Spring naar content
Nieuwsoverzicht

Geldproblemen? Herstel je zelfvertrouwen!

Geldproblemen? Herstel je zelfvertrouwen!

Je staat in de supermarkt. Als je wilt afrekenen, piept de pinautomaat. Je saldo is te laag. Voor de zoveelste keer. Mensen achter je in de rij zuchten. Dit kan een vervelende ervaring zijn waarmee je graag aan de slag wilt. Dat kan bij de herstelwerkgroep ‘Money on my mind’. Hier praat je met gelijkgestemden over geldzorgen en oplossingen. Tussentijds instromen kan.

Vaak kunnen mensen door verslaving hun rekeningen niet meer betalen. Meestal erkennen ze hun problemen dan nog niet. Uiteindelijk komen ze bij stadsgeldbeheer terecht. Dit is een onderdeel van de Tussenvoorziening, een organisatie die opvang, woon- en financiële begeleiding biedt aan mensen die in een kwetsbare situatie verkeren. Het stadsgeldbeheer neemt vervolgens al je administratie uit handen. Na drie jaar mag je je financiën zelf weer regelen. Je krijgt nog wel een budgetplan, maar voor veel mensen is dat niet genoeg.

Huidige problemen

Misschien heb je nog steeds geen geld voor een cadeautje voor verjaardagen, vrijdagmiddagborrels, kleding, sportabonnementen of vakanties. Het enige wat je doet is eten en binnen zitten. “Mensen raken zo sociaal geïsoleerd. Ze denken dat ze het zelf verdiend hebben, raken hun zelfvertrouwen kwijt en komen weer in de schulden terecht”, weet Jeroen Mouthaan. Hij is ervaringsdeskundig herstelcoach en leidt de herstelwerkgroep van de Tussenvoorziening ‘Money on my mind’, gegeven bij Enik Recovery College.

Werkgroep


In deze herstelwerkgroep kun je je ervaringen delen met gelijkgestemden. Door erover te praten komt er erkenning voor de nare gebeurtenissen en kun je deze accepteren. Op die manier kun je het gebeurde een plek geven. Dit is vaak het begin van herstel. “Als je niet erkent wat er gebeurd is, heb je niets om van te herstellen”, voorziet Jeroen.

Thema’s

De groep komt eens in de twee weken samen. Elke week heeft een ander thema, zoals schaamtegevoel, niet mee kunnen doen, gebrek aan zelfvertrouwen, verwijt van mensen en eigen schuld. Jeroen leidt het gesprek, zodat iedereen zich kan uitspreken. Hier kun je je ervaringen naast die van anderen leggen. Dit geeft inzicht dat je niet de enige bent en dat meer mensen er last van hebben.

Doel

“Het streven van de werkgroep is om deelnemers de kans te geven om een moeilijke financiële periode achter zich te laten”, beoogt Jeroen. Schulden zijn misschien opgelost, maar je wilt het ook psychisch afsluiten. Zodat je verder kan.

Peertrainer

‘Money on my mind’ is een initiatief van de Tussenvoorziening. Jeroen leidt de groep en heeft zelf ook een verleden in verslaving. “Ik heb vanaf mijn dertiende geblowd en ik heb tien jaar lang met een naald in mijn arm zitten roeren. Vanaf mijn zeventiende zit ik in de schulden. Ik had een doos met ongeopende post die ik op een gegeven moment weggooide. Ik herken de problemen van de mensen dus goed. Hoe je je kop steeds in het zand steekt. Hoe het is om een bewindvoerder te hebben. Hoe je van dertig euro per week moet rondkomen. En dat je daar ook nog van moet roken. Inmiddels kan ik er nu goed mee omgaan.” Jeroen volgde een opleiding tot ervaringsdeskundig herstelcoach en deelt nu zijn ervaringen.

Datum werkgroep

Woensdag van 10.00 – 12.00 uur, in de even weken. De groep is doorlopend, tussendoor opgeven kan.

Informatie en aanmelden

Aanmelden kan via het online formulier. Je kunt ook bellen naar (030) 289 12 04, een e-mail sturen naar enik@lister.nl of langskomen.