Spring naar content
Nieuwsoverzicht

Podcast over verslaving

Podcast over verslaving

Hoe ga je van ‘recreatief gebruik’ naar een verslaving? En hoe is het om naar jezelf toe te erkennen dat je een verslaving hebt? Deze vragen werden gesteld én beantwoord door Tjebbe Tjamboer (oud-collega en peer support werker) en Gerry Cornelissen (OGGZ-specialist), ieder vanuit hun eigen ervaring en expertise. Dat deden we op een nieuwe manier: we namen dit gesprek op, om er vervolgens een podcast van te maken. Luister deze openhartige podcast over de (werking van de) geest van een verslaafde en de blijvende kwetsbaarheid.  

Een nieuwe manier, een geluid
Het initiatief voor het opnemen van een podcast (een audiouitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden) was een wens van de afdeling communicatie. Op deze manier kan een fijngevoelig thema op een laagdrempelige manier – namelijk via een gesprek – worden besproken. Bovendien is het voor veel mensen aantrekkelijker, omdat je geen lap tekst voorgeschoteld krijgt. Daarnaast kun je het luisteren van een podcast combineren met andere activiteiten, zoals een fietstocht of huishoudelijke taken. Als laatste scheelt het schermtijd, iets wat welkom is nu er extra veel online gebeurt. 

Het verhaal achter een verslaving
Het eerste thema is ‘verslaving’. Hier is voor gekozen, omdat dit nog altijd een onderwerp is waar veel vooroordelen op rusten. Het doel van deze podcast is dan ook om meer begrip en nuance ten aanzien van (de achterliggende problematiek van) verslaving te creëren.
De tune van de podcast is ontwikkeld door Erik van Es, onder andere bekend van MuziekMakers, die zijn studio is ingedoken om een passende tune te maken. Het resultaat kun je hier beluisteren. 

Deel je mening
Wat vind jij van de podcast? Over welk thema zou jij in een volgende aflevering meer willen horen? Of wil jij in een uitzending meer over een onderwerp vertellen? Deel je bevindingen en mail naar communicatie@lister.nl

Tekst: Marloes Klein
Beeld: Unsplash