Spring naar content
Nieuwsoverzicht

Online tentoonstelling: kwetsbaarheid en kracht

Online tentoonstelling: kwetsbaarheid en kracht

Er is nog steeds veel onbegrip voor psychische kwetsbaarheid.  Met de (online) tentoonstelling ‘Kwetsbaarheid en kracht’ laat Museum van de Geest zien dat iedereen in zekere zin kwetsbaar en krachtig is en dat wij vooral allen mens zijn. Kracht en kwetsbaarheid zijn universele waarden die niet voorbehouden zijn aan specifieke groepen mensen. 

De tentoonstelling bestaat uit 22 zwart-wit portretten van psychiatrisch patiënten, professionals in de GGZ, familieleden van patiënten en andere mensen die nauw betrokken zijn bij de GGZ.  Naast de portretten worden MRI scans getoond, om het contrast te laten zien tussen het zoeken naar afwijkende hersenstructuren en het individuele verhaal dat een portretfoto vertelt. De interviews met de geportretteerden laten kwetsbaarheid én kracht zien, zonder een naam of functie te noemen. Het mooie van ‘Kwetsbaarheid en kracht’ is dat je dat op basis van een portret niet kunt zien. De portretten zijn gemaakt door fotograaf Bart Koetsier en de teksten zijn geschreven door Arnon Grunberg.

Bijdrage van Lister collega
Lister collega Tofik werkte mee aan de tentoonstelling. Tofik: “Er is beweging. Steeds meer mensen stellen zich op een stevige manier  open en kwetsbaar op. Ik vind het mooi dat ik daar aan kan bijdragen.”  Zijn portret en verhaal zijn te zien in de online tentoonstelling: “Er is geen blijvend geluk. Je maakt geluk. Ik maak geluk.

Gaat dat zien!
In de online tentoonstelling zijn acht van de portretten en verhalen te zien. De volledige tentoonstelling is vanaf mei 2021 te bezichtigen in het gemeentehuis van Utrecht, en reist daarna door naar Rotterdam en Amsterdam.