Spring naar content
Terug naar overzicht

Werkgroep ´Herstellen door Vertellen´

Wat doen we in de werkgroep ´Herstellen door Vertellen´?

Iedereen heeft een verhaal te vertellen! In deze wekelijkse werkgroep staan onze eigen verhalen centraal. We vertellen elkaar onze verhalen, want verhalen verbinden. Vooral onze eigen verhalen maar ook andere verhalen komen aan bod. Soms doen we een oefening voor verdieping of we doen een verteltechnische oefening .Hierbij kun je denken aan oefenen met improviseren, snelle schakeling van onderwerpen, beargumenterende antwoorden geven en onderlinge sociale interactie. Hierdoor leer je ´spelenderwijs´ je eigen mening te formuleren, word je geïnspireerd door de verhalen van anderen en aangemoedigd om uit je comfortzone te komen en je eigen stem te vinden.

Dit seizoen willen we meer met thema’s werken. Elke bijeenkomst heeft een thema, dat in overleg gekozen wordt. Iedereen kan dan iets bijdragen van wat hij of zij in de loop van de week bedenkt/tegenkomt. We kunnen ook afspreken dat één persoon een bepaald onderwerp voorbereidt en presenteert. Het thema voor de eerste bijeenkomst op vrijdag 1 september is ‘Hoop.’

Wat kun je verwachten?

De rode lijn van het programma wordt voorbereid. We zorgen voor veilige gespreksleiding. We respecteren elkaar, we laten elkaar uitpraten. We gaan discreet en positief met elkaar om. We houden geen kletspraatje in de sfeer van ´wat zit je haar leuk´ en ´wat eet je vanavond?´, het is ook geen therapie. We leren nieuwe dingen van elkaar en we leren in onze communicatie. Er is een duidelijk programma met daarbinnen veel ruimte voor ieders inbreng.

De opzet van een bijeenkomst

We starten elke bijeenkomst met een rondje ‘Hoe zit je erbij?
Aansluitend: ‘Welk (succes)verhaal van de afgelopen week wil je delen?’
We werken met diverse materialen, zoals ‘Mag ik je wat vragen? Gereedschap voor een goed gesprek’ en het spel ‘360 vragen’ en met verhalen over zingeving, legendes en symbolische verhalen. Eventueel is er ook ruimte voor gedichten en energizers.

Voor wie is het bestemd?

Iedereen is welkom, niet alleen cliënten van Lister, ook buurtgenoten.
De groepsgrootte is van 6 tot maximaal 10 deelnemers.

Waar en wanneer?

Het inspiratiehuis Kempenaerpark 2 in Nieuwegein.
Vanaf 1 september elke vrijdagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur.

Een korte terugblik van deelnemers op het afgelopen seizoen!

Wat vond je het meest bruikbaar, wat sprak je het meest aan?
‘Ik mag er zijn en zeggen wat ik wil en dat is goed. Loskomen van stigma.’
‘Van anderen ook weer nieuwe dingen leren. Tips uitwisselen (films, muziek, boeken, studie).’
‘Leren de juiste- uitnodigende vragen te stellen om de ander te stimuleren om verder te vertellen dan twee zinnen. Zelf ook losser worden in vertellen. Kaartspellen met vragen helpen mij om sneller te schakelen! Ik heb ook vertrouwen in de samenwerking: Als ik stilval, helpt iemand anders het gesprek weer op gang.’
‘Ik heb van de groep geleerd meer los te laten. Verantwoordelijkheid te delen.’
‘Verantwoordelijkheid nemen. Nog steeds groeien, nieuwe dingen leren! Wat positief is.’

Aanmelden of vragen

Vragen en/ of aanmeldingen kun je mailen naar inspiratiehuisnieuwegein@lister.nl onder vermelding van ´aanmelding/vraag Herstellen door Vertellen´. Stuur hierbij je contactgegevens mee zodat we je kunnen bereiken voor bevestiging en/of veranderingen! of ga naar de website.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.