Spring naar content
Nieuwsoverzicht

Mijn moeder kookt soep van tafelpoten

Mijn moeder kookt soep van tafelpoten

Op vrijdag 22 november ontving Roos Schlikker het allereerste exemplaar van het nieuwe kinderboek van collega Aefke ten Hagen: mijn moeder kookt soep van tafelpoten. De boekpresentatie vond plaats in de Utrechtse kinderboekwinkel. En ook deze dag was niet ‘zomaar’: 22 november is de dag van het KOPP kind: Kinderen met Ouders met Psychiatrische Problemen. 

Waarom kan Fieps leven niet gewoon normaal zijn?

Het boek gaat over de elfjarige Fiep. Zij groeit op met een moeder met een bipolaire stoornis. Terwijl er in haar eigen leven al genoeg spannends gebeurt – ze ontdekt haar passie voor gitaarspelen en wordt voor het eerst verliefd, op Mats – maakt ze zich ook nog zorgen om wat er thuis gebeurt. Soms brengt haar moeder haar huppelend naar school in een gekke elfen jurk; dan schaamt Fiep zich rot. Op andere momenten is haar moeder juist heel erg verdrietig. Voor Fiep is het leven behoorlijk ingewikkeld. Ze vindt het moeilijk om haar beste vriendin Sophie uit te leggen wat er met haar moeder aan de hand is. En ze durft Mats niet mee naar huis te nemen omdat ze bang is dat haar moeder weer raar zal doen. Fiep komt erachter dat een bipolaire stoornis erfelijk kan zijn. Ook dat nog! Waarom kan haar leven niet gewoon normaal zijn?

‘Een troostend boek voor kinderen’

Aefke ten Hagen heeft dit boek geschreven voor kinderen die een ouder hebben met een psychische kwetsbaarheid. Daar wordt namelijk niet zoveel over gesproken. En dat terwijl dat veel impact heeft op de thuissituatie van een kind. Roos Schlikker, die zelf is opgegroeid met een bipolaire moeder, zei daar over: ‘Er waren veel leuke kanten aan mijn moeder. Als ik wilde kleien, gaf ze me een pakje boter. Dan kon ik daar mee kleien. Maar ik wilde ook heel graag dat mijn moeder normaal was. Dit boek had mij als kind veel troost gegeven.’ 

In de winkel en op internet verkrijgbaar

Mijn moeder kookt soep van tafelpoten is te koop via bol.com of via de boekhandel bij jou in de buurt. 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.