Spring naar content
Nieuwsoverzicht

Living Together Apart: Op de koffie

Living Together Apart: Op de koffie

Toenemende eenzaamheid in steden is een hot topic. Hoewel iedereen het gevoel kent,  is het taboe op eenzaamheid groot. Het Utrechtse stadslab RAUM wil eenzaamheid bespreekbaar maken. Vanaf vrijdag 13 november presenteren zij Living Apart Together, een stadsonderzoek, expositie én activiteitenprogramma rondom eenzaamheid. Een van de onderdelen van het programma is de huiskamervoorstelling ‘Op de koffie’, gemaakt door Mariëlla van Apeldoorn van het  Nieuw Utrechts Toneel (NUT), in samenwerking met cliënten van Lister. 

Op de koffie
Op de koffie is een theatrale huiskamervertelling over eenzaamheid, sociale drempels en verbinding, gemaakt op basis van gesprekken met bewoners van Rijnsche Maan, onderdeel van Lister, in Leidsche Rijn. Lister begeleidt mensen van wie het leven (tijdelijk) ontwricht is geraakt door een psychische kwetsbaarheid, biedt ondersteuning en als het nodig is ook huisvesting. Mariella focust in de gesprekken met cliënten op de eenzaamheid die zij ervaren. En gaat op zoek naar de overeenkomsten tussen bewoners van Rijnsche Maan en wijkbewoners.

Verbinding met de buurt
Dion Verbaan is trajectbegeleider en autismedeskundige op de locatie Rijnsche Maan. ‘Ik kwam via via in contact met Mariëlla en werd enthousiast van haar plan. We werken samen met RAUM en NUT om de zichtbaarheid van onze cliënten en de verbinding met buurtbewoners te vergroten. Dit draagt bij aan het verminderen van het stigma van onze cliënten, in al zijn vormen. Door als locatie meer naar buiten te treden, neemt de regie en eigen kracht van onze cliënten toe. Dat is mooi om te zien! In ruil voor onze input in het theaterstuk, helpt NUT ons nu bij het opzetten van een theatergroep binnen Lister Rijnsche Maan op initiatief van cliënten.”

In december speelt NUT de voorstelling eerst in twaalf huiskamers van buren van de Lister locatie Rijnsche Maan. In januari 2021 komt de voorstelling voor iedereen in de verkoop.

Bekijk het hele programma van Living Apart Together.