Terug naar alle locaties

Lister de Schipper

Lister de Schipper biedt in de Dichterswijk in Zuidwest Utrecht begeleiding aan mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen die behoefte hebben aan een sociale omgeving en een beroep willen kunnen doen op nabije 24-uurszorg. Zo kunnen de mensen die wonen bij Lister de Schipper samen met de begeleiding werken aan herstel.

  • 24 uurs begeleiding
  • 37 bewoners

Begeleiding

Lister de Schipper ondersteunt heel praktisch bij het aanleren van vaardigheden in het dagelijks leven. De begeleiding is op maat. Dat betekent dat er samen met jou gekeken wordt wat er nodig is om te kunnen werken aan herstel. In samenwerking met jou wordt gewerkt aan het vergroten van zelfstandigheid en meedoen in de samenleving met als hoofddoel een zo snel mogelijke doorstroom. De begeleiding is meestal intensief en kort. Je wordt op jouw manier ondersteund of gestimuleerd om deel te nemen aan de community-activiteiten.

Je maakt je eigen begeleidingsplan, samen met je persoonlijk begeleider. In dat plan staan de doelen waaraan je gaat werken. Bijvoorbeeld als het gaat om wonen, dagbesteding, financiën & administratie, sociale contacten en gezondheid. Over het gebruik van middelen worden individuele afspraken gemaakt.

Team

Het team bestaat uit persoonlijk begeleiders, herstelcoaches, woonondersteuners, een trajectbegeleider, een peer support werker en een ggz specialist. We stimuleren cliënten om elkaar te ondersteunen. Medewerkers en cliënten leren van elkaars (ervarings)deskundigheid.

Locatie

Lister de Schipper is een gemengde woonvorm. Dit betekent dat bewoners van Lister in één gebouw met reguliere sociale huurders samenwonen. Bewoners willen een goede buur voor elkaar zijn, in een veilige woonomgeving die als een thuis aanvoelt voor allemaal.

Lister de Schipper is een 24-uurs locatie. Overdag en ’s avonds is er altijd begeleiding aanwezig, en tijdens de nacht is er een slaapwacht. Bij Lister de Schipper is plek voor 20 bewoners van Lister. Het nabij gelegen pand aan de Heycopstraat heeft plek voor 12 bewoners.

Lister is een rookvrije organisatie. In onze gebouwen, op onze terreinen en voor de ingang van onze terreinen wordt niet gerookt. Cliënten kunnen roken in hun eigen woonruimte. Bij voorkeur gebeurt dit bijvoorbeeld op het balkon. 

Omgeving

Lister de Schipper staat in de Dichterswijk en maakt onderdeel uit van Parkhaven. Voorheen was het een fabrieksterrein van de soepfabriek. Het is een wijk met veel groen. In de wijk zijn verder supermarkten, terrassen en andere winkels aanwezig. Tevens is het centrum van Utrecht 5 minuten fietsen. Lister de Schipper heeft twee locaties, we hebben ook woningen aan de Heycopstraat.

Community

Alle bewoners van Lister de Schipper zijn lid van de woonvereniging en vormen samen een community. De woonvereniging heeft een bestuur en een aantal commissies. Met ondersteuning van de community coach zorgen ze samen dat de community de belangen van de bewoners en de groep nastreven. In het gebouw is een gemeenschappelijke ruimte waar activiteiten kunnen worden ondernomen. Evenals sportactiviteiten bij de Halter (tegenover de Schipper).

Samenwerking

Lister de Schipper werkt nauw samen met andere Lister-locaties, zodat de begeleiding zo goed mogelijk blijft aansluiten bij de groei en zelfstandigheid van de cliënt. Daarnaast onderhouden we nauwe banden met zorgpartners, zoals huisartsen, Altrecht ACT, Altrecht ABC en Altrecht FACT-team. Ook Jellinek behoort tot de samenwerkingspartners.

Wonen bij lister?

Man zit op de bank met rood shirt en heeft een bril op en kijkt naar de andere persoon die op de bank zit.

Wil je jezelf of iemand anders aanmelden voor wonen bij Lister? Op onze aanmeldpagina Wonen leggen we je uit hoe het werkt en wat je ervoor nodig hebt. Je kunt je niet opgeven voor een locatie. Afhankelijk van jouw zorgvraag en de wachttijd krijg je een plek op één van onze locaties.

Bekijk ook

Wonen

Lister biedt beschermd wonen aan mensen vanaf 18 jaar met een ernstige psychiatrische kwetsbaarheid en/of verslaving. Lukt het momenteel niet om zelfstandig te wonen? Dan is beschermd wonen misschien iets voor jou.

Een vrouw zit aan het bureau. Ze heeft lang grijs haar en ze lacht. Op het bureau liggen allemaal spullen die ze verzameld heeft.

Ervaringsverhalen

Lees de verhalen van cliënten, medewerkers, familie en naasten. Wat hebben zij meegemaakt? En wat hebben zij gedaan om zich beter te voelen? Dit zijn hun ervaringen.