Spring naar content
Terug naar ervaringsverhalen

Het verhaal van Nikita Herfkens

"Ik vind het bijzonder dat mensen van De Boerderij mij vertrouwen"

Voordat Nikita bij de Boerderij begon, werkte ze bij Handhaving in Utrecht. Die manier van werken paste niet echt bij Nikita. ‘Ik ga liever het gesprek aan met mensen in plaats van dat ik meteen een bekeuring uitschrijf en daarom past een baan als Woonondersteuner bij de Boerderij veel beter bij mij.’

Haar werksituatie veranderde op het moment dat een collega een afspraak had bij Hostel Wittevrouwen om daar kennis te maken. ´Ik ben toen meegegaan. We kregen een rondleiding en ze vertelden wat ze daar deden. Ik ben toen op internet gaan zoeken wat de mogelijkheden bij Lister waren. Ik solliciteerde bij Lister Wittevrouwen. Die functie was al vervuld, maar mij werd toen gevraagd of ik bij Lister De Boerderij wilde werken. Ik zei meteen ja en ging de uitdaging bij De Boerderij aan. 

Verslaving
In grote lijnen wist ik wat het werken bij De Boerderij inhield toen ik er begon. Er was mij natuurlijk verteld dat het een bijzondere en kleurrijke doelgroep is. Het zijn allemaal mensen met een verslaving of psychiatrische problematiek. In eerste instantie probeer ik altijd het gesprek met hen aan te gaan. Dat is niet altijd mogelijk. Op het moment dat iemand onder invloed is, is het niet zinvol om het gesprek aan te gaan. Dan kiezen we er als team voor een time out te geven. Het is natuurlijk ook wel afhankelijk van het incident. Op een later tijdstip ga ik vaak nog een keer het gesprek aan. Dan geef ik aan hoe de situatie op dat moment voor mij was en dan gaan we daar het gesprek over aan.

Contact met mensen
Het contact met mensen vind ik echt heel leuk. Dit is waarom ik bij de Boerderij werk.  We hebben hele bijzondere contacten met elkaar. Er is dagelijks om acht uur ‘s avonds een koffiemoment in de woonkamer. We kunnen dan met elkaar over van alles praten. Ik vraag de bewoners dan hoe hun dag is geweest. Ik vind het bijzonder dat zij mij vertrouwen. Ze vertellen me persoonlijke informatie en dat creëert een band.

‘Ik vind het bijzonder dat mensen van De Boerderij mij vertrouwen´

De carrière van Nikita
Het bevalt Nikita heel goed bij de Boerderij. Met haar 23 jaar heeft ze natuurlijk nog een hele carrière voor de boeg. ‘Ik heb me wel eens afgevraagd waarom ik niet meteen een opleiding in de verslaving en psychiatrie ben gaan doen´, bekent Nikita. ´Ik vind het een hele interessante richting. Dat kan natuurlijk nog altijd, maar ik werk 36 uur en ik kies ervoor me op het werk bij De Boerderij te focussen. Ik volg wel geregeld cursussen die Lister aanbiedt via de Academie.´ Nikita is natuurlijk nog jong, maar staat sterk in haar schoenen en dat helpt haar bij haar werk bij de Boerderij. ‘Bewoners testen nieuwe mensen gewoon´, vertelt ze. ‘Daar moet je wel tegen opgewassen zijn.

Onregelmatig werken
Bij werken als Woonondersteuner hoort onregelmatigheid in diensten. ‘We werken in de nacht altijd samen met een collega, dat is heel  fijn want dan kunnen we  altijd met elkaar overleggen als dat nodig is. Over het algemeen hebben we ´s nachts rustige diensten. Er gebeurt natuurlijk wel eens wat en dan proberen we de rust zoveel mogelijk te bewaren.´ 

Persoonlijk
‘Natuurlijk word ik wel eens persoonlijk geraakt door iemand. Er zijn mensen bij de Boerderij die al vanaf hun twaalfde alleen op straat rondzwierven en verkeerde vrienden tegenkwamen. Het lukt mij wel om dat bij de Boerderij te laten. Ik neem het niet meer naar huis. Ik bespreek ook wel eens moeilijke verhalen met collega´s. Het is heel belangrijk om te delen. Tot nu toe vind het het heel leuk wat ik doe. Misschien blijf ik hier nog wel vijf of zes jaar en ga dan eens naar een andere locatie. Er zijn zoveel mogelijkheden bij Lister. En elke locatie is weer anders.´ 

Wil jij ook Woonondersteuner worden?
Nikita wil als tip meegeven dat je te allen tijde jezelf moet blijven. Je hebt met mensen te maken die meteen door hebben als je jezelf niet bent en iets uit een boekje oplepelt. Het veelzijdige contact met bewoners is erg leuk. Zelf heb ik vanuit persoonlijke redenen gekozen voor een loopbaan bij Lister. Ik vind het belangrijk iets te kunnen betekenen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid of verslaving. Voor dit werk hoef je ook niet per se een diploma te hebben; je moet gewoon goed met mensen om kunnen gaan. En sterk in je schoenen staan natuurlijk. Het is ook heel belangrijk om de veiligheid binnen het team te voelen om te praten over waar je tegenaan loopt. Doe dat vooral. Dit is belangrijk werk dat voldoening geeft.

Nikita Herfkens

Tekst: Aefke ten Hagen
Beeld: Nicole Konermann