Spring naar content
Terug naar ervaringsverhalen

Het verhaal van Soeraja

"Kind aan huis bij de sportschool"

Soeraja en haar begeleidster Sacaja willen het liefst in de sportschool afspreken. Soeraja blijkt daar inmiddels kind aan huis te zijn. De eigenaar van de sportschool, Jeffrey, schuift ook aan. “Ik train hier elke dag”, vertelt Soeraja. “Het is een manier om om te gaan met de stemmen die ik in mijn hoofd hoor.”

Adrenaline
Soeraja is enthousiast over haar sportschool. “Ik vond dit meteen een leuke plek. Hier sport ik al ruim negen maanden elke dag. Het is ook een andere sportschool dan ik gewend ben. Hier is gewoon iedereen welkom en word je niet beoordeeld.”
Jeffrey vult Soeraja aan: “Hier is inderdaad iedereen welkom. We willen echt een sportschool zijn voor alle mensen. Dit willen we ook uitstralen qua sfeer. Soeraja is echt veranderd in de tijd dat ik haar ken. Ze is veel opener geworden. Ik vind het heel leuk dat Soeraja hier sport.”

Soeraja heeft het niet makkelijk gehad. Als ze vertelt dat ze transgender is, ben ik verbaasd. Voor me zit een mooie, Hindoestaanse vrouw die haar verhaal vertelt. Ze laat duidelijk merken dat ze liever naar de toekomst kijkt, dan over haar verleden praat. Bovendien maken de stemmen in haar hoofd het haar niet altijd makkelijk. In het verleden zijn er dingen gebeurd, waar ze liever niet over praat. “Ik vind het fijn om nu op mijn eigen, natuurlijke kracht te functioneren”, vertelt ze met een lach. “Als ik sport, komt er adrenaline vrij. Dat voelt veel beter.”

Soeraja - interview Lister
Soeraja in de sportschool. Ze is er kind aan huis.

Modedingetjes
Haar begeleidster, Sacaja, is trots op haar cliënt. “Wij communiceren op gelijkwaardig niveau met elkaar. Ik vind het heel fijn om te zien dat Soeraja zich zo thuis voelt bij deze mensen op de sportschool. Soms komt ze hier wel vier keer per dag. Het is voor haar fijn om ergens bij te horen.” Soeraja beaamt dit: ‘”k vind dit een prettige plek om te komen en om aan mezelf te werken.” Sacaja: “We hebben het ook vaak over ´modedingetjes´ met elkaar. Soeraja heeft de opleiding mannequin en fotomodel gedaan.” Soeraya: “Wist je dat er een bepaalde techniek is om te lopen?”

Op dit moment woont Soeraja op een 24-uurslocatie waar zij een soort kamertraining doet. In het verleden heeft Soeraja wel met kinderen gewerkt en op zichzelf gewoond. Toen dit mis ging, kwam ze in contact met Lister.

Mode en kleding
Soeraja heeft niet alleen een passie voor sporten, maar ook voor mode en kleding.
“Ken je dat nog van vroeger?”, vraagt ze. “Mac en Maggie?” Jeffrey en Sacaja kijken ons vragend aan, maar ik ben meteen enthousiast. Volgens Soeraja en mij namelijk het meest coole winkelketen dat ooit heeft bestaan. Soeraja’s ogen beginnen te glanzen op het moment dat ze het over mode heeft. Het modellenwerk is voor haar een leuke nevenactiviteit. Maar toch wil Soeraja het liefst een leuke werkplek vinden. “Twee halve dagen. Dat lijkt me wel iets. Ik wil vooral graag met mensen werken.”