Spring naar content
Nieuwsoverzicht

Lister onderdeel van gemend wonen project Meanderpark

Lister onderdeel van gemend wonen project Meanderpark

Portaal verbouwde het voormalig stadhuis van Nieuwegein en creëerde er 254 sociale huurwoningen. In dit gemengd wonen project kiezen de huurders er bewust voor om samen te wonen, met elkaar activiteiten te organiseren en elkaar te ontmoeten en te helpen. In het nieuwe Meanderpark komen starters, studenten, statushouders en mensen uit de maatschappelijke opvang en zorginstellingen te wonen. Samen bouwen zij aan een gemengde woongemeenschap.

Gemengd wonen

Gemengd wonen biedt bewoners positieve ervaringen en een sociaal netwerk. Iedereen leert van elkaar. Het is het oude buurtgevoel: naar elkaar omkijken en helpen wanneer dat nodig is. Portaal zorgt ervoor dat bij gemengd wonen projecten een mix van groepen huurders ontstaat. Mensen die begeleiding nodig hebben en mensen die dat niet nodig hebben en zelfstandig wonen. Deze laatste groep draagt bij aan het goed samenleven en dient als vraagbaak, netwerk en steun. In gemengd wonen projecten kijken mensen naar elkaar om.

Reijnder-Jan Spits, manager volkshuisvesting bij Portaal: “Deze vorm van samen leven is op verschillende plekken in Utrecht al zeer succesvol, zoals bijvoorbeeld in Place2BU in Leidsche Rijn. Ik ben daarom blij dat we tijdens deze coronacrisis zoveel nieuwe woningen kunnen opleveren. Bij de verhuizingen hanteren we natuurlijk de regels van het RIVM. In een tijd waarin de overheid zegt: ‘kijk naar elkaar om’ is dit zowel een uitdaging als ook de basis van gemengd wonen. ”

In steeds meer wijken in Nederland staat de leefbaarheid onder druk. Onder meer door de decentralisaties in de zorg is er meer instroom van mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. In deze tijd moeten mensen zelfstandig wonen die dat tot voor kort niet deden. Dat kan lastig zijn. Gemengd wonen help om een nieuwe plek in de maatschappij te vinden.

Het complex Meanderpark

In april 2019 is Bouwbedrijf De Waal gestart met de verbouwing van Meanderpark. Er zijn 254 zelfstandige 1, 2 en 3-kamerwoningen en verschillende gemeenschappelijke ruimten gerealiseerd. De woningen worden gefaseerd opgeleverd. Vanaf half mei verhuizen de eerste bewoners. De weken daarop volgt de rest van de bewoners. Eind 2020 zijn alle woningen bewoond.

Wethouder Hans Adriani, wonen, bouwen, transformeren: “Veel Nieuwegeiners hebben de gemeente de afgelopen jaren gevraagd of het oude gemeentehuis niet omgebouwd kon worden naar woningen. Portaal heeft die handschoen opgepakt en biedt in een prachtig verbouwd pand een nieuwe woonkans voor 250 huishoudens. Het principe van gemengd wonen zorgt echt voor inclusief wonen voor heel veel mensen.”

Alle appartementen worden energiezuinig opgeleverd. Ze zijn gasloos, hebben vloerverwarming en een eigen warmtepomp. Per woning zijn op het dak 6 zonnepanelen geplaatst. Voor een eenpersoons huishouden voorziet dit in ongeveer 75% van de energiebehoefte. Voor een tweepersoons huishouden is dat 50%.

Wooncomplex Meanderpark

Samenwerking, een essentiële pijler bij gemengd wonen

Portaal draagt bij aan goed samenleven door het bouwen en beheren van de complexen en door oog te hebben voor de huurders. Portaal neemt niet de plek in van zorgcorporaties, maar werkt nauw met hen samen. In Meanderpark werkt Portaal samen met Lister, de Tussenvoorziening en Steunpunt Vluchtelingen Nieuwegein.