Spring naar content
Terug naar ervaringsverhalen

Het verhaal van Omar Hemmet

"Ik ben Lister dankbaar voor deze kans"

Omar Hemmet (30) heeft een groot verhaal, zoals hij het zelf zegt. Het liefst zou hij een boek over zijn leven schrijven. Hij bracht een groot deel van zijn jeugd door in jeugdgevangenissen en werd mentaal en fysiek mishandeld in zijn periode dat hij naar een Glen Mills-school ging. ‘Ik ben opgegroeid in armoede, had verkeerde vrienden en maakte onhandige beslissingen. Elke dag probeer ik de verloren tijd in te halen die ik met mijn ouders en opa en oma gemist heb.´ Op dit moment is Omar geen cliënt meer bij Lister, maar een collega. Omar werkt nu namelijk als Leerling begeleider bij Lister Grauwaart en is bezig met de Begeleiders ggz met ervaringsdeskundigheid (BGE)- opleiding.
‘Ik heb een moeilijke jeugd gehad´, vertelt Omar openhartig. Met foute vrienden uit de wijk Kanaleneiland in Utrecht raakte hij op het verkeerde pad en pleegde criminele activiteiten. Terwijl hij hoog scoorde op de CITO-toets en makkelijk HAVO-VWO aankon, zat hij niet in de schoolbanken, maar hing hij rond met zijn vrienden uit de wijk. De criminaliteit begon met fietsendiefstallen en eindigde met snelkraken. Het delict waarvoor Omar destijds werd opgepakt en in de gevangenis belandde, had hij echter niet gepleegd. Hij was daarom erg boos en opstandig in die periode. Hij was toen nog maar dertien jaar en kreeg alle beperkingen opgelegd tijdens detentie. Dit betekende dat hij 23 uur per dag vast zat en een uurtje per dag mocht luchten. Hij mocht niet in contact komen met zijn vrienden of familie.

PTSS

De periode dat Omar naar een Glen Mills-school ging, was erg zwaar. Hij heeft er zelfs een Post Traumatische Stress-stoornis (PTSS) aan over gehouden. Hij is daar fysiek en mentaal mishandeld en heeft er nare ervaringen opgedaan. Bij Altrecht is hij behandeld voor zijn klachten en werd hij begeleid door Lister. Daar leerde hij Wout van der Pol kennen waarmee hij nu nog steeds elke woensdagmiddag voetbalt met een aantal cliënten. ‘Wacht maar´, zei hij toen al tegen de Persoonlijk Begeleider, ‘op een dag ben ik jouw collega.´ En Omar heeft woord gehouden. Van cliënt bij Lister is hij nu een collega.

Dankbaar

‘Ik wil nog wel kwijt dat ik Lister ontzettend dankbaar ben voor deze kans´, zegt Omar. Hij is blij dat hij van cliënt van Lister nu een collega is geworden en dat hij de opleiding BGE mag doen. ‘Het liefst word ik in de toekomst locatiehoofd´, vertelt hij gedreven. ‘Ik zou het fijn vinden dat ik me mag bezighouden met dat wat goed is voor de cliënt. Nu zeg ik al eens tegen cliënten: beter luister je naar je begeleider! Neem die pillen als ze goed voor je zijn.’

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.