Spring naar content
Nieuwsoverzicht

Hoera! Bronzen certificaat Green Deal voor 5 Lister locaties

Hoera! Bronzen certificaat Green Deal voor 5 Lister locaties

Goed nieuws! In februari 2020 ondertekende bestuurder Theo den Hertog namens Lister de Green Deal Duurzame zorg. Hij sprak toen de ambitie uit om eerst 5 locaties, en daarna de gehele organisatie, te verduurzamen. Nu ruim een jaar later hebben het Centraal Bureau, Hostel Hogelanden, Paulus Potterhage, Grauwaart en Paranadreef de certificering brons behaald.

Het afgelopen jaar ging Lister aan de slag onder leiding van milieu-coördinator en projectleider George Muller om de vijf locaties te laten certificeren voor het Bronzen niveau van de Milieuthermometer Zorg (MTZ). Ondanks alle beperkingen door covid-19 werd er hard gewerkt door de werkgroep en de contactpersonen op de locaties aan de toetsing ten behoeve van de certificering.

Audit
Op 3 december 2020 vond de audit in aangepaste vorm plaats. Er werd gekeken of de locaties voldeden aan de 43 verplichte en 6 optionele eisen voor brons. Zo zijn er onder andere waterbesparende douchekoppen geplaatst, energiezuinige wasmachines en drogers geïnstalleerd en wordt er gebruik gemaakt van duurzame schoonmaakmiddelen. Ook is er ingezet op meer gebruik van (elektrische) fietsen voor woon-werkverkeer en dienstauto´s zijn bij vervanging verwisseld voor elektrisch in plaats van brandstof.

Overhandiging brons
De uitslag van de audit liet even op zich wachten. Afgelopen maand werd bekend dat de vijf locaties voldoen aan alle vereisten en officieel gecertificeerd worden. Dat moest natuurlijk (coronaproof) gevierd worden. De werkgroep heeft bestuurder Juul Reinking, die minstens zo ambitieus is als het gaat om duurzaamheid, het bronzen certificaat, een fles bubbels en chocolade aangeboden.

Op naar een groene toekomst
Met de bronzen certificering van vijf locaties is een belangrijke stap gezet in de vergroening van Lister. Het doel is om deze vijf locaties als koplopersgroep te laten certificeren voor zilver. Daarnaast zijn er tien andere locaties geselecteerd die aan de slag gaan voor een bronzen certificaat. De planning is om in 2022 deze locaties ook gecertificeerd te hebben.