Terug naar alle ervaringsverhalen

“Autisme is een bijzondere wereld om in te werken!”

Wendy was eerst Persoonlijk Begeleider. Nu is zij GGZ-specialist ASS, bij Lister Nieuwegein. Wendy vindt autisme een bijzondere en uitdagende wereld om in te werken. Je moet als medewerker in staat zijn de taal van je cliënt te begrijpen en deze te tolken naar het netwerk om hem heen. Soms spreek je echt twee talen. Het blijft altijd een uitdaging hoe de allerbeste zorg te bieden, aldus Wendy.

“Sinds begin april ben ik GGZ-Specialist ASS, een nieuwe functie binnen Lister. Hiervoor was ik ruim zeven jaar Persoonlijk Begeleider op dezelfde locatie, in Nieuwegein. Ik ben iemand die graag de diepte in wil en ben nog zoekende naar mijn nieuwe rol in het team.”

ASS staat voor Autisme Spectrum Stoornis en dat is een heel bijzondere wereld om in te werken, vertelt Wendy. “Je moet als medewerker in staat zijn de taal van je cliënt te begrijpen en deze te tolken naar het netwerk om hem heen. Soms spreek je echt twee talen. Het blijft altijd een uitdaging hoe de allerbeste zorg te bieden.”

De functie GGZ-Specialist ASS ontstond door de reorganisatie binnen Lister. Wendy heeft, naast haar jarenlange ervaring op deze locatie, ook de drie delen van de Rino-opleiding Autismespecialist doorlopen. “Toen ik bij Lister startte, snapte ik helemaal niets van autisme en juist dát vond ik de ultieme uitdaging. Ik had al ervaring in diverse vakgebieden, zoals justitie, kinderopvang, persoonlijkheidsstoornissen en heb zelfs een uitstapje naar de journalistiek gemaakt. Ik vind studeren namelijk fantastisch! Toen ik binnen Lister de mogelijkheid kreeg om na het eerste opleidingsjaar (Autismedeskundige) door te leren, heb ik dat met beide handen en veel enthousiasme aangegrepen.”

Autisme is een bijzondere wereld om in te werken!

De reorganisatie komt voor Wendy op een goed moment. “Als PB-er sta je met je voeten in de klei. Dat is de basis van je vak, je caseload. Als GGZ-Specialist ASS mag ik meedenken hoe de beste autismespecifieke zorg te leveren, de kwaliteit onder alle omstandigheden te borgen. Je denkt en werkt op een ander, hoger niveau. Ook ‘coaching on the job’ hoort daarbij; ik begeleid nieuwe collega’s en help met complexe casuïstiek. Het is goed continu te reflecteren en te controleren of de begeleiding nog aansluit en of we signalen missen die ik vanuit mijn kennis wel zie. Autisme is een informatieverwerkingsstoornis: als je het niet weet, zie je het niet. De cliënt loopt hier al zijn hele leven tegenaan.”

Ondersteuning en ruimte van Lister

Wendy is blij met de ondersteuning die zij vanaf de start bij Lister van haar leidinggevende ervaren heeft. “Zij denkt altijd mee hoe mijn kennis op de locatie ingezet kan worden. Ook heb ik veel ruimte gehad om aan werkgroepen deel te nemen en met eigen ideeën te komen. Nu ik GGZ-Specialist ASS ben, kan ik die ideeën ook verder uitrollen, aangezien ik daar nu meer tijd voor heb gekregen. Ik heb er zin in.”

Lees nog meer ervaringsverhalen

“Ik kan me verplaatsen in de normen en waarden van iemand uit een niet-Nederlandse cultuur”

Marloes is woonondersteuner bij Lister Hoograven. Zij is getrouwd met een Surinaamse man en hebben een zoontje. Marloes studeert Social…

“We leren van botsingen, dat is heel gezond.”

Tieme is herstelcoach bij BW team Overvecht, voorheen bij Daar-na. In zijn privéleven houdt hij zich bezig met interieur, schilderen…

“Dit werk is een schot in de roos.”

Loes werkt gemiddeld 2,5 dag per week bij Brickr in Den Dolder, waar ze van incomplete LEGO sets weer volledige…

Deel via: