Spring naar content
Nieuwsoverzicht

Hostel Hogelanden viert 12,5 jaar bestaan

Hostel Hogelanden viert 12,5 jaar bestaan

Hostel Hogelanden, gevestigd in het oude politiebureau langs de Vecht in Ondiep, viert deze maand hun 12,5 jarig bestaan. Een goede reden om met elkaar te genieten van een goede maaltijd en oude hitjes – van Dire Straits tot aan Fleetwood Mac – waar de bewoners goede herinneringen aan hebben. 

Het hostel, dat sinds 2007 is geopend, is een locatie van Lister. Er is ruimte voor 23 bewoners met een zware afhankelijkheid van alcohol en een eventuele psychische kwetsbaarheid. Velen van hen leefden voor het bestaan van dit hostel op straat. Nu hebben ze een eigen plek en krijgen ze begeleiding. Hun leven draait eindelijk niet meer continu om hun verslaving. 

‘Wij zijn als bloemen in het gras’

De avond wordt geopend door het interim locatiehoofd, Elianne Jacobs. Collega’s, vrijwilligers en oud-collega’s worden bedankt voor hun inzet en betrokkenheid. Het wordt duidelijk dat de komst van het hostel destijds niet met open armen is ontvangen door de buurt. De buurtbewoners wisten niet wat zij konden verwachten van een huis vol met mensen met een verslaving. Dat is niemand ontgaan, ook de bewoners van het hostel niet. Zo staat één van de bewoners op om een eigen toespraak te houden: ‘Wij zijn als bloemen in het gras. Vaak worden we niet eens gezien. We raken overschaduwd door het gras. Soms worden we vertrapt. Soms worden we geplukt. Bekeken. En hier, hier mogen we zijn.’
Er wordt geknikt, stil naar de grond gekeken en geklapt.

Aan tafel!

Op de biljarttafel is een houten plaat gelegd. Daarop staan twee gigantische schalen met het eten dat de bewoners zelf hebben uitgezocht: spareribs. Daarnaast wordt de maaltijd aangevuld met patat en verse salades. Het is immers feest. Bovendien is er nog een goede reden om opgetogen te zijn: een bewoner is weer thuis nadat hij een maand in het ziekenhuis had gelegen. Van blijdschap danst een andere bewoner – zijn goede vriend is terug! – met een begeleider. 


Over Hostel Hogelanden

Er wordt op deze locatie 24 uur per dag begeleiding geboden. Deze begeleiding gaat verder dan alleen het middelengebruik. Lister ondersteunt en begeleidt de bewoners op het gebied van algemene levensbehoeften: sociale contacten, het ontdekken van een hobby, of de financiën op orde krijgen. Door aandacht te besteden aan deze levensgebieden, kan het middelengebruik stabiliseren. 

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.