Terug naar alle locaties

Lister Houten Castellum

Bij Lister Houten Castellum begeleiden we volwassenen met autisme. Dit betreft geen mensen met een licht verstandelijke beperking. Je kunt nog niet zelfstandig wonen, maar je wilt wel toewerken naar (zoveel mogelijk) zelfstandigheid. We richten ons op doorstroom naar zelfstandigheid binnen 2 à 3 jaar.

  • 24 uurs begeleiding
  • 29 appartementen

Begeleiding

Wij bieden – net als op de andere Lister locaties – herstelondersteunende zorg. De praktische begeleiding is gericht op ontwikkeling van vaardigheden met als doel dat de cliënt toewerkt naar een zo zelfstandig mogelijk leven in de maatschappij. We verwachten dat de cliënt gemotiveerd werkt aan de eigen doelen en zelf regie neemt in zijn/haar herstelproces. We bieden 24/7 bereikbaarheid (slaapwacht). 
Aangezien alle cliënten een vorm van autisme hebben, is er meer kennis hierover bij medewerkers en van daaruit meer begrip voor een autistisch gekleurd wereldbeeld. Wij ondersteunen cliënten bij het aangaan van de uitdaging om zelfstandig te leren leven in een niet-autistische wereld.

Team

Het Lister team bestaat uit woonondersteuners, begeleiders, persoonlijk begeleiders, herstelcoaches, een sportmedewerker, trajectbegeleiders, een ggz-specialist Autisme, slaapwachten en een leefstijlcoach.

Locatie

Lister Houten Castellum heeft 29 appartementen in nabijheid van ons kantoor. Dit zijn studio´s, 2- en 3-kamerappartementen, of groepswoningen voor 2 personen. De laatste vorm kan ook gebruikt worden voor mensen die willen oefenen met samenwonen. Daarnaast zijn er 2 appartementen op vijf minuten fietsafstand van ons kantoor. We zitten in een appartementencomplex in de wijk Castellum in Houten. Meer dan de helft van onze woningen ligt ‘gespikkeld’ in het complex. Dat wil zeggen dat de appartementen van de woongroep verspreid liggen. En 16 woningen zijn geclusterd: deze appartementen liggen dichtbij elkaar.

Lister is een rookvrije organisatie. In onze gebouwen, op onze terreinen en voor de ingang van onze terreinen wordt niet gerookt. Cliënten kunnen roken in hun eigen woonruimte.

Omgeving

Het treinstation Houten Castellum bevindt zich naast het complex en is dus goed bereikbaar. Onder het complex is een winkelcentrum met twee supermarkten en verschillende andere winkels. De appartementen zijn gelegen in een algemeen huurcomplex, dus wordt ook contact onderhouden met de buren. 

Daginvulling

Alle bewoners hebben een daginvulling of gaan daarmee actief aan de slag tijdens de periode dat zij bij Lister Houten Castellum wonen. Onder daginvulling verstaan wij dagbesteding, vrijwilligerswerk, studie of betaald werk. We werken toe naar minimaal drie dagen per week. Indien nodig denken trajectbegeleiders mee; zij ondersteunen onder meer bij het zoeken naar werk, met sollicitaties of een studiekeuze.

Samenwerking

Er wordt veel waarde gehecht aan contact met naasten. Jaarlijks wordt een naastbetrokkenen-bijeenkomst georganiseerd, waarbij algemene informatie over de locatie wordt gedeeld en iedereen elkaar op een informele manier kan ontmoeten. 

Omdat we het belangrijk vinden om in gezamenlijkheid de zorg goed neer te zetten, is er regelmatig contact met behandelaren. Vooral de lijnen met het gebiedsteam in Houten zijn kort. Ook met andere behandelaren is regelmatig overleg. 

Het team van Lister Houten Castellum (regio Lekstroom) werkt intensief samen met het Leo Kannerhuis Nederland in de begeleiding voor mensen met autisme. Lister Houten werkt ook intensief samen met Altrecht, Jellinek, Van Houten&co en Woonin. En we participeren in bijna alle ggz gerelateerde overleggen in Houten.

Logo Woonin

Wonen bij lister?

Man zit op de bank met rood shirt en heeft een bril op en kijkt naar de andere persoon die op de bank zit.

Wil je jezelf of iemand anders aanmelden voor wonen bij Lister? Op onze aanmeldpagina Wonen leggen we je uit hoe het werkt en wat je ervoor nodig hebt. Je kunt je niet opgeven voor een locatie. Afhankelijk van jouw zorgvraag en de wachttijd krijg je een plek op één van onze locaties.

Bekijk ook

Wonen

Lister biedt beschermd wonen aan mensen vanaf 18 jaar met een ernstige psychiatrische kwetsbaarheid en/of verslaving. Lukt het momenteel niet om zelfstandig te wonen? Dan is beschermd wonen misschien iets voor jou.

Een vrouw zit aan het bureau. Ze heeft lang grijs haar en ze lacht. Op het bureau liggen allemaal spullen die ze verzameld heeft.

Ervaringsverhalen

Lees de verhalen van cliënten, medewerkers, familie en naasten. Wat hebben zij meegemaakt? En wat hebben zij gedaan om zich beter te voelen? Dit zijn hun ervaringen.