Wat is een RIBW?

De afkorting RIBW staat voor Regionale Instelling voor Beschermd en Begeleid Wonen. Lister is een van de 24 RIBW-instellingen in Nederland.

Lister Centraal Bureau

Ondersteuning bij beschermd en begeleid wonen

Een RIBW begeleidt mensen met langdurige psychiatrische problemen. Deze ondersteuning wordt gegeven op belangrijke gebieden zoals wonen, werk/zinvolle daginvulling, psychische/lichamelijke gezondheid, sociale relaties en financiën/administratie. Het doel van deze ondersteuning is dat mensen zo goed en zo zelfstandig mogelijk kunnen meedoen in de samenleving.

Begeleiding op basis van kennis en gelijkwaardigheid

RIBW-medewerkers zijn geschoolde professionals zoals maatschappelijk werkers en sociaalpedagogische hulpverleners, sommigen met een verpleegkundige achtergrond. Zij werken met beproefde methodieken en speciaal op de doelgroepen ontwikkelde kennis. Zo helpen en houden zij mensen op weg in hun dagelijks leven.Een RIBW werkt herstelgericht. Cliënten zijn zelf ‘de regisseurs’ van hun leven: hun eigen wensen en doelen staan centraal. Daarbij stimuleren de medewerkers steeds de mogelijkheden van cliënten.

Over Lister

Lister biedt gespecialiseerde herstelondersteunende begeleiding aan volwassenen met een psychiatrische kwetsbaarheid en/of verslaving. We doen dit vanuit een onvoorwaardelijk vertrouwen in de herstelkracht en de eigen regie van jou als cliënt. Daarbij sluiten we aan bij jouw behoeften, wensen, mogelijkheden en ontwikkelstijl. Jouw kennis en kracht gebruiken we in onze begeleiding en in de ontwikkeling van onze begeleiding.

Meer weten over Lister?

Nieuws van Lister

2023 was een mooi jaar voor Lister

In 2023 vierde Lister haar jubileum: we bestonden 40 jaar. In ons Jaarbericht lees je de verhalen én de cijfers…

Akkoord Souvereinburg: prettig wonen voor jongvolwassenen

Kort geleden is het Akkoord Souvereinburg en omgeving ondertekend door Lister, Woonin, Movactor en de gemeente Nieuwegein. Zij werken samen…

Activering Lister-cliënten zet door

Lister ziet graag dat haar cliënten meedoen in de samenleving. Ongeveer 7 op de 10 cliënten hebben een activiteit die…