Terug naar het nieuwsoverzicht

Opvanglocatie voor vluchtelingen geopend

12 april 2022

Elke dag zien we schrijnende beelden van de oorlog in de Oekraïne: mensen die in korte tijd alles kwijt zijn geraakt en op de vlucht zijn geslagen. Dit heeft ook impact op ons land en onze stad. De opvang en begeleiding van de Oekraïense oorlogsvluchtelingen is de verantwoordelijkheid van de gemeenten.

In Utrecht worden vluchtelingen eerst opgevangen in de Jaarbeurs, hotels of bij gastgezinnen. Voor de periode daarna zoekt de gemeente Utrecht naar locaties waar mensen voor langere periode kunnen wonen. Een van de locaties die gevonden is, is een vleugel in een verpleeghuis van Careyn in Overvecht. Lister is verantwoordelijk voor het vormgeven van het sociaal beheer. Op 19 april zijn de mensen hier opgevangen.

Een medewerker van Lister, Debby de Graaff, is vanaf het begin betrokken bij dit proces. Debby: “De opvanglocatie hebben we afgelopen week met een dubbel gevoel geopend. Je ziet het leed van de mensen terug in hun gezichten en hun houding. De steden die zij hebben achtergelaten – en waar hun families en vrienden verblijven – worden nog steeds gebombardeerd. Dat brengt veel emoties met zich mee. Tegelijkertijd zijn we dankbaar dat we met elkaar, de gemeente Utrecht en zorgorganisaties zoals Lister, iets voor deze mensen kunnen en mogen betekenen. Ook op kleine schaal ontstaan er mooie dingen: activiteiten voor kinderen en mensen die zich aanbieden als vrijwilliger. Het is mooi om samen ergens voor te staan én te gaan.”

Vacature vrijwilligerscentrale
Wil jij ook als vrijwilliger aan de slag op deze opvanglocatie? We zoeken nog mensen die, minimaal 4 uur per week, willen ondersteunen. De vacature hiervoor vind je hier. Ken of ben jij iemand die hier interesse in heeft? Solliciteer dan via deze link.

Deel via:

Het laatste nieuws

De Lister activiteitenkalender voor oktober is er

De kalender met de activiteitenkalender van oktober staat online! Op de vernieuwde activiteitenpagina zijn nu alle activiteiten van september en oktober te...

Socialrun: Lister deelnemers liepen 555 kilometer in 48 uur!

De Socialrun zit er weer op. Lister medewerkers en cliënten liepen dit weekend 555 kilometer in 48 uur voor het...

Volg en steun Lister tijdens de Socialrun

De Socialrun is gestart! Ook team Lister is weer van de partij. Tussen vrijdag 15 en zondag 17 september 2023...