Spring naar content
Nieuwsoverzicht

Goede opkomst bij Vrijwilligers-MeetUp

Goede opkomst bij Vrijwilligers-MeetUp

Of het nu de portier is de de deur voor je open doet, de man die de post rondbrengt of de dame die de inloop verzorgt bij Enik. Vrijwilligers – bijna 400! – vind je overal bij Lister. Om hun belangen beter te vertegenwoordigen is een paar jaar geleden de vrijwilligersraad opgericht. Op 6 februari organiseerden zij de tweede Meetup, die deze keer in het teken stond van het vrijwilligersbeleid. Ook konden vrijwilligers aangeven over welke zaken zij tevreden zijn en waar zij verbeterpunten zien. De avond begon met een overheerlijke maaltijd.

Aanschuiven bij Enik 
De Meetup vindt plaats bij Enik Overvecht. Al weken zijn Rein en Marieke, de initiatiefnemers van de raad, in de weer om er een mooie avond van te maken. De uitnodigingen worden geschreven en geprint, posters worden opgehangen en ook op sociale media is er aandacht voor dit evenement. We kunnen vanavond zelfs mee-eten . En er is rekening gehouden met de vegetariërs onder ons. Ook zij kunnen aanschuiven. Als we om zes uur aankomen, is de ontvangst bij Enik warm en gastvrij. Mensen vinden het prettig elkaar daar te ontmoeten.

25 cent
Marieke en Rein hebben zich met toewijding ingezet voor het gezamenlijke belang van de vrijwilligers. Vorig jaar bracht de vrijwilligersraad gevraagd advies uit over het vrijwilligersbeleid. Tientallen vrijwilligers zijn hiervoor geraadpleegd, diverse overleggen met de raad van bestuur volgden. Deze avond neemt Wietske Schat (personeel en organisatie) het beleid met ons door. Lister neemt diverse adviezen over, maar niet allemaal.

Belangrijk resultaat is dat de vrijwilligersvergoeding verhoogd kan worden met 25 cent per uur, al benadrukt Wietske dat elk locatiehoofd dit zelf mag bepalen. De raad pleitte al een tijd voor verhoging van de vergoeding omdat deze, ondanks de inflatie, al jaren € 2.- per uur is. Vanaf 2019 mogen vrijwilligers van de belastingdienst maximaal € 1.700.- per jaar of € 170.- per maand aan vergoeding ontvangen.
Andere adviezen die Lister overneemt zijn dat iedere vrijwilliger een vast contactpersoon krijgt waar dit nog niet het geval is en dat het beleid in eenvoudiger taal wordt geschreven.

Adviezen die niet worden overgenomen zijn bijvoorbeeld het aanstellen van een vrijwilligerscoördinator en het maken van een overzicht van alle vrijwilligersfuncties. Locaties zijn hiervoor verantwoordelijk. Verschillende vragen vanuit de zaal worden door Wietske, Marieke of Rein beantwoord. In de pauze konden vrijwilligers hun vragen ook persoonlijk voorleggen.Tijdens het tweede gedeelte werd iedereen uitgenodigd om op te schrijven wat goed ging en wat beter kon. Deze post-its werden voorgelezen en op de muur geplakt. Het leverde een geanimeerde dialoog op!

De laatste rijstkorrel
Het is een ontspannen avond, waarop ook belangstellende medewerkers en kandidaat-vrijwilligers af zijn gekomen. Mensen vinden het fijn elkaar te ontmoeten en met elkaar te praten. Dit is goed te merken aan de opkomst en aan de mooie foto´s die er gemaakt zijn. Ervaringen worden uitgewisseld, de Indonesische rijsttafel is tot op de laatste rijstkorrel opgegeten – het was lekker! – en kalenders van Frank Moritz zijn uitgedeeld (wat is ´ie mooi!!). Ook kreeg iedere bezoeker een prachtige Gerbera mee naar huis, een kleurrijk gebaar van Mieke dat erg werd gewaardeerd. Kortom, een avond die voor herhaling vatbaar is. En dat gaat ook gebeuren.

Save the date!
Op 23 mei 2019 organiseert de vrijwilligersraad weer een Meetup. Zorg dat je erbij bent; houd de website in de gaten!
Voor vragen: vrijwilligersraad@lister.nl

 

Vrijwilligersraad Lister

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.