Spring naar content
Nieuwsoverzicht

Leestip: alleen samen komen we hier ook mentaal doorheen

Leestip: alleen samen komen we hier ook mentaal doorheen

Al twee maanden zijn we in de greep van corona. Zorgverleners, wetenschappers, overheid en bedrijfsleven werken hard om te voorkomen dat mensen sterven aan covid-19. De samenleving is grotendeels stilgelegd. Wat doet deze dubbele crisis (maatschappelijk en economisch) met onze mentale kracht, als individu, collectief, in organisaties en in de samenleving? En voor welke uitdagingen komen we te staan? 

Mentale krachten worden maximaal aangesproken

De coronacrisis betekent een ongekende test voor deze mentale krachten. Het mentale vermogen dat we als samenleving hebben – ons ‘mentaal kapitaal’ – wordt nu maximaal aangesproken. Kijk maar naar de gedragspatronen waarmee we onze relaties onderhouden: voor vrijwel al onze waardevolle sociale gewoonten en rituelen moeten we nu anderhalvemeterversies verzinnen. De voetbalkantine, het café, het theater, het natuurgebied. Veel plekken van vanzelfsprekende samenkomst, sociale interactie en ontspanning zijn nog dicht.

Fysieke en emotionele reacties op de crisis

Angst en stress zijn normale reacties op maatschappelijke ontwrichting, maar te veel ervan kan de mentale kracht verminderen; persoonlijk, in gezinnen, in bedrijven, in de hele samenleving. Sommige mensen worden té bang voor het onzichtbare nieuwe virus, dat zomaar kan doden. Ze kunnen sociaal angstig worden, kunnen smetvrees krijgen, ‘aanrakingsvrees’, kunnen sneller agressief worden of zich terugtrekken in eenzame isolatie, met alle gevolgen van dien.

Meer lezen?

In De Volkskrant is een prachtig artikel gewijd aan deze gevolgen, oplossingen en tips. Hier hebben een legio aan mensen met expertise en kennis aan gewerkt, die tezamen De Denktank Mentale Vooruitgang vormen. Vanuit Lister is Jan Berndsen hierbij aangesloten. Het hele artikel lees je hier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.