Spring naar content
Terug naar alle locaties

Lister De Boerderij

Lister De Boerderij Utrecht Lunetten

Lister De Boerderij is een innovatieve voorziening waar mensen wonen met een psychiatrische- en/of verslavingsachtergrond. Zij hebben vaak lange tijd ‘naast’ de maatschappij en op straat geleefd. Ze hebben bijvoorbeeld een verleden waarin ze langdurig opgenomen zijn geweest in een (beveiligde) psychiatrische omgeving of in detentie hebben gezeten. Vaak hebben ze, vanwege teleurstellende ervaringen, de neiging om zorg te mijden. Lees het ervaringsverhaal van Rijad.

Begeleiding bij Lister De Boerderij

Bij Lister De Boerderij is dag en nacht begeleiding aanwezig. De begeleiding is herstelondersteunend en de Richtlijn Goede Zorg vormt de basis. Het belangrijkste doel is iets te bereiken, op welk vlak dan ook, met een groep bewoners die normaal gesproken buiten de boot vallen. Dit vraagt een unieke manier van werken. Een veilige leefomgeving creëren vormt de basis voor de zorg die wij leveren: het bieden van structuur, onvoorwaardelijk vertrouwen en er zijn. Juist als het spannend wordt. Een crisis of moeilijk gedrag is voor ons een uitnodiging om in contact te komen, in gesprek te raken, iemand te bereiken. Er is aandacht voor autonomie, sociale relaties en ontwikkeling en daarmee werken we aan een positief leefklimaat. De Boerderij is niet omringd door hoge hekken; de leefomgeving die wij bieden, zorgt voor de noodzakelijke veiligheid.

Er is een team van woonondersteuners, herstelcoaches, een peer werker en een locatiehoofd. Zij bieden de bewoners een veilige en prettige woonomgeving. Tien bewoners hebben hun eigen chalet. Nog eens elf bewoners wonen in De Boerderij. De enige regel is: jouw gedrag mag niet ten koste gaan van anderen.

Specialisatie

Lister De Boerderij richt zich heel specifiek op het creëren van een leefomgeving met gangbare normen en waarden, waarin je wel kunt zijn wie je bent. Doeke Fennema schreef een boek over De Boerderij, wat een goed beeld geeft van deze locatie. 

Dagbesteding

De bewoners brengen hun dag veelal op De Boerderij door. Iedereen draagt naar vermogen bij, in het runnen van het huishouden, het onderhoud van de tuin en de verzorging van de dieren. Iedereen bekijkt voor zichzelf hoe hij zijn dag besteedt.

Samenwerkingspartners

Lister De Boerderij werkt nauw samen met het ACT Altrecht. Zij behandelen en begeleiden mensen met psychiatrische stoornissen in combinatie met verslaving. Verder werken zij samen met Jellinek, het Veiligheidshuis, het FIT team van Lister. Iedere bewoner heeft een behandelaar bij Altrecht of Jellinek.

Medewerkers van De Boerderij hebben goede contacten met de gemeente Utrecht en de wijkagenten in Lunetten. Medewerkers van de Boerderij zoeken actief de samenwerking op met organisaties/initiatieven die in de zorg en begeleiding van de bewoners van betekenis kunnen zijn.

 

De locatie

De Boerderij ligt aan de Nieuwe Houtenseweg, vlak voor een viaduct met de snelweg. Het is een monumentaal pand. Het is een karakteristieke oude boerderij met knotwilgen en fruitbomen ervoor. Er grazen een paar schapen en nog enkele gezellige huisdieren. Achter de boerderij is een ruim stuk land waarop chalets staan. Zowel in de chalets als in de boerderij zijn woonruimtes ingericht. Zie hier de routebeschrijving.

Lister De Boerderij logo 9292ov
Lister De Boerderij
Nieuwe Houtenseweg 55
3524 SE
(030) 280 02 23

Direct contact met Lister De Boerderij