach. We werken samen met netwerkpartners uit de ggz, VG, verslavingszorg en welzijn. En uiteraard met de sociale teams. Maar denk ook aan het midden- en kleinbedrijf, de buurtvereniging en kerken.

Locatie

Het gebouw heeft 25 éénpersoons studio’s en appartementen van verschillende afmetingen. Elk appartement heeft een keukenblok en een badkamer. Op de begane grond bevinden zich een grote keuken en woon/eetkamer. Hier kan (in groepjes, met ondersteuning) gekookt worden, gezamenlijk eten is echter niet verplicht. De locatie is rookvrij (in de binnentuin is een rookruimte, maar roken wordt ontmoedigd).

Lister is een rookvrije organisatie. In onze gebouwen, op onze terreinen en voor de ingang van onze terreinen wordt niet gerookt. Cliënten kunnen roken in hun eigen woonruimte.

Omgeving

Onze locatie bevindt zich aan de Emmalaan, vlakbij het centrum van Leerdam. Naast de locatie zit het kantoor van gebiedsteam Vijfheerenlanden. Dit team biedt ambulante begeleiding aan cliënten in de gemeente Vijfheerenlanden. Leerdam heeft ongeveer 20.000 inwoners en staat bekend om het glaswerk; er staat een glasfabriek Royal Leerdam. Sinds begin jaren 80 is de kazerne van de brandweer gevestigd op de Emmalaan 30a.

Wonen bij lister?

Man zit op de bank met rood shirt en heeft een bril op en kijkt naar de andere persoon die op de bank zit.

Wil je jezelf of iemand anders aanmelden voor wonen bij Lister? Op onze aanmeldpagina Wonen leggen we je uit hoe het werkt en wat je ervoor nodig hebt. Je kunt je niet opgeven voor een locatie. Afhankelijk van jouw zorgvraag en de wachttijd krijg je een plek op één van onze locaties.

Bekijk ook

Wonen

Lister biedt beschermd wonen aan mensen vanaf 18 jaar met een ernstige psychiatrische kwetsbaarheid en/of verslaving. Lukt het momenteel niet om zelfstandig te wonen? Dan is beschermd wonen misschien iets voor jou.

Een vrouw zit aan het bureau. Ze heeft lang grijs haar en ze lacht. Op het bureau liggen allemaal spullen die ze verzameld heeft.

Ervaringsverhalen

Lees de verhalen van cliënten, medewerkers, familie en naasten. Wat hebben zij meegemaakt? En wat hebben zij gedaan om zich beter te voelen? Dit zijn hun ervaringen.