Spring naar content
Nieuwsoverzicht

Interview met Lister over onderzoek naar de effecten van leefstijl

Interview met Lister over onderzoek naar de effecten van leefstijl

Voor de coronacrisis kreeg één op de vier Nederlanders, lichte of zware psychische klachten. De komst van COVID-19 deed vermoeden dat de ernst van deze problematiek zou toenemen. Welke invloed heeft de crisis op mensen met een psychische kwetsbaarheid? En hoe kan een gezonde leefstijl hier een positieve bijdrage aan leveren? De Nederlandse GGZ interviewden Lister en Lentis over hun onderzoeken naar de effecten van leefstijl.

Onlangs werden Kim Borghuis, Marlies van Reenen en Lisanne Koomen geïnterviewd over gezonde leefstijl en het leefstijl onderzoek binnen Lister. Hieronder kun je een stukje lezen van het interview met Lister. Het hele artikel, gecombineerd met het interview van Lentis, is te lezen op de website van De Nederlandse GGZ.

Van COVID-19 naar COFIT-20
Eenzaamheid alsmede een ongezonde leefstijl naar aanleiding van de coronacrisis, zou een forse impact hebben op de psychische en lichamelijke gezondheid van cliënten. Lisanne Koomen is onderzoeker bij Lister en psychiater in opleiding bij het UMC Utrecht. Samen met haar team doet zij onderzoek naar het effect van een gezonde leefstijl op psychisch herstel.Lisanne zegt hierover: “Sporten is daar een onderdeel van, het is gezond én verbindt. Maar is sporten voor cliënten haalbaar in coronatijd? En helpt het de mogelijke negatieve effecten van de coronacrisis te verzachten?”

Samen met Kim Borghuis (projectleider Leefstijl) en Marlies van Rheenen (locatiehoofd en lid van de projectgroep Leefstijl) en het COFIT-20 onderzoeksteam onder leiding van prof. dr. Wiepke Cahn, startte zij een pilot als voorloper op het grote onderzoek.

Tijdens Corona en daarna
Lister laat zien dat een gezonde leefstijl, waarvan bewegen een belangrijk onderdeel is, mogelijk kan bijdragen aan een gezondere psychische en lichamelijk gesteldheid. Marlies, Kim en Lisanne hebben ervaren dat sporten via een live videoverbinding voor cliënten – met een psychische kwetsbaarheid – haalbaar is, dat deze mensen het leuk vinden en dat het drempelverlagend werkt.

Zoals de initiatiefnemers zeggen: “Het is een mooie interventie voor een eerste beweging bij cliënten. Wij willen iedereen aanmoedigen dit soort projecten op te zetten. En dat hoeft niet direct groots, start desnoods met een fruitschaal op tafel of een wandelgroepje. Zo maken wij nu actief gebruik van de kennis en expertise van onze sportspecialist, diëtist en mindfulness coach. Er is nog zoveel te winnen op dit gebied. Tijdens corona én daarna.”

Lees hier het volledige artikel.